Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012 11:19

Συζητήθηκε η ανάκληση κατάσχεσης του "Amada" στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Συζητήθηκε η ανάκληση   κατάσχεσης του "Amada"  στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ

Νικολέττα Κολυβάρη

 

Συζητήθηκε χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας η αίτηση ανάκλησης της κατάσχεσης του πλοίου "Amada", το οποίο το Σεπτέμβριο κινδύνεψε να βυθιστεί μέσα στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Το πλοίο αιγυπτιακών συμφερόντων έχει κατασχεθεί από αλβανική ναυτιλιακή εταιρεία για οικονομικούς λόγους. Προκειμένου να απομακρυνθεί από το λιμάνι όπου έχει αφεθεί να σαπίζει τα τελευταία 7 χρόνια, το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας ζητά άρση της απόφασης κατάσχεσης, όπως και η πλοιοκτήτρια εταιρεία η οποία διεκδικεί το πλοίο.  

Ο νομικός σύμβουλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας "Oriana Management Company", δικηγόρος Καλαμάτας Γιάννης Βλαχόγιαννης, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υφίσταται πλέον η χρηματική απαίτηση της αλβανικής εταιρείας, διότι σύμφωνα με το αιγυπτιακό Ναυτιλιακό Δίκαιο έχει υποπέσει σε παραγραφή. 

Επικουρικά ο νομικός σύμβουλος του Λιμενικού Ταμείου Χρήστος Αρχοντής παρενέβη εστιάζοντας περισσότερο στο ενδεχόμενο βύθισης του "Amada" λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, αλλά και στον σοβαρό κίνδυνο θαλάσσιας ρύπανσης - αφού κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν υπάρχουν ακόμη καύσιμα στο πλοίο. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκε από το δικαστήριο αν υπάρχει άλλη δυνατότητα για την απομάκρυνση του "Amada", πέραν της άρσης κατάσχεσής του. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος Μαρία Δανιήλ ρώτησε αν το πλοίο θα μπορούσε να πάει για επισκευή ή να επισκευαστεί μέσα στο λιμάνι. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σταύρος Παπαχρήστου, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας, είπε ότι δεν διατίθεται στη Μεσσηνία ή στην Πελοπόννησο χώρος κατάλληλος να υποδεχτεί το πλοίο. Αναφορικά με το θέμα της επισκευής ο κ. Παπαχρήστου επεσήμανε ότι αυτή υπερβαίνει σε κόστος την αξία του πλοίου και επιπλέον υπάρχει δυσκολία στο να γίνει η επισκευή μέσα στο λιμάνι. Οσο για το τι έκαναν το Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να απομακρυνθεί το "Amada" από το λιμάνι, ο Χρ. Αρχοντής διαβεβαίωσε ότι έχουν αποσταλεί απανωτές ειδοποιήσεις και πρόστιμα τόσο στην πλοιοκτήτρια εταιρεία όσο και στην αλβανική εταιρεία που το έχει κατασχέσει.  

Την αντίδικο αλβανική εταιρεία εκπροσώπησε στο δικαστήριο ο δικηγόρος Αθηνών Γιώργος Αρκουμάνης. Στη συζήτηση της αίτησης ανάκλησης της κατάσχεσης χθες στο Πρωτοδικείο παρέστη και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της πλοιοκτήτριας εταιρείας "Oriana Management Company", Γιόζεφ Ιτζάουι. Μάλιστα έκανε δηλώσεις μετά το τέλος της συζήτησης, εξηγώντας την παρουσία του στο δικαστήριο. Είπε ότι μετά από 7 χρόνια το πλοίο παραμένει στο λιμάνι της Καλαμάτας αφού η αλβανική εταιρεία που το κατάσχεσε δεν ενδιαφέρθηκε στη συνέχεια να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την απομάκρυνσή του. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το "Amada" να έχει χάσει μεγάλο μέρος της αρχικής του αξίας (το προσδιόρισε στο 85%-90% της αρχικής αξίας), αλλά παρ' όλα αυτά η "Oriana Management Company" το διεκδικεί προκειμένου να πάρει μια ελάχιστη αποζημίωση για την αξία των παλιοσίδερων, με την οποία θα πληρώσει τις οφειλές της.

Οι δικηγόροι των δύο πλευρών θα καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις τους στην πρόεδρο Πρωτοδικών Μαρία Δανιήλ τη Δευτέρα και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου 20 μέρες, λόγω και της σοβαρότητας της κατάστασης.


NEWSLETTER