Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013 07:11

Συνεχίζεται η δίκη της δολοφονίας του Σπ. Ιωάννου - Κατέθεσαν οι μάρτυρες που βρήκαν σκοτωμένο τον δικηγόρο

Γράφτηκε από την
Συνεχίζεται η δίκη της δολοφονίας του Σπ. Ιωάννου - Κατέθεσαν οι μάρτυρες που βρήκαν σκοτωμένο τον δικηγόρο

Αποτρόπαιο και φρικιαστικό έγκλημα χαρακτήρισε τη δολοφονία του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου ο μάρτυρας Γιώργος Βαρβαρίγος. Δικηγόρος και ο ίδιος, ήταν ο άνθρωπος που μπήκε στο γραφείο του Σπ. Ιωάννου και, βρίσκοντας τον άτυχο συνάδελφό του χτυπημένο, τον πήρε αγκαλιά και τον ρώτησε ποιος του είχε επιτεθεί.

Ρεπορτάζ
Νικολέττα Κολυβάρη
 

Ο Γιώργος Βαρβαρίγος και ο Ηλίας Ψιλόπουλος, οι δύο μάρτυρες που αντίκρισαν πρώτοι τον άγρια χτυπημένο στο κεφάλι δικηγόρο, κατέθεσαν χθες δεύτερη μέρα της δίκης, στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν στιγμές έντασης και αμφισβήτησης. Χθες κατέθεσε και ο χειρουργός του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Μιχάλης Νικολακέας, ο οποίος είχε εφημερία το βράδυ που πήγαν χτυπημένο τον Σπ. Ιωάννου. Στην ερώτηση αν η κατάσταση του δικηγόρου τού επέτρεπε να έχει αντίληψη για το τι συμβαίνει γύρω του, είπε πως είναι αναρμόδιος να πει και θα μπορούσε να απαντήσει μόνο ένας νευροχειρουργός. Πάντως σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο γιατρός επέμεινε ότι ο Σπ. Ιωάννου ήταν σε κώμα εξαιτίας της εγκεφαλικής βλάβης που είχε υποστεί και δεν συνεργάστηκε ή ανταποκρίθηκε σε καμία εντολή ή ερώτηση που του έκανε.

Ακόμη, χθες κατέθεσαν η γραμματέας του άτυχου δικηγόρου Τασία Παναγιωτοπούλου, ο Σωτήρης Φωτεινόπουλος και ο Γιώργος Αδαμόπουλος, των οποίων την υπόθεση με τις επιταγές που χρωστούσε ο Βορειοηπειρώτης είχε αναλάβει ο Σπ. Ιωάννου. Επίσης κατέθεσαν ένας ξάδελφος του Αλβανού κατηγορούμενου και ο σπιτονοικοκύρης του, καθώς και ο αδελφός και δύο φίλοι του Βορειοηπειρώτη κατηγορούμενου. 

Η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας συνεχίζεται τη Δευτέρα 25 του μήνα, οπότε και το δικαστήριο αναμένεται να απαντήσει στο αίτημα της υπεράσπισης του Βορειοηπειρώτη κατηγορούμενου να καταθέσει στο δικαστήριο ο ιατροδικαστής Νίκος Κοττακίδης.  

 

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Ηλίας Ψιλόπουλος, λογιστής και προσωπικός φίλος του Σπύρου Ιωάννου, ήταν ο άνθρωπος που πρωταντίκρισε τον άτυχο δικηγόρο πεσμένο στο πάτωμα του γραφείου του μέσα στα αίματα. Κατέθεσε ότι από το ισχυρό σοκ παρέλυσε και κάλεσε στο τηλέφωνο το δικηγόρο Γιώργο Βαρβαρίγο. Ο Ηλίας Ψιλόπουλος δεν είχε βρει τη δύναμη να μπει στο γραφείο, περιέγραψε όμως το χώρο και είπε πως παντού υπήρχαν αίματα, δόντια στο πάτωμα και αναποδογυρισμένα έπιπλα, ενώ ο Σπ. Ιωάννου βογγούσε, σπαρταρούσε και τα μάτια του ήταν πεταγμένα προς τα έξω από το πρήξιμο. 

Ο κ. Ψιλόπουλος δέχτηκε επίμονες ερωτήσεις από τους συνηγόρους, για τις διαφορές στις πρώτες καταθέσεις με τις τελευταίες που είχε δώσει, στις οποίες -μετά τη σύλληψη των κατηγορουμένων- ανέφερε με σιγουριά πως ο Σπ. Ιωάννου είχε δώσει το όνομα του Βορειοηπειρώτη με δύο θετικά νεύματα στο νοσοκομείο. Μάλιστα η υπεράσπιση του κατηγορούμενου Βορειοηπειρώτη ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη στο μάρτυρα για ψευδορκία κρίνοντας ότι με τις διαφορετικές καταθέσεις του "έχει συσκοτίσει την αποκάλυψη της αλήθειας". Ο μάρτυρας συνεχίζοντας την κατάθεσή του ανέφερε τους λόγους που στις πρώτες καταθέσεις δεν είχε πει με την ίδια σιγουριά ότι ο Σπ. Ιωάννου ήταν σε θέση να υποδείξει το δολοφόνο του. Ισχυρίστηκε ότι όλοι τον είχαν φοβίσει και προτρέψει να μην πάρει μια τόσο σημαντική μαρτυρία πάνω του αν ο αστυνομικός δεν επιβεβαιώσει πως ο άτυχος δικηγόρος πράγματι έκανε τα θετικά νεύματα. 

Ο Ηλίας Ψιλόπουλος συνόδευσε στο νοσοκομείο τον βαριά χτυπημένο Σπ. Ιωάννου και μπήκε μαζί του στο Ακτινολογικό για να τον κρατά, επειδή είχε σπασμούς. Μαζί μπήκαν ο δικηγόρος Γ. Βαρβαρίγος, ένας που η χήρα στην προχθεσινή της κατάθεση είχε "φωτογραφίσει" ως ύποπτη την παρουσία του δίπλα στον άντρα της και ο αστυνομικός που καταγγέλθηκε από τους μάρτυρες ότι έδειξε αδράνεια. Καθ' υπόδειξιν του αστυνομικού, ο κ. Ψιλόπουλος ρώτησε τον Σπ. Ιωάννου αν αυτός που του επιτέθηκε ήταν ο άνθρωπος που τον απειλούσε και του ζήτησε να κάνει ένα νεύμα. Το νεύμα ήταν αρνητικό και όπως είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, συνοδεύτηκε από ένα φθόγγο που έμοιαζε με "όχι". 

Ο αστυνομικός τότε τον παρότρυνε να ρωτήσει αν ήταν Αλβανοί και ο κ. Ψιλόπουλος είπε πως αντέδρασε με έναν τρόπο που δεν ήταν ούτε "ναι" ούτε "όχι". Οταν όμως -πάντα καθ' υπόδειξιν του αστυνομικού- ρώτησε αν ο δράστης ήταν ο Βορειοηπειρώτης, έκανε ένα θετικό νεύμα με το κεφάλι κι έβγαλε ένα φθόγγο που έμοιαζε με "ναι". Επανέλαβε δεύτερη φορά την ερώτηση και αφού πήρε την ίδια απάντηση γύρισε στον αστυνομικό και του είπε: "Στον έδωσε".

 

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΥ

Ο Γιώργος Βαρβαρίγος, δικηγόρος, επιβεβαίωσε ως μάρτυρας στο δικαστήριο πως αυτός ήταν που προέτρεψε τον Ηλία Ψιλόπουλο να μιλήσει άτυπα στις αστυνομικές αρχές. Κατήγγειλε δε τον συγκεκριμένο αστυνομικό και την Αστυνομία της Κυπαρισσίας για φοβερές παραλείψεις και απειρία, καθώς και τον ερασιτεχνικό τρόπο που -όπως είπε- έδρασαν κατά τη συλλογή των στοιχείων, καταθέτοντας χαρακτηριστικά πως το γραφείο του Σπ. Ιωάννου είχε μείνει με την πόρτα ανοιχτή, αφύλακτο, και ο καθένας θα μπορούσε να είχε μπει και να αλλοιώσει ή να καταστρέψει στοιχεία. 

Αναφορικά με το περιστατικό στο νοσοκομείο, όπου ο Ηλίας Ψιλόπουλος κατέθεσε πως πείστηκε για την συνειδητότητα του Σπ. Ιωάννου, ο Γ. Βαρβαρίγος είπε πως ο ίδιος δεν είχε "τη νηφαλιότητα να αντιληφθεί όπως πρέπει" τα βογγητά ή τους φθόγγους "ναι" και "όχι" που κατέθεσε ο Η. Ψιλόπουλος, αλλά η δική του πεποίθηση είναι πως ο Σπ. Ιωάννου ήταν πολύ βαριά χτυπημένος για να ανταποκριθεί. Επιβεβαίωσε πάντως ότι από την πρώτη στιγμή ο Ηλ. Ψιλόπουλος "είχε την αίσθηση" πως ο Σπ. Ιωάννου του έκανε νεύμα, ενώ άκουσε τη φράση του "στον έδωσε" που απηύθυνε προς τον αστυνομικό. Ακόμη είπε πως στο διάδρομο τους είδε να διαφωνούν (Ψιλόπουλο και αστυνομικό), με τον πρώτο να επιμένει ότι ο Σπύρος Ιωάννου έδωσε το δράστη της επίθεσης. 

 

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Η γραμματέας του άτυχου δικηγόρου, Τασία Παναγιωτοπούλου, κατέθεσε πως ο Σωτήρης Φωτεινόπουλος πέρασε μια μέρα από το γραφείο και προειδοποίησε τον εργοδότη της πως ο Βορειοηπειρώτης πήγε στο μαγαζί του και τον απείλησε. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο Βορειοηπειρώτης είχε πει: "Οποιος τα βάλει με την περιουσία μου θα τον φάει το μαύρο χώμα".  

Ο Σωτ. Φωτεινόπουλος στην κατάθεσή του επιβεβαίωσε το περιστατικό για την απειλή την οποία δέχτηκε μέσα στο μαγαζί του (είναι αλουμινάς) από τον Βορειοηπειρώτη. Ο κ. Φωτεινόπουλος είχε βάλει αλουμίνια στο σπίτι του Βορειοηπειρώτη, ο οποίος του έδωσε επιταγές. Επειδή όμως δεν τις εξοφλούσε, ο κ. Φωτεινόπουλος τις πήγε στο δικηγόρο Σπ. Ιωάννου για να κινήσει νομικές διαδικασίες. 

Ο Γιώργος Αδαμόπουλος, έτερος εντολέας του Σπ. Ιωάννου για υπόθεση απλήρωτων επιταγών του κατηγορούμενου Βορειοηπειρώτη, είπε ότι δεν είχε δεχτεί απειλές από το Βορειοηπειρώτη. Ο Γ. Αδαμόπουλος μαζί με το Σωτ. Φωτεινόπουλο είχαν κάνει εργασίες στο σπίτι του Βορειοηπειρώτη και τους πλήρωσε με ακάλυπτες επιταγές. Για τον άλλο κατηγορούμενο, ο Γ. Αδαμόπουλος είπε ότι τον ήξερε ως ένα εργατικό και φιλήσυχο παιδί.

Επίσης, κατέθεσε ο Εμιλιάν Κρασνίσκι, ξάδελφος του Αλβανού κατηγορούμενου και ο Παναγιώτης Δημητρακάκης, συνταξιούχος αστυνομικός και πρώην σπιτονοικοκύρης του. Και οι δύο μετέφεραν στο δικαστήριο ότι τον Αλβανό έμπλεξε ο Βορειοηπειρώτης -όπως ο ίδιος ο κατηγορούμενους τους εκμυστηρεύτηκε. Μάλιστα ο συνταξιούχος αστυνομικός υποστήριξε ότι ο Αλβανός κατηγορούμενος  τον διαβεβαίωσε ότι μετέφερε με το αυτοκίνητό του το Βορειοηπειρώτη στο γραφείο του Σπ. Ιωάννου και παρέμεινε απ' έξω κι όταν άκουσε φωνές μπήκε μέσα για να τους χωρίσει. 

Η χθεσινή διαδικασία έκλεισε με τις καταθέσεις του αδελφού του Βορειοηπειρώτη και των φίλων του Γιώργου Γκότση και Διονύση Μαντέλου, οι οποίοι σκιαγράφησαν έναν άνθρωπο αγαπητό στην κοινωνία, εργατικό και άριστο χαρακτήρα. 


NEWSLETTER