Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 10:09

Ανεργη δανειολήπτρια γλύτωσε το σπίτι της με απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Ανεργη δανειολήπτρια γλύτωσε το σπίτι της με απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας

Τις οφειλές άνεργης δανειολήπτριας ρυθμίζει με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας και διασώζει τη μοναδική της κατοικία. Η δανειολήπτρια αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή των οφειλών της από καταναλωτικά δάνεια προς δύο τράπεζες, ύψους 30.666 ευρώ. Πρόκειται για μια 46χρονη, άνεργη από τον Ιανουάριο του 2010, με δύο παιδιά και το σύζυγό της άνεργο. Το ένα της παιδί πηγαίνει ακόμη σχολείο και το άλλο σπουδάζει, ενώ η οικογένεια για να τα βγάλει πέρα χρειάζεται 1.000 ευρώ το μήνα.

Ομως το μοναδικό της εισόδημα είναι το επίδομα ανεργίας του συζύγου, το οποίο δεν ξεπερνά τα τα 590 ευρώ το μήνα. Η αιτούσα έχει ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα σπίτι 104 τ.μ., το οποίο αποκτήθηκε με στεγαστικό δάνειο και η εμπορική αξία του κρίθηκε από το δικαστήριο ότι είναι 100.000 ευρώ. Μάλιστα η οφειλέτρια έχει έρθει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες από τις οποίες έχει πάρει το στεγαστικό δάνειο και δίνει για την αποπληρωμή του συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα.

Για το χρέος των 30.666 ευρώ η απόφαση του Ειρηνοδικείου αρχικά ορίζει για μια τετραετία μηνιαίες καταβολές 32 ευρώ στη μια τράπεζα και 18 ευρώ στην άλλη. Εξαιρεί από την εκποίηση το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της αιτούσας -δηλαδή τη μονοκατοικία, που είναι η κύρια κατοικία της οικογένειας- και της επιβάλει να καταβάλει 3 χρόνια μετά τη δημοσίευση της απόφασης και για 6 χρόνια το ποσό των 222 ευρώ το μήνα στη μία τράπεζα και 190 ευρώ το μήνα στην άλλη. 

Ο δικηγόρος της αιτούσας Θανάσης Μακαρούνης είπε για την απόφαση: «Ρυθμίζει δίκαια τη συγκεκριμένη οφειλή, προκειμένου να αποπληρώσει η δανειολήπτρια το χρέος της προς τις τράπεζες και να διατηρήσει και την κύρια κατοικία της». 

 


NEWSLETTER