Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 08:15

Αναβολή εκδίκασης των απαλλοτριώσεων για 17 Σεπτεμβρίου: Αρκετή καθυστέρηση στον περιφερειακό

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναβολή εκδίκασης των απαλλοτριώσεων για 17 Σεπτεμβρίου: Αρκετή καθυστέρηση στον περιφερειακό

Στον "αέρα" βρίσκεται ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος της Καλαμάτας, μετά τη χθεσινή αναβολή στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας της εκδίκασης των απαλλοτριώσεων 177 ιδιοκτησιών, η οποία ορίστηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου.


Το γεγονός προκάλεσε δυσφορία στο υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, καθώς δημιουργεί εμπόδια στην υλοποίηση του έργου. Το υπουργείο ήθελε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες από το δικαστήριο, ώστε να μη χαθεί χρόνος και μέσα στο καλοκαίρι να δουλεύεται το έργο. Με τη χθεσινή εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος το έργο να καθυστερήσει αρκετά και ο "Μορέας", σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, να διεκδικήσει αποζημιώσεις που θα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα με τμήματα του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης - Καλαμάτας.
Το δικαστήριο δέχθηκε τις αιτιάσεις των δικηγόρων των ιδιοκτητών πως οι διαδικασίες κινήθηκαν από το Δημόσιο πολύ γρήγορα, βιαστικά, πριν από το χρονικό όριο των 2 μηνών που δίνει ο νόμος, με αποτέλεσμα να μην έχουν προλάβει να ετοιμαστούν για λογαριασμό των πελατών τους. Σύμφωνα με την άποψή τους, η δικάσιμος έπρεπε να οριστεί μετά τις 22 Απριλίου (η αίτηση του Δημοσίου είχε κατατεθεί στις 22 Φεβρουαρίου).
Στο υπουργείο υπάρχει δυσφορία για το μεγάλο χρόνο της αναβολής που δόθηκε και υποστηρίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο, η αναβολή έπρεπε να είναι μικρότερη των 15 ημερών. Ο αρμόδιος διευθυντής Γιάννης Καρνέσης επεσήμανε ότι είχαν ενημερώσει το δικαστήριο με έγγραφα για την κρισιμότητα της εκδίκασης. Τώρα στο υπουργείο αναζητούν τρόπο, προκειμένου το ζήτημα των απαλλοτριώσεων να τρέξει πιο γρήγορα και να προλάβουν -όσο είναι δυνατόν- να μη χαθεί η περίοδος του καλοκαιριού.
Η εκδίκαση αφορούσε ιδιοκτησίες στις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις για τους κόμβους στα Λέικα και την Αγιάννα και για τους παράπλευρους δρόμους από τον κόμβο του Καρέλια έως το τέλος του έργου, στην οδό Λακωνικής.
Μάλιστα, οι απαλλοτριώσεις αυτές αναμένεται να συντελεστούν με το νέο νόμο, τον 4070 του 2012, ο οποίος προβλέπει πιο γρήγορες διαδικασίες, πως 10 ημέρες μετά την παρακατάθεση των χρημάτων των απαλλοτριώσεων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ισχύει η απαλλοτρίωση και τα μηχανήματα μπορούν να μπουν και να καταλάβουν το χώρο.
Γ.Σ.

Σχόλια  

0 # tsakistielia 10-04-2013 11:59
1.''Στο υπουργείο υπάρχει δυσφορία ..''
Λέγοντας ''Υπουργείο'' εννοείτε τον κ. Καρνέση; Ένας απλός δημόσιος υπάλληλος είναι που προϊσταται του έργου και όχι το ίδιο το Υπουργείο.''είχ αν ενημερώσει το δικαστήριο με έγγραφα για την κρισιμότητα της εκδίκασης ..''.Αυτό πάλι τί είναι ;
Απόπειρα χειραγώγησης του δικαστηρίου ;
Το υπουργείο,δεν έχει καμία δουλειά να ενημερώνει το δικαστήριο,παρά μόνο τον δικηγόρο του δημοσιού,ο οποίος,με την σειρά του,κατά την διαδικασία της δίκης υποβάλλει τα έγγραφα στην κρίση του δικαστηρίου.Οι δικαστές,δεν είναι υπάλληλοι του υπουργείου υποδομών.-
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # tsakistielia 10-04-2013 12:00
2.''Τώρα στο υπουργείο αναζητούν τρόπο, προκειμένου το ζήτημα των απαλλοτριώσεων να τρέξει πιο γρήγορα..''.Δηλ αδή,τί θα κάνουν ; Θα παραβλέψουν την δικαστική διαδικασία και θα αυτοδικήσουν,όπ ως ήδη καταγράφονται περιστατικά αυθαίρετης - παράνομης κατάληψης ιδιοκτησιών ; - ''..Μορέας..να διεκδικήσει αποζημιώσεις που θα πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο''.
Γιατί να τις πληρώσει το Δημόσιο ;
Να τις πληρώσουν ο κ. Νίκας και όσοι πολιτευτές του νομού πιέζουν διαρκώς για τον περιμετρικό,αδι αφορώντας για διαδικασίες και νόμους.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # Στ. Σταθουλόπουλος 11-04-2013 14:32
Δηλαδή αν η δικάσιμος ήταν 12 μέρες αργότερα, τότε οι δικηγόροι των ιδιοκτητών θα είχαν το καιρό να προετοιμαστούν κι όχι τις 50 μέρες που προηγήθηκαν από την αίτηση του Δημοσίου; Ωραία, λοιπόν, η αναβολή είναι τυπικά σύννομη. Γιατί όμως όχι για 15 μέρες (ώστε να προλάβουν να ετοιμαστούν οι δικηγόροι) αλλά για μετά από ...5μηνο (!) σε ένα τόσο επείγον ζήτημα;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # tsakistielia 12-04-2013 00:49
Γιατί,επείγον είναι το ζήτημα,πέραν των .. τουριστών εκ των Καλαματιανών,οι οποίοι χειροκροτούν προθύμως το οτιδήποτε,
χωρίς να ενδιαφέρονται αλλά και να διαθέτουν ικανότητα κρίσης,μόνο για τον δήμαρχο,ο οποίος θέλει να το εγγράψει στα επιτεύγματά του,πριν την νέα εκλογική περίοδο και για πολιτευτές του νομού επίσης,οι οποίοι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πουλήσουν στον Μεσσήνιο εθνικό δρόμο και στον Καλαματιανό,πλέ ον αυτού,περιμετρι κό και θα εξασφαλίσουν εκ νέου μία θέση στην Βουλή.Το Δημόσιο,δεν σκίζει και τα ρούχα του για τον περιμετρικό της Καλαμάτας,ο οποίος συμπεριελήφθη στο κύριο έργο κατόπιν πιέσεων,για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους,διαφόρων ,που στηρίζουν το μέλλον και την βιωσιμότητά τους σε αυτόν.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
+1 # ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΤΕΒΕΛΗΣ 11-04-2013 17:58
ΣΤΑΥΡΟ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙΣ 40 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΧΩ ΠΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΥΣ ?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER