Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013 04:46

Αθωώθηκε η "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ": Απόφαση κόλαφος από την Δικαιοσύνη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Αθωώθηκε η "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ": Απόφαση κόλαφος από την Δικαιοσύνη

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης φυγομάχησε και δεν παρίστατο στη δίκη της "Ε", την οποία είχε ο ίδιος μηνύσει, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ούτε για να ακούσει την παμψηφεί αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου. Τις αρμοδιότητες "εκχώρησε" στους αντιπεριφερειάρχες του, εκ των οποίων δύο ως μάρτυρες κατηγορίας (Νικολάκου, Πουλάς) και ένας ως ακροατής (Αλευράς) ανέλαβαν να του μεταφέρουν το… κακό μαντάτο.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας αποφάσισε ότι το επίδικο δημοσίευμα που έφερε τον Πέτρο Τατούλη να δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, χαστούκι από τον τ. δήμαρχο Τρικολώνων Γ. Μπαρούτσα, δεν είναι ούτε συκοφαντικό, ούτε δυσφημιστικό, ούτε αποτελεί εξύβριση για το πρόσωπο του μηνυτή και ότι δεν υπήρχε εκ μέρους της εφημερίδας οποιαδήποτε πρόθεση ή δόλος.
Η απόφαση του δικαστηρίου (με πρόεδρο τον κ. Νέγκα και εισαγγελέα της έδρας την κυρία Κυριακού), αποτελεί κόλαφο και για τον μηνυτή αλλά και για όλους όσοι με τον τρόπο τους δημιουργούσαν κλίμα κατά της "Ε" διαδίδοντας διάφορες κακοήθειες για τις προθέσεις της εφημερίδας και την έκβαση της δίκης, το αποτέλεσμα της οποίας προσπαθούν οργανωμένα από χθες να υποβαθμίσουν.


Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Πουλά, ο οποίος επέμεινε ότι το δημοσίευμα της "Ε" είναι "ψευδές και αναληθές". Είπε ακόμη πως μεταξύ του κ. Μπαρούτσα και του κ. Τατούλη "υπήρξε μια αντιπαράθεση λεκτική και τίποτε άλλο". Επίσης, υποστήριξε ότι εξαιτίας του δημοσιεύματος θίγεται ο θεσμός του περιφερειάρχη, γιατί "χάνει το λαϊκό έρεισμα". Σχετικά με την επέμβαση της Αστυνομίας και την προσαγωγή του κ. Μπαρούτσα στο Τμήμα, ανέφερε πως δεν γνωρίζει γιατί έφυγε από την συνδιάσκεψη, μαζί με τον περιφερειάρχη.
Στην παρέμβαση της εισαγγελέα Ελευθερίας Κυριακού τι είδους αντιπαράθεση ήταν αυτή μεταξύ των δύο αντρών, ο κ. Πουλάς μίλησε για "έντονο διάλογο, χωρίς ύβρεις ή χαστούκι", επειδή ο Γ. Μπαρούτσας επέκρινε τις πολιτικές μεθόδους του Π. Τατούλη. 
Σε... ήσυχο κλίμα υποστήριξε ότι έγινε και η διαμαρτυρία των κατοίκων από το Σουσάκι, οι οποίοι διαφωνούν με την εγκατάσταση εργοστασίου χημικών στην περιοχή τους. Μάλιστα επεσήμανε ότι το επεισόδιο μεταξύ Γ. Μπαρούτσα και Π. Τατούλη έγινε μετά τη διαμαρτυρία των κατοίκων - και πρόσθεσε πως ο κ. Μπαρούτσας χειρονομούσε προς τον κ. Τατούλη, αλλά βρίσκονταν σε απόσταση και παρεμβάλλονταν μεταξύ τους άλλα πρόσωπα.
Η επόμενη μάρτυρας, αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, επιτέθηκε στην εφημερίδα, κατηγορώντας την πως "κάνει αντιπολίτευση" και "προσπαθεί να πλήξει την περιφερειακή αρχή και τον Πέτρο Τατούλη". Χαρακτήρισε το δημοσίευμα σκηνοθετημένο και υποστήριξε πως αποσκοπούσε στο να προκαλέσει πρόβλημα στην παράταξή τους, αλλά και πλήξει τόσο το θεσμό του περιφερειάρχη, όσο και τον ίδιο τον Π. Τατούλη ως πρόσωπο.
Ο Γιώργος Μπαρούτσας όταν ήρθε η σειρά του να καταθέσει δεν έκρυψε την αντιπάθειά του στο πρόσωπο του Πέτρου Τατούλη. Είπε πως μετά τις καθόλου τιμητικές απόψεις τις οποίες εξέφρασε στη συνδιάσκεψη και άκουσε ο Π. Τατούλης, τον συνάντησε στη συνέχεια σε ένα βενζινάδικο, όπου καβγάδισαν μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα αυτού του καβγά -όπως ο μάρτυρας κατέθεσε- ήταν η προσαγωγή του στο Αστυνομικό Τμήμα.
Εν τω μεταξύ -όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο κ. Μπαρούτσας- το τηλέφωνό του δεν σταματούσε να χτυπά και δημοσιογράφοι ζητούσαν να μάθουν τι έγινε στη συνδιάσκεψη. Μεταξύ των δημοσιογράφων που ρωτούσαν τι έγινε μεταξύ των κ. Μπαρούτσα και Τατούλη ήταν και ο Γιάννης Σινάπης της "Ελευθερίας", στον οποίο είπε: "Εφαγε το χαστούκι που του άξιζε", χωρίς να εξηγήσει ότι εννοούσε πολιτικό χαστούκι, κι όχι ότι τον χαστούκισε κυριολεκτικά. Εκτίμησε επίσης ότι ο Π. Τατούλης έκανε μήνυση στην "Ε" κι όχι στον ίδιο γιατί ήθελε να στείλει μήνυμα προς τον εκδότη Ντίνο Πλεμμένο "ή θα υποταχθείτε στον άρχοντα ή μην περιμένετε μερίδιο από τα λουκούμια".
Ο δημοσιογράφος της "Ελευθερίας" Γιάννης Σινάπης επιβεβαίωσε αυτό που είπε ο Γ. Μπαρούτσας και διαβεβαίωσε το δικαστήριο ότι διασταύρωσε και με περιφερειακούς συμβούλους της συμπολίτευσης το περιστατικό με το χαστούκι. Επιπλέον ανέφερε ότι και ο εκδότης της εφημερίδας Ντ. Πλεμμένος είχε ενημερωθεί για το εν λόγω περιστατικό από τον εκδότη της εφημερίδας "Δημοσιογράφος" (Αργολίδα) Γιάννη Πιτσάκη.
Ο Ντίνος Πλεμμένος, εκδότης και διευθυντής της "Ελευθερίας" είπε στην απολογία του ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από το Γ. Πιτσάκη, ο οποίος του περιέγραψε την επεισοδιακή συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στις έντονες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους του χωριού Σουσάκι, καθώς και στο χαστούκι του κ. Μπαρούτσα στον Π. Τατούλη. Για να διασταυρωθεί η πληροφορία ο κ. Πλεμμένος επικοινώνησε με τον υπεύθυνο συντάκτη Γ. Σινάπη, ο οποίος φρόντισε σύμφωνα με όσα επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία να ελέγξει την πληροφορία.
Οταν αυτή επιβεβαιώθηκε, κι επειδή η ύλη της εφημερίδας είχε κλείσει, ο ίδιος ο κ. Πλεμμένος πήρε την ευθύνη να γράψει το κείμενο και να το διατυπώσει με ερωτηματικό -γιατί παρόλο που όλοι διαβεβαίωναν ότι το περιστατικό συνέβη- διατηρούσε μια επιφύλαξη.
Ο αρχισυντάκτης Ηλίας Μπιτσάνης, ο οποίος όπως διαβεβαίωσε και ο Ντ. Πλεμμένος είχε ήδη φύγει από την εφημερίδα, είπε στην απολογία του πως το ίδιο βράδυ κυκλοφόρησε σε πολλά blogs της Πελοποννήσου (τα οποία ονομάτισε) το περιστατικό με το χαστούκι, καθώς και αναφορές για τα... γαλλικά που ακούστηκαν στην αντιπαράθεση μεταξύ Γ. Μπαρούτσα και Π. Τατούλη.
Η εισαγγελέας Ελευθερία Κυριακού στην αγόρευσή της πρότεινε την απαλλαγή των Ντ. Πλεμμένου και Ηλ. Μπιτσάνη. Είπε πως η κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης δια του Τύπου δεν στοιχειοθετείται, καθώς τόσο ο ίδιος ο Γ. Μπαρούτσας κατέθεσε πως το είπε στον Γ. Σινάπη, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στο ότι το δημοσίευμα ανέφερε ότι γράφτηκε "επί του πιεστηρίου", "με δημοσιογραφικές πληροφορίες", αλλά και ερωτηματικό σε παρένθεση, παρόλο -που όπως τόνισε η εισαγγελέας- η πληροφορία είχε διασταυρωθεί από πολλές πλευρές. Και κατέληξε ότι το δημοσίευμα μόνο σκοπό είχε την ενημέρωση της κοινής γνώμης και πουθενά στη διαδικασία δεν αποδείχτηκε πως σκοπός ήταν η δυσφήμηση του Π. Τατούλη.
Ειδικότερα για τον Ηλ. Μπιτσάνη τόνισε πως έτσι κι αλλιώς δεν είχε συμμετοχή στην πράξη που του αποδίδεται, καθώς δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο η ανάμειξή του.
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Μαλαφάντης είπε στην αγόρευσή του ότι το δημοσίευμα σκόπευε στη σπίλωση της τιμής και της υπόληψης του Πέτρου Τατούλη. Επικαλέστηκε επίσης λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας που, όπως είπε, δεν τηρήθηκαν γιατί ο Γιάννης Σινάπης δεν πήρε τηλέφωνο στην Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας για να επιβεβαιώσει την προσαγωγή του Γ. Μπαρούτσα. Κατηγόρησε την "Ελευθερία" για "αντιπολιτευτική εμμονή" και υπονόησε πως επίτηδες δεν μεταφέρθηκε στο δημοσίευμα ότι επρόκειτο για "πολιτικό χαστούκι", αλλά πως ο περιφερειάρχης χαστουκίστηκε. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τον κ. Μαλαφάντη, το δημοσίευμα στόχευε στην πολιτική αποδόμηση του Π. Τατούλη. Μάλιστα είπε πως η "Ελευθερία" "κατασκεύασε την είδηση για να υποστηρίξει την αντιπολιτευτική της θέση".
Ο συνήγορος υπεράσπισης Κώστας Μαργέλης, αφού αναφέρθηκε στην απουσία τότε του Ηλία Μπιτσάνη από την εφημερίδα, τόνισε ότι ο εκδότης Ντίνος Πλεμμένος ενημερώθηκε από έναν έγκριτο δημοσιογράφο όπως είναι ο Γιάννης Πιτσάκης για το περιστατικό με το χαστούκι. Μάλιστα ο κ. Μαργέλης τόνισε πως ο Γ. Πιτσάκης ανέφερε ως πηγή του δύο περιφερειακούς συμβούλους οι οποίοι είπαν πως ήταν μπροστά στο επεισόδιο. Ομως -συνέχισε ο συνήγορος- ανέθεσε και στον Γ. Σινάπη να το διερευνήσει, και μόνο όταν υπήρξε επιβεβαίωση από επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και από τον ίδιο το Γ. Μπαρούτσα, γράφτηκε το τελικό κείμενο.
Ο Κ. Μαργέλης τόνισε ακόμη πως πολλά blogs αναφέρθηκαν το ίδιο βράδυ στο περιστατικό αυτό, αλλά μόνο η "Ελευθερία" μηνύθηκε - ενώ ο Π. Τατούλης ποτέ δεν εξέδωσε μέσω του γραφείου Τύπου της Περιφέρειας μια διάψευση.

Ν.Κ. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER