Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 08:31

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας: Αμείωτο ενδιαφέρον στη δίκη για τη δολοφονία του δικηγόρου

Γράφτηκε από την
Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας: Αμείωτο ενδιαφέρον στη δίκη για τη δολοφονία του δικηγόρου

Θύμα πλεκτάνης σε μια δολοφονία που δεν διέπραξε είναι -σύμφωνα με όσα άφησαν χθες να εννοηθούν στο δικαστήριο οι συνήγοροί του- ο Βορειοηπειρώτης κατηγορούμενος για τη δολοφονική επίθεση και το θάνατο του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου, που είχε γίνει το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου 2009 μέσα στο γραφείο του δεύτερου στην Κυπαρισσία. Μέσα από την ανάγνωση προανακριτικών καταθέσεων για την υπόθεση, οι συνήγοροι "φωτογράφισαν" ως ένοχο κάποιον άλλο άνδρα, ύποπτο τότε για τη δολοφονία του δικηγόρου.


Η μητέρα του υπόπτου εκείνου είχε καταθέσει προανακριτικά πως ο γιος της έφυγε νωρίτερα το βράδυ της επίθεσης από το σπίτι με το "παπί" του, κρατώντας ανάμεσα στα πόδια του ένα μακρύ αντικείμενο (σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο δικηγόρος είχε χτυπηθεί άγρια στο κεφάλι με σιδεροσωλήνα). Επίσης, οι συνήγοροι του Βορειοηπειρώτη επεσήμαναν πως στην έρευνα που είχε κάνει η Αστυνομία βρήκε στο "παπί" του υπόπτου κουκούλες και γάντια - ενώ επικαλέστηκαν και την κατάθεση ενός φίλου του, πως ο Σπ. Ιωάννου τους είχε προσβάλει και τους δυο μέσα στο γραφείο του για μια υπόθεση κι ο φίλος του "του το κρατούσε".
Ακόμη, με σχόλια και παρεμβάσεις τους οι συνήγοροι άφησαν να εννοηθεί ότι κάποιοι βρήκαν ως εύκολο στόχο τον Βορειοηπειρώτη και του φόρτωσαν τη δολοφονία του δικηγόρου. Οπως είπαν, εκτός από το αποτύπωμα του Αλβανού κατηγορούμενου πάνω σε ένα τσαλακωμένο δικόγραφο και το ότι εκείνος υπέδειξε το Βορειοηπειρώτη ως συνεργό του, δεν υπάρχουν άλλα πειστήρια που να συνδέουν τον πελάτη τους με την υπόθεση. Μάλιστα υπονόησαν πως αγνοήθηκαν στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος, τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Αστυνομία για να βρει τον ένοχο, ενώ αξιολογήθηκαν κατ' επιλογήν στοιχεία που αφορούσαν τον πελάτη τους - όπως για παράδειγμα οι δύο επιταγές του Βορειοηπειρώτη πάνω στο γραφείο του δικηγόρου.

ΒΕΒΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Την πεποίθησή του ότι ο 37χρονος Βορειοηπειρώτης δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία του Σπύρου Ιωάννου επανέλαβε χθες, στην κατάθεσή του στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο πρώην συνήγορός του Γιάννης Γεωργουλόπουλος. Μάλιστα κατέθεσε πως ο ίδιος είχε συμβουλέψει τον πελάτη του να δηλώσει ενοχή -παρότι εκείνος τον είχε διαβεβαιώσει ότι είναι αθώος και τον είχε πιστέψει-, γι' αυτό ο 37χρονος τον έπαψε από συνήγορό του.
Ακόμη, χθες κατέθεσαν η σύζυγος του Βορειοηπειρώτη και ο γιος του, καθώς και η ψυχολόγος Χριστίνα Αντωνοπούλου ως μάρτυρας υπεράσπισης του Βορειοηπειρώτη κατηγορούμενου - η οποία διαβεβαίωσε το δικαστήριο για την αθωότητά του μετά από συναντήσεις τους και την υποβολή του σε ψυχομετρικά τεστ. Η σύζυγος και ο γιος του Βορειοηπειρώτη ισχυρίστηκαν πως το βράδυ της δολοφονικής επίθεσης κατά του δικηγόρου τον προσήγαγαν στο Τμήμα. Οπως είπαν, 10 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ένα περιπολικό πήγε στο σπίτι τους, τον σήκωσε από το κρεβάτι και τον οδήγησε στο Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας για σωματική έρευνα· δεν βρέθηκαν όμως στοιχεία και τον άφησαν.
Επίσης η σύζυγός του στην κατάθεσή της επικαλέστηκε το όνομα μιας συναδέλφου της η οποία είδε τον άντρα της 5 λεπτά πριν τις 11 το βράδυ που πήγε να πάρει την ίδια από τη δουλειά της και το κατέθεσε στην Αστυνομία, αλλά δεν ήθελε να μπλεχτεί με δικαστήρια γι' αυτό και δεν προσήλθε να καταθέσει.
Από την άλλη πλευρά, διαβάστηκε η πρωτόδικη κατάθεση του Λάμι Γκεντιάν -φίλου και ομοεθνή του δεύτερου κατηγορουμένου, του Αλβανού-, που είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή του ότι πριν από το περιστατικό ο Βορειοηπειρώτης τού είχε ζητήσει δύο φορές να χτυπήσουν ένα δικηγόρο που ήθελε να του πάρει το σπίτι.

"ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΑ
ΝΑ ΠΕΙ "ΕΝΟΧΟΣ""

Ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στη χθεσινή διαδικασία ήταν ο δικηγόρος Πύργου Γιάννης Γεωργουλόπουλος ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση του 37χρονου Βορειοηπειρώτη με τις επιταγές και, μετά τη σύλληψή του, είχε αναλάβει επίσης να τον υπερασπιστεί στην υπόθεση δολοφονίας του Σπ. Ιωάννου, μέχρι και την κατάθεση του κατηγορούμενου στην ανακρίτρια Κυπαρισσίας. Στην χθεσινή κατάθεσή του ο Γ. Γεωργουλόπουλος υποστήριξε ότι ο Βορειοηπειρώτης ήξερε καλά πως το σπίτι του δεν κινδύνευε με κατάσχεση, μετά τις νομικές ενέργειες που είχε κάνει ο ίδιος εκπροσωπώντας τον. Δήλωσε δε πεπεισμένος για την αθωότητα του πρώην πελάτη του ως προς τη δολοφονική επίθεση. Και κατέθεσε πως ο ίδιος τον είχε συμβουλέψει να δηλώσει ενοχή, παρότι εκείνος τον είχε διαβεβαιώσει ότι είναι αθώος και τον είχε πιστέψει, και γι' αυτό ο 37χρονος τον έπαψε από συνήγορό του.
Στην αντίδραση της εισαγγελέα πως μια τέτοια ομολογία μπορεί να οδηγούσε στη βεβαιότητα ενοχής του Βορειοηπειρώτη αφού ο Σπ. Ιωάννου είχε ήδη πεθάνει, ο Γεωργουλόπουλος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι ο συγκατηγορούμενος του Βορειοηπειρώτη σε εκείνο το στάδιο είχε υποστηρίξει την εμπλοκή τρίτου προσώπου και είχε κατονομάσει τον πελάτη του ως ηθικό αυτουργό. Ετσι -είπε ο πρώην δικηγόρος- δηλώνοντας ενοχή ο πελάτης του θα είχε ευνοϊκότερη μεταχείριση και θα δικαζόταν για πλημμέλημα, ενώ παράλληλα θα ικανοποιούσε και το κοινό αίσθημα στην πόλη της Κυπαρισσίας, που ήθελε να βρεθεί ο ένοχος.

"ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ
ΕΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟ"

Ο μάρτυρας Λάμι Γκεντιάν -φίλος και ομοεθνής του Αλβανού κατηγορουμένου- είχε καταθέσει στο πρώτο δικαστήριο αλλά χθες δεν παρέστη και η κατάθεσή του διαβάστηκε. Σε αυτήν ισχυριζόταν ότι ο Βορειοηπειρώτης τού ζήτησε μια χάρη, μόλις τη δεύτερη φορά που τον συνάντησε στους 3 μήνες που έμεινε στην Κυπαρισσία για το λιομάζωμα. Η χάρη αυτή, όπως ανέφερε, ήταν να πάει να χτυπήσει ένα δικηγόρο που ήθελε να πάρει το σπίτι του Βορειοηπειρώτη.
Ο Λ. Γκεντιάν είχε καταθέσει ακόμη πως το απόγευμα της μέρας στη συνέχεια της οποίας έγινε η δολοφονική επίθεση στον Σπ. Ιωάννου, ο κατηγορούμενος Βορειοηπειρώτης τον είχε πάρει τηλέφωνο και τον ρώτησε αν μπορεί να κατέβει από την Αθήνα στην Κυπαρισσία, για να βοηθήσει "σε εκείνο που του είχε πει".
Σχετικά με τον φίλο του, τον 29χρονο Αλβανό κατηγορούμενο, ο Λ. Γκεντιάν είχε υποστηρίξει ότι η μόνη εμπλοκή που είχε ήταν να μπει στο γραφείο και να τραβήξει τον Βορειοηπειρώτη να φύγουν, όταν αντιλήφθηκε πως τα πράγματα είχαν ξεφύγει. Κατέθεσε επίσης ότι ο φίλος του δεχόταν και δέχεται (σ.σ. στο πρώτο δικαστήριο) απειλές μέσα στη φυλακή από ανθρώπους του Βορειοηπειρώτη.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ
ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ

Η ψυχολόγος Χριστίνα Αντωνοπούλου, που διορίστηκε από την υπεράσπιση του Βορειοηπειρώτη κατηγορούμενου, διαβεβαίωσε με την κατάθεσή της πως όταν ο Βορειοηπειρώτης δέχτηκε να ακολουθήσει τη συμβουλή του δικηγόρου Γ. Γεωργουλόπουλου αυτό έγινε γιατί βρισκόταν υπό πίεση και συμμορφώθηκε σε αυτό που τον συμβούλεψε ένας άνθρωπος κύρους, όπως ήταν στα μάτια του ο δικηγόρος. Επίσης διαβεβαίωσε πως στις συναντήσεις που είχε η ίδια μαζί του στις φυλακές Κορυδαλλού θα μπορούσε "να δει αν ο Βορειοηπειρώτης φορούσε προσωπείο". Αντίθετα, είπε, "βάζω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο ότι είναι αθώος".
Για τον έτερο κατηγορούμενο, τον Αλβανό, ερωτώμενη από την υπεράσπιση του Βορειοηπειρώτη είπε πως μέσα από τις καταθέσεις του (για τις οποίες σημείωσε ότι δεν έχουν ειρμό και συνέχεια) δύο πράγματα μπορεί να εκτιμήσει: 1) πως είναι ψυχικά ταραγμένος. Και 2) πως καθοδηγείτο από κάποιον για να πει αυτά τα οποία είπε, πιθανότατα με κάποιο όφελος - σύμφωνα πάντα με την ερμηνεία της κ. Αντωνοπούλου.

ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Εκτός από την Χ. Αντωνοπούλου, ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν επίσης οι Γ. Μαυρογένης, γυναικολόγος της γυναίκας του Βορειοηπειρώτη, Γ. Γαραντζιώτης, Γ. Βαγουρδής, Αν. Χρονόπουλος, Κ. Πανταζόπουλος και Ελ. Λεβεντάκη, οι οποίοι ασχολούνται με το χώρο της οικοδομής και είχαν συνεργαστεί μαζί του. Ολοι κατέθεσαν πως δεν πίστεψαν ότι ο Βορειοηπειρώτης, έτσι όπως αυτοί τον είχαν γνωρίσει είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, θα μπορούσε ποτέ να σκοτώσει. Τον περιέγραψαν ως έναν άνθρωπο άψογο στις επαγγελματικές συναλλαγές του, έντιμο και έξυπνο, αγαπητό στους Κυπαρίσσιους και πολύ εργατικό.
Από το δικαστήριο απορρίφθηκαν τα αιτήματα που είχε καταθέσει η υπεράσπιση του Βορειοηπειρώτη για την εξέταση από το δικαστήριο του ιατροδικαστή που έκανε την νεκροψία-νεκροτομή στο Σπ. Ιωάννου, καθώς και του αστυνομικού που χειρίστηκε από την αρχή την υπόθεση. Ομως, διαβάστηκε στο δικαστήριο η κατάθεση του τελευταίου στην ανακρίτρια, όπου επιβεβαίωνε πως ο άτυχος δικηγόρος ρωτήθηκε μέσα στο Ακτινολογικό του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας για το ποιος τον χτύπησε, αλλά όπως είχε πει στην ανακρίτρια, δεν κατάλαβε εάν τα βογγητά του Σπ. Ιωάννου ήταν καταφατικά ή αρνητικά. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων αλλά και της συζύγου και του αδελφού του δολοφονημένου δικηγόρου, ο Σπ. Ιωάννου "έδωσε" τον Βορειοηπειρώτη ως τον άνθρωπο που μπήκε στο γραφείο του και του συνέθλιψε το κρανίο με βίαια χτυπήματα .
Η δίκη συνεχίζεται αύριο Τετάρτη, με τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων: του Βορειοηπειρώτη, ο οποίος αρνείται ότι διέπραξε το έγκλημα, και του Αλβανού, ο οποίος έχει ομολογήσει και υποδείξει ως δράστη τον συγκατηγορούμενό του.


NEWSLETTER