Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 07:33

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας: Κοντύτερα από ποτέ οι φυλακές στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η Μεσσηνία στην επίτευξη του στόχου για ίδρυση φυλακών στη διοικητική περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας.


Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τα όσα δήλωσε χθες ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης. Είπε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται μια καλή κινητικότητα και μια δυναμική για το θέμα των φυλακών, ενώ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης αντιμετωπίζει θετικά το θέμα. Επιπλέον πιστεύει ότι η Μεσσηνία έχει το προβάδισμα έναντι της Αρκαδίας και θεωρεί ότι η "Θέμις Κατασκευαστική" θα προτείνει τις θέσεις που υποδείχθηκαν στο νομό ως τις καταλληλότερες για την ίδρυση σωφρονιστικού καταστήματος.
"Είναι γεγονός ότι η εποχή είναι βολική για την ίδρυση φυλακής στη Μεσσηνία, εξαιτίας και των τεράστιων προβλημάτων που παρατηρούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, τα οποία δεν χωρούν πλέον άλλους κρατούμενους" ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι στη συνάντηση που είχε η μεσσηνιακή αντιπροσωπεία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Ρουπακιώτης φάνηκε ότι "βλέπει με καλό μάτι την ίδρυση φυλακής στη διοικητική περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας". Υπενθύμισε δε ότι η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και των τοπικών στελεχών του κόμματος Μπάμπη Βακαλόπουλο και Δημήτρη Τροχάτο, ενώ στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΚ Δημήτρης Καούνης.
Ο Κ. Μαργέλης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που αναπτύσσει και το τοπικό ΠΑΣΟΚ και στη συνάντησή του με το Θόδωρο Μπρεδήμα, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. "Με την ευκαιρία αυτή να πω ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος οφείλει να δώσει και μια πλακέτα στον κ. Βενιζέλο γιατί ήταν ο υπουργός ο οποίος στη συγκυβέρνηση τότε υπόγραψε το διάταγμα για την ίδρυση του Εφετείου Καλαμάτας", ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου.

ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΦΕΤΕΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ
Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Κώστας Μαργέλης είπε ότι "η βασική επιχειρηματολογία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και του νομού μας είναι ότι όπου υπάρχει Εφετείο, υπάρχει και φυλακή". Ενώ αναφερόμενος στη διεκδίκηση των φυλακών από τους Αρκάδες είπε: "Η Τρίπολη και η Αρκαδία ολόκληρη υπάγεται στο Εφετείο Ναυπλίου όπου ως γνωστόν υπάρχουν ήδη δύο σωφρονιστικά καταστήματα. Είναι παράλογο μια τρίτη φυλακή στην έδρα του Εφετείου Ναυπλίου και το Εφετείο Καλαμάτας να μην έχει σωφρονιστικό κατάστημα". Είπε ακόμη ότι η κοινή γνώμη στη Μεσσηνία επιθυμεί την ίδρυση φυλακών και αυτό φαίνεται μέσα από τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Ανέφερε επίσης ότι οι Μεσσήνιοι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται για κάτι, καθώς τα σύγχρονα σωφρονιστικά καταστήματα διασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους κρατουμένους, άρα μειώνουν και τους κινδύνους να προκληθούν προβλήματα μέσα στις φυλακές.
Τέλος ο Κώστας Μαργέλης είπε μετά από ερώτηση ότι το κλιμάκιο της "Θέμις" που είχε επισκεφτεί τις προτεινόμενες περιοχές στη Μεσσηνία και την Αρκαδία δεν έχει ακόμη καταλήξει ποια θέση προκρίνεται. Ομως "επειδή οι θέσεις που έχει προτείνει η Μεσσηνία πληρούν τις αντικειμενικές προϋποθέσεις πιστεύω σε μια θετική εισήγηση από τη "Θέμις Κατασκευαστική" για τις θέσεις στη Μεσσηνία".

Ν.Κ.