Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012 07:29

Ισόβια κάθειρξη για χασισοκαλλιέργεια σε κατηγορούμενο από τα Πετράλωνα Ιθώμης

Γράφτηκε από την

 

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κατηγορούμενο από τα Πετράλωνα Ιθώμης ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι καλλιεργούσε 176 χασισόδεντρα ύψους από 1,5 έως 3,5 μέτρα, σε κοντινή απόσταση από το Ανδρομονάστηρο. Επίσης το δικαστήριο του επέβαλε την χρηματική ποινή των 30.000 ευρώ. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι η φυτεία ήταν δική του και ισχυρίστηκε πως τον έμπλεξαν οι αστυνομικοί επειδή και στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για καλλιέργεια χασίς. 

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη στις 16 Ιουλίου, μέσα στη φυτεία. Οπως κατέθεσε αστυνομικός, τις προηγούμενες ημέρες άγνωστος τηλεφώνησε στην υπηρεσία του και έδωσε το όνομα του κατηγορούμενου, καθώς και την ακριβή τοποθεσία στην οποία καλλιεργούσε το χασίς. 

Οι αστυνομικοί πήγαν εκεί και δεν άργησαν να ανακαλύψουν ένα λάστιχο μήκους 70 μέτρων, κρυμμένο μέσα στα χόρτα, το οποίο κατέληγε στο χώρο της φυτείας. Οπως είπε ο αστυνομικός, ο κατηγορούμενος συνέδεε το λάστιχο με το σύστημα ποτίσματος ενός ελαιοπερίβολου ιδιοκτησίας του, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την εκχερσωμένη έκταση των 250 τ.μ. όπου καλλιεργούσε το χασίς.  

Η φυτεία -όπως είπε στη συνέχεια ο αστυνομικός- ποτιζόταν με σταγονίδια, εκτός από κάποια δέντρα στις άκρες της τα οποία ο κατηγορούμενος πότιζε με νερό από βαρέλια που οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα στη φυτεία. 

 

ΜΙΣΟΓΥΜΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΤΕΙΑ

 Η σύλληψη του κατηγορούμενου έγινε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της 16-7-2011. Οι αστυνομικοί τον είδαν να πλησιάζει μισόγυμνος, να κοιτάζει μήπως κάποιος τον παρακολουθεί, και να μπαίνει στη φυτεία κρατώντας στα χέρια του ένα πουκάμισο και σπάγκο. Οπως ανέφερε ο αστυνομικός, γύρω στις 3 το μεσημέρι είχε σηκώσει δυνατό αέρα ο οποίος έσπασε κάποιες από τις κορφές των χασισόδεντρων. Οπότε ο μάρτυρας και οι συνάδελφοί του υπέθεσαν ότι θα ο κατηγορούμενος έδενε τις κορφές για να μην σπάσει κι άλλες ο αέρας. Με το που άφησε κάτω το πουκάμισο, πριν προλάβει να κάνει οτιδήποτε άλλο, ένας αστυνομικός τον φώναξε με το όνομά του. Ο κατηγορούμενος κοκάλωσε κι όταν οι αστυνομικοί πλησίασαν -σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα- δεν προέβαλε αντίσταση και παραδέχτηκε ότι η φυτεία τού ανήκει. «Εντάξει παιδιά, η φυτεία είναι δική μου», κατέθεσε ο αστυνομικός ότι τους είπε ο κατηγορούμενος. Εκτίμησε επίσης πως η ποσότητα χασίς που θα μάζευε από τη φυτεία σε περίπου ένα μήνα ήταν μεγάλη και ότι σίγουρα τα κιλά που θα έβγαζε τα προόριζε για εμπορία. 

 

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ

 Ο κατηγορούμενος πάντως χθες στο δικαστήριο αρνήθηκε τα πάντα και επικαλέστηκε πως έψαχνε δύο πρόβατα που είχε χάσει εκείνο το πρωί. Ετσι ισχυρίστηκε πως βρήκε τη φυτεία και μπήκε μέσα από περιέργεια. Μάλιστα κατέθεσε και ένας μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο, ο οποίος δούλευε τότε στα αναστηλωτικά έργα του Ανδρομονάστηρου και υποστήριξε ότι το ίδιο πρωί είχε συναντήσει τον κατηγορούμενο σε ένα διάλειμμα της δουλειάς του και εκείνος του είπε ότι ψάχνει τα πρόβατά του.

Ωστόσο, ο αστυνομικός στην κατάθεσή του είπε ότι εκεί κοντά δεν υπήρχε κοπάδι με πρόβατα. Κάτι που επεσήμανε στην αγόρευσή της και η εισαγγελέας Δέσποινα Σιδηροπούλου, επικαλούμενη τη μαρτυρία του αστυνομικού. Επίσης, η εισαγγελέας χαρακτήρισε αναληθή τον ισχυρισμό τού κατηγορούμενου ότι δεν γνώριζε για τη φυτεία και την είδε για πρώτη φορά εκείνο το απόγευμα, καθώς -όπως επεσήμανε- ήταν απέναντι από το χωράφι του! Και πρότεινε την ενοχή του κατηγορούμενου κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και καθ' υποτροπήν.