Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 09:08

Αθώοι οι 10 δήμαρχοι για τις χωματερές στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Αθώοι οι 10 δήμαρχοι για τις χωματερές στην Τριφυλία

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας δέκα πρώην και νυν δήμαρχοι κατηγορούμενοι για υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την λειτουργία ΧΑΔΑ στην περιοχή της Τριφυλίας.

 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν οι πρώην δήμαρχοι Κυπαρισσίας  Γιώργος Σαμπαζιώτης, Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας, Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς , Νέστορος Αναστάσιος Τσορώνης, Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης, Αετού Δημήτρης Δριμής και Δωρίου Αντώνης Τάκης, καθώς και οι νυν δήμαρχοι Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης και Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.

Τόσο από τους συνηγόρους υπεράσπισης όσο και από τους δημάρχους επισημάνθηκε ότι οι ίδιοι δεν δημιούργησαν κάποιο νέο ΧΑΔΑ αλλά εξακολούθησαν να διαχειρίζονται μια κατάσταση την οποία κληρονόμησαν, σημειώνοντας ότι έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για την προστασία των χώρων αυτών αλλά και του περιβάλλοντος. Υπογράμμισαν δε ότι αρμοδιότητα των δήμων είναι η συγκομιδή των σκουπιδιών και η εναπόθεσή τους σε χώρους, ενώ την ευθύνη χωροθέτησης έχει η Περιφέρεια.

Χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος Σταύρος Καλοφωλιάς επισήμανε ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι μεγάλο και ξεπερνά τις δυνατότητες των δήμων, οι οποίοι έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να προστατέψουν τους χώρους αυτούς αλλά και το περιβάλλον.

Ο Αλκης Ξύγκας σημείωσε πως από την πλευρά τους γινόταν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για την προστασία των χώρων. Ανέφερε ότι ο ΧΑΔΑ Φιλιατρών λόγω της μορφολογίας του εδάφους είναι αδύνατο να περιφραχθεί, ωστόσο γίνονταν συνεχείς επιχωματώσεις, ο χώρος επιτηρείτο και υπήρχαν δεξαμενές νερού, ενώ τόνισε και τις προσπάθειες που έκαναν για εξεύρεση λύσης μαζί με άλλους δήμους.  

Στις προσπάθειες που είχε καταβάλει ο Δήμος Κυπαρισσίας για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών αναφέρθηκε ο Γιώργος Σαμπαζιώτης, σημειώνοντας ότι δεν κατάφεραν να προχωρήσουν. Ωστόσο στο ΧΑΔΑ του δήμου  είπε πως είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Στα μέτρα που είχαν ληφθεί αναφέρθηκε και ο Γιάννης Φιλντίσης για το ΧΑΔΑ της Αυλώνας που πλέον έχει κλείσει. 

Για την μελέτη που εκπόνησε ο Δήμος Αετού χωρίς όμως να πάρει στην συνέχεια την έγκριση της Νομαρχίας μίλησε ο Δημήτρης Δριμής, σημειώνοντας πως στο ΧΑΔΑ λαμβάνονταν όλα τα μέτρα και δεν είχε δημιουργηθεί πρόβλημα. 

Επίσης ο Αντώνης Τάκης σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο ΧΑΔΑ είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στο περιβάλλον και να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του.

Από τους νυν δημάρχους ο Φίλιππος Μπάμης επισήμανε πως πέρα από τα μέτρα που έχουν λάβει σε μόνιμη βάση με κατεπείγουσες παρεμβάσεις, κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του χώρου.

Ο Κώστας Κόλλιας επισήμανε ότι ο δήμος ματώνει για το θέμα των σκουπιδιών που είναι πολύ σοβαρό, -"κληρονομήσαμε αυτή την κατάσταση, δεν δημιουργήσαμε κάποιο νέο ΧΑΔΑ και προσπαθούμε για την επίλυσή του όπου η Περιφέρεια έχει την ευθύνη" είπε. 

Η έδρα αφού άκουσε και τους συνηγόρους υπεράσπισης Παναγιώτη Αγγελόπουλο, Τρύφωνα Λαμπούση,  Στάθη Σταματόπουλο και Γιώργο Βαρβαρήγο, έκρινε αθώους όλους τους αυτοδιοικητικούς.

 


NEWSLETTER