Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 07:56

Λόγω έλλειψης προσωπικού στο Ειρηνοδικείο: Καθυστερεί η εκδίκαση υποθέσεων υπερχρέωσης

Γράφτηκε από την
Λόγω έλλειψης προσωπικού στο Ειρηνοδικείο: Καθυστερεί η εκδίκαση υποθέσεων υπερχρέωσης

Καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας διαπιστώνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης.



Επιπλέον, με δηλώσεις του τονίζει την ανάγκη αλλαγών στο νόμο Κατσέλη, ενώ καταγγέλλει τις τράπεζες για ανάλγητη τακτική. Ο κ. Μαργέλης προέβη σε δηλώσεις με αφορμή απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, η οποία "κούρεψε με την ψιλή" το χρέος δανειολήπτη.
"Η οικονομική κατάσταση γίνεται ολοένα και περισσότερο δραματική. Δεκάδες συνάνθρωποί μας έρχονται καθημερινά στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου απελπισμένοι, προκειμένου να βρουν δικηγόρο γιατί είναι χρεωμένοι στις τράπεζες", ανέφερε ο πρόεδρος. Είπε ακόμα πως ευτυχώς που υπάρχει ο νόμος Κατσέλη και τα Ειρηνοδικεία στη συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων που βγάζουν δικαιώνουν τους οφειλέτες. "Σχεδόν καμία τράπεζα δεν έρχεται να κλείσει συμβιβαστικά τις διαφορές της με τους υπερχρεωμένους, που αναγκάζονται πλέον να προσφύγουν στο Δικηγορικό Σύλλογο για να διοριστεί δικηγόρος και να πάνε στα δικαστήρια για να μειωθεί το χρέος", είπε στη συνέχεια. Και πρόσθεσε ότι "πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν και οι τράπεζες ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν την ανάλγητη τακτική τους. Πρέπει να καταλάβουν ότι άλλες οι σημερινές ανάγκες των ανθρώπων, σε σχέση με το παρελθόν και τις καλές οικονομικά εποχές".
Σχολιάζοντας την απόφαση που δημοσίευσε στο χθεσινό φύλλο η "Ε" για τη μείωση οφειλής από 61.460 ευρώ σε 8.460 ευρώ, είπε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντική. Ομως, σύμφωνα με τον Κ. Μαργέλη, υπάρχει πρόβλημα με το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας γιατί "αυτή τη στιγμή δεν έχει αριθμητικά το κατάλληλο προσωπικό για να αντεπεξέλθει στο φόρτο εργασίας,  με συνέπεια οι υποθέσεις αυτές να προσδιορίζονται πολύ αργά και να υπάρχει καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του σχολίασε ότι οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων "κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Δέχονται ότι υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και μειώνουν τα χρέη των οφειλετών".
 
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ
Ο πρόεδρος του ΔΣΚ αναγνώρισε πάντως ότι χρειάζονται "ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη". Μεταξύ αυτών "θα πρέπει να τακτοποιείται το θέμα άμεσα, γιατί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες είναι οι μακρινές δικάσιμοι και η καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων. Θα πρέπει με την κατάθεση των αιτήσεων να αναστέλλονται όλα τα καταδιωκτικά μέτρα, να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα εναντίον τους και να μένει να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσής τους", είπε ο Κ. Μαργέλης. Και τόνισε ότι "αυτό θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα υπήρχε πραγματικά μια ανακούφιση προς όλους τους υπερχρεωμένους". Καταλήγοντας είπε ότι
είναι αισιόδοξος για την εκδίκαση των υποθέσεων και σε δεύτερο βαθμό και εκτίμησε πως "επειδή η κρίση διογκώνεται, οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων δεν πρόκειται ποτέ να πέσουν στα Μονομελή Πρωτοδικεία".

Ν.Κ.


NEWSLETTER