Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 09:10

Ψηφιοποιούνται στην Καλαμάτα 200.000 δελτία ποινικού μητρώου

Γράφτηκε από την


Ξεκίνησε και στα Δικαστήρια της Καλαμάτας η ψηφιοποίηση των περίπου 200.000 δελτίων ποινικού μητρώου (το αρχείο στην Καλαμάτα ξεκινά από το 1930 και φτάνει φυσικά μέχρι τις μέρες μας), στο πλαίσιο του έργου "Εθνικό Ποινικό Μητρώο".


Η διαδικασία, την οποία έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία για λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Στο διάστημα αυτό οι πολίτες θα εξυπηρετούνται κανονικά, όπως είπε ο προϊστάμενος του τμήματος Μπάμπης Μακρής, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι οι διαδικασίες ψηφιοποίησης θα γίνονται παράλληλα με τη λειτουργία του γραφείου.
Η ψηφιοποίηση των δελτίων είναι το πρώτο βήμα που απαιτείται για τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, ώστε να προχωρήσει η μηχανογράφηση των αρχείων ποινικού μητρώου σε όλα τα δικαστήρια της χώρας. Ωστόσο, όπως εκτιμά και ο προϊστάμενος του τμήματος της Καλαμάτας, η κοινή βάση δεδομένων δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν το 2014. Αλλωστε μέχρι το τέλος του χρόνου θα συνεχίζεται η διαδικασία ψηφιοποίησης, η οποία είναι αρκετά απλή (τα δελτία σκανάρονται), αλλά ο όγκος των δελτίων απαιτεί χρόνο. Να σημειωθεί επίσης ότι το απόρρητο των στοιχείων διασφαλίζεται μέσα από νομικές δικλείδες που έχουν προβλεφθεί στη σύμβαση των εταιρειών με το υπουργείο.
Οσον αφορά τις αλλαγές που θα επιφέρει η ψηφιοποίηση του ποινικού μητρώου, όπως λέει ο Μπ. Μακρής δεν αφορούν τον πολίτη και την εξυπηρέτησή του. Αλλάζει όμως κατά ένα μέρος τουλάχιστον την καθημερινότητα των δικαστικών υπαλλήλων που αντί να ψάχνουν μέσα στις ντουλάπες με τα αρχεία, θα κερδίζουν χρόνο κάνοντας αναζήτηση στον υπολογιστή τους.
Να σημειωθεί τέλος ότι μετά τα δικαστήρια της Καλαμάτας σειρά για την ψηφιοποίηση των δελτίων ποινικού μητρώου παίρνουν η Κυπαρισσία και ο Πύργος.

Ν.Κ.