Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 08:15

Αναβολή εκδίκασης των απαλλοτριώσεων για 17 Σεπτεμβρίου: Αρκετή καθυστέρηση στον περιφερειακό

Γράφτηκε από τον

Στον "αέρα" βρίσκεται ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας, μετά τη χθεσινή αναβολή στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας της εκδίκασης των απαλλοτριώσεων 177 ιδιοκτησιών, η οποία ορίστηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου.


Το γεγονός προκάλεσε δυσφορία στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, καθώς δημιουργεί εμπόδια στην υλοποίηση του έργου. Το υπουργείο ήθελε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες από το δικαστήριο, ώστε να μη χαθεί χρόνος και μέσα στο καλοκαίρι να δουλεύεται το έργο. Με τη χθεσινή εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος το έργο να καθυστερήσει αρκετά και ο "Μορέας", σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, να διεκδικήσει αποζημιώσεις που θα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα με τμήματα του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης - Καλαμάτας.
Το δικαστήριο δέχθηκε τις αιτιάσεις των δικηγόρων των ιδιοκτητών πως οι διαδικασίες κινήθηκαν από το Δημόσιο πολύ γρήγορα, βιαστικά, πριν από το χρονικό όριο των 2 μηνών που δίνει ο νόμος, με αποτέλεσμα να μην έχουν προλάβει να ετοιμαστούν για λογαριασμό των πελατών τους. Σύμφωνα με την άποψή τους, η δικάσιμος έπρεπε να οριστεί μετά τις 22 Απριλίου (η αίτηση του Δημοσίου είχε κατατεθεί στις 22 Φεβρουαρίου).
Στο υπουργείο υπάρχει δυσφορία για το μεγάλο χρόνο της αναβολής που δόθηκε και υποστηρίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο, η αναβολή έπρεπε να είναι μικρότερη των 15 ημερών. Ο αρμόδιος διευθυντής Γιάννης Καρνέσης επεσήμανε ότι είχαν ενημερώσει το δικαστήριο με έγγραφα για την κρισιμότητα της εκδίκασης. Τώρα στο υπουργείο αναζητούν τρόπο, προκειμένου το ζήτημα των απαλλοτριώσεων να τρέξει πιο γρήγορα και να προλάβουν -όσο είναι δυνατόν- να μη χαθεί η περίοδος του καλοκαιριού.
Η εκδίκαση αφορούσε ιδιοκτησίες στις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις για τους κόμβους στα Λέικα και την Αγιάννα και για τους παράπλευρους δρόμους από τον κόμβο του Καρέλια έως το τέλος του έργου, στην οδό Λακωνικής.
Μάλιστα, οι απαλλοτριώσεις αυτές αναμένεται να συντελεστούν με το νέο νόμο, τον 4070 του 2012, ο οποίος προβλέπει πιο γρήγορες διαδικασίες, πως 10 ημέρες μετά την παρακατάθεση των χρημάτων των απαλλοτριώσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ισχύει η απαλλοτρίωση και τα μηχανήματα μπορούν να μπουν και να καταλάβουν το χώρο.
Γ.Σ.