Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 10:53

"Εμφραγμα" στο Ειρηνοδικείο: Ορίζονται δικάσιμοι για το 2014

Γράφτηκε από την
"Εμφραγμα" στο Ειρηνοδικείο: Ορίζονται δικάσιμοι για το 2014



Για το 2014 ορίζονται δικάσιμοι αυτή τη στιγμή στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, ενώ ο όγκος δουλειάς αυξάνεται λόγω και της συγχώνευσης με τα Ειρηνοδικεία Παμίσου και Οιχαλίας. Την ίδια ώρα οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι επιφορτισμένοι και με το καθήκον της μεταφοράς αρχείων και εγγράφων των Ειρηνοδικείων Οιχαλίας και Παμίσου, που συγχωνεύονται με αυτό της Καλαμάτας. Χθες μάλιστα σωροί επίπλων έκλειναν το διάδρομο του Ειρηνοδικείου, καθώς η μετακόμιση συνεχίζεται και δεν επαρκούν ούτε οι χώροι.


Εν τω μεταξύ, αίτημα των υπαλλήλων της εν λόγω δικαστικής υπηρεσίας, για απόσπαση στην Καλαμάτα δύο συναδέλφων τους από άλλες υπηρεσίες, δεν βρήκε θετική ανταπόκριση από το υπηρεσιακό συμβούλιο των Δικαστηρίων της Καλαμάτας. Οπως μάθαμε, το συμβούλιο συνεδρίασε χθες και μεταξύ άλλων θεμάτων εξέτασε και το συγκεκριμένο, αλλά κατέληξε ότι οι θέσεις αυτές μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό του Ειρηνοδικείου. Πάντως οι υπάλληλοι επιμένουν ότι υπάρχουν κενά σε θέσεις γραμματέων και ανησυχούν κυρίως για το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου.
Συγκεκριμένα, μέχρι το Δεκέμβριο το Ειρηνοδικείο θα λειτουργεί με δύο διαφορετικές συνθέσεις τις ημέρες των συνεδριάσεων (2 φορές την εβδομάδα), μέχρι να τελειώσουν οι υποθέσεις που ήδη υπάρχουν στα πινάκια των Ειρηνοδικείων Οιχαλίας και Παμίσου. Και αυτό, σύμφωνα με τους υπαλλήλους, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τον όγκο δουλειάς, που ήδη είναι μεγάλος λόγω και των εκκρεμών υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσες αιτήσεις για δικαστική ρύθμιση οφειλών δανειοληπτών κατατίθενται αυτό το διάστημα, παίρνουν δικάσιμο για 14 μήνες μετά! Επιπλέον από τα Ειρηνοδικεία Παμίσου και Οιχαλίας... μετακομίζουν στην υπηρεσία της Καλαμάτας μόνο ένας γραμματέας και τρεις επιμελητές, οπότε παραμένει το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε γραμματείς.  
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης μιλώντας στην "Ε" τονίζει ότι για τον πολίτη δεν αλλάζει τίποτα. Αναγνωρίζει ωστόσο πως υπάρχουν ελλείψεις σε γραμματείς εξαιτίας πρόσφατων συνταξιοδοτήσεων, αλλά σημειώνει πως αυτό δεν είναι κάτι το καινούργιο και δεν συμβαίνει μόνο στο Ειρηνοδικείο. "Κενές θέσεις δεν υπάρχουν μόνο στο Ειρηνοδικείο, αλλά και σε άλλες δικαστικές υπηρεσίες, οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό", αναφέρει. Οσο για τη μεταφορά νέας δικαστηριακής ύλης από τα Μονομελή Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία, που πολλοί θεωρούν ότι θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα, λέει: "Πρόκειται για τις υποθέσεις εκούσιας δικαιοδοσίας (διαθήκες, σωματεία, κληρονομητήρια κ.λπ.), που ακόμη δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει - και πότε".

Ν.Κ.


NEWSLETTER