Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 01:36

Παρέμβαση Σαμαρά για τις φυλακές στη Μεσσηνία ζητεί ο Μαργέλης

Γράφτηκε από την
Παρέμβαση Σαμαρά για τις φυλακές στη Μεσσηνία ζητεί ο Μαργέλης

Τη δημιουργία φυλακών στη Μεσσηνία με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά ζήτησε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης. Παράλληλα τόνισε ότι η απόφαση για την επιλογή της θέσης, σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολιτική. «Προσωπικά πιστεύω ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού μας είναι η Ελλάδα, αλλά είμαι βέβαιος ότι στην καρδιά του είναι η Μεσσηνία. Εάν ο Μεσσήνιος πρωθυπουργός μας πει το μεγάλο "ναι", είναι βέβαιο ότι το σωφρονιστικό κατάστημα θα δημιουργηθεί στον τόπο που επιτάσσει η λογική, στα όρια του Εφετείου Καλαμάτας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν χθες από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, με αφορμή την προχθεσινή επίσκεψη του κλιμακίου του υπουργείου Δικαιοσύνης και της «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.». 

Ο κ. Μαργέλης τόνισε επίσης ότι πρέπει να γίνει παμμεσσηνιακό αίτημα να μην αδικηθεί για άλλη μια φορά η Μεσσηνία αλλά και το Εφετείο Καλαμάτας, για να ωφεληθεί ξανά η Αρκαδία. Και πρόσθεσε πως ήρθε η ώρα του Αντώνη Σαμαρά να πει το μεγάλο "ναι" και να ικανοποιήσει το δίκαιο παμμεσσηνιακό αίτημα για την ίδρυση σωφρονιστικού καταστήματος. Ηδη η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας έχει ταχθεί υπέρ της ίδρυσης φυλακών στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας - αλλά και από πλευράς της Δημοκρατικής Αριστεράς και του προέδρου της Φώτη Κουβέλη έχει κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή, με την οποία υποστηρίζεται η ίδρυση φυλακών στη Μεσσηνία. «Απομένει λοιπόν ο τρίτος αλλά και μεγαλύτερος κρίκος της συγκυβέρνησης, η ΝΔ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας μας, τον Μεσσήνιο πρωθυπουργό, τον κ. Αντώνη Σαμαρά», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου.

 

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Κώστας Μαργέλης επιτέθηκε στην περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου αναφέροντας: 

«Είναι απαράδεκτο να ομιλεί η Περιφέρεια και να συντάσσονται έγγραφα με το ψευδεπίγραφο θέμα "Ιδρυση Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου". Η Πελοπόννησος ως γνωστόν έχει σήμερα 4 καταστήματα κράτησης, ένα στην περιοχή της Πάτρας (που υπάγεται στο Εφετείο Πατρών), 1 στην περιοχή της Τρίπολης και 2 στην περιοχή του Ναυπλίου (που και τα 3 αυτά υπάγονται στο Εφετείο Ναυπλίου). Πρέπει λοιπόν όλοι να ομιλούμε για Ιδρυση Γενικού Καταστήματος Κράτησης Εφετείου Καλαμάτας». 

Μάλιστα επεσήμανε ότι το κυριότερο κριτήριο χωροθέτησης των νέων φυλακών πρέπει να είναι «η δημιουργία ενός καταστήματος κράτησης στην ευρύτερη περιοχή της έδρας κάθε Εφετείου, σε προσπελάσιμη κατά το δυνατόν θέση, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τόσο του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της περιφέρειας, όσο και του καταστήματος κράτησης από τις υφιστάμενες τεχνικές και κοινωνικές υποδομές της περιοχής. Επίσης κριτήριο αποτελεί η κατά το δυνατόν αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται από τους θεσμοθετημένους φορείς της».

Και συμπλήρωσε ότι «σύσσωμη η τοπική κοινωνία, το σύνολο των δήμων της περιοχής, οι τοπικοί φορείς, οι επιστημονικοί σύλλογοι και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, όχι μόνο έχουν τοποθετηθεί θετικά στην προοπτική ανέγερσης ενός συγχρόνου καταστήματος κράτησης στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, αλλά θεωρείται από όλους μας και αναγκαία η λειτουργία του, σε συνάρτηση πάντα με τη λειτουργία του Εφετείου Καλαμάτας».

 

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ»

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς να αδικείται κατά κανόνα η Μεσσηνία και όλα να γίνονται στην Αρκαδία», τόνισε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. «Είναι πέραν πάσης λογικής να δημιουργηθεί νέο κατάστημα κράτησης στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, που υπάγεται στο Εφετείο Ναυπλίου, στα όρια του οποίου είναι εγκατεστημένα ήδη 3 σωφρονιστικά καταστήματα», πρόσθεσε. Και συνέχισε λέγοντας ότι η δημιουργία σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην έδρα του Εφετείου Καλαμάτας «ενδυναμώνει τη λειτουργία του ίδιου του Εφετείου, αλλά και η ύπαρξη και μόνο του Εφετείου Καλαμάτας οδηγεί στην επιτακτική ανάγκη για ίδρυση ενός σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην περιφέρειά του. Είναι λοιπόν αλληλένδετη και αλληλοσυμπληρωματική η ύπαρξη του Εφετείου Καλαμάτας και συγχρόνως ενός καταστήματος κράτησης στην έδρα του Εφετείου Καλαμάτας», κατέληξε συμπερασματικά ο Κώστας Μαργέλης.

 


NEWSLETTER