Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 08:08

"Κούρεμα με την ψιλή" χρέους 2 δανειοληπτών από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Το "κούρεμα με την ψιλή" του τραπεζικού χρέους 2 δανειοληπτών αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, ενώ απέρριψε αίτηση για τη ρύθμιση της οφειλής ενός άλλου και πάγωσε τις μηνιαίες καταβολές σε ιδιωτικό υπάλληλο μέχρι το Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα το δικαστήριο αποφάσισε να μειώσει το ποσό που χρωστά σε τέσσερις τράπεζες 49χρονος δημόσιος υπάλληλος και από περίπου 39.000 ευρώ που ανέρχονται οι συνολικές οφειλές του να πληρώσει σε βάθος τετραετίας μόλις 7.200 ευρώ. Τη μείωση της οφειλής σε δύο τράπεζες, ύψους 36.776 ευρώ, αποφάσισε το δικαστήριο και στην περίπτωση 55χρονου άνεργου αυτοκινητιστή, ο οποίος σε βάθος τετραετίας θα πληρώσει μόλις 5.232 ευρώ.  

 

Ο 49χρονος δημόσιος υπάλληλος ζει στο ενοίκιο και δεν έχει περιουσία στο όνομά του ή άλλα εισοδήματα, εκτός του μισθού του που είναι περίπου 1.400 ευρώ το μήνα. Ο αιτών είναι παντρεμένος, έχει δύο ανήλικα παιδιά και η σύζυγός του είναι άνεργη. Το δικαστήριο έκρινε ότι με τις οικογενειακές υποχρεώσεις που έχει (οι μηνιαίες δαπάνες για ενοίκιο και τη διαβίωση της οικογένειας φτάνουν τα 1.250 ευρώ), δεν θα μπορεί να δίνει παραπάνω από 150 ευρώ το μήνα στις τράπεζες. Η συγκεκριμένη περίπτωση ξεχωρίζει όμως και για έναν ακόμη λόγο, σύμφωνα με το δικηγόρο του οφειλέτη, Αριστομένη Σκούλικα. Οπως είπε στην "Ε" με την κατάθεση της αίτησης για δικαστική ρύθμιση των οφειλών του εντολέα του πριν από ένα χρόνο "πετύχαμε την άρση της πάγιας εντολής παρακράτησης ποσού από το μισθό του για την εξυπηρέτηση δανείων του, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του". Σχολιάζοντας την απόφαση ο κ. Σκούλικας είπε "πως είναι μια δίκαιη απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας η οποία μειώνει το 82% του χρέους του συγκεκριμένου δανειολήπτη, σε επίπεδο που μπορεί να εξυπηρετεί τις οφειλές του με τις σημερινές οικονομικές του δυνατότητες. Μέσω της δικαστικής απόφασης δίνεται η δυνατότητα σε αυτόν και την οικογένειά του να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον". 

 

ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥ - ΠΑΓΩΜΑ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΙΔ. ΥΠΑΛΛΗΛΟ 

Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας αποφάσισε τη μείωση της οφειλής σε δύο τράπεζες, ύψους 36.776 ευρώ, και για έναν 55χρονο άνεργο αυτοκινητιστή, ο οποίος σε βάθος τετραετίας θα πληρώσει μόλις 5.232 ευρώ. Ο αιτών είναι άνεργος από τις αρχές του 2012 και έχει δύο ανήλικα παιδιά. Η σύζυγός του είναι και αυτή άνεργη και προς το παρόν φιλοξενούνται σε σπίτι που τους παραχωρήθηκε, αλλά σύντομα θα ξεκινήσουν να δίνουν ενοίκιο. Κανένας από το ανδρόγυνο δεν διαθέτει περιουσία ή καταθέσεις σε τράπεζες, ενώ για να ζήσουν χρειάζονται 1.500 ευρώ το μήνα. 

Το Ειρηνοδικείο αποφάσισε ακόμη το πάγωμα των δόσεων για δάνεια προς 5 τράπεζες 34χρονου ιδιωτικού υπαλλήλου μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, οπότε το δικαστήριο θα επαναπροσδιορίσει τις μηνιαίες καταβολές προς τους πιστωτές του. Ο οφειλέτης ήταν άνεργος μέχρι το 2011 και τώρα παίρνει μηνιαίο μισθό 580 ευρώ. Είναι παντρεμένος, έχει ένα μικρό παιδί και η γυναίκα του δουλεύει σε ιδιωτική εταιρεία με μηνιαίο μισθό 570 ευρώ. Η οικογένεια μένει σε σπίτι με ενοίκιο 300 ευρώ το μήνα και για τις ανάγκες διαβίωσής τους χρειάζονται άλλα 600 ευρώ το μήνα. Η συνολική οφειλή τού δανειολήπτη ανέρχεται σε 52.126 ευρώ. Το δικαστήριο όρισε μηδενικές καταβολές προς τις τράπεζες (μέχρι το Δεκέμβριο) κρίνοντας ότι το μηνιαίο εισόδημα του οφειλέτη δεν επαρκεί για να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειάς του και να πληρώνει και τους πιστωτές του. 

 

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΛΟΓΩ ΑΛΟΓΙΣΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

Στις τελευταίες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας υπάρχει και μια απορριπτική που αφορά περίπτωση δανειολήπτη με συνολικές οφειλές περίπου 135.000 ευρώ. Πρόκειται για εργαζόμενο σε δημόσιο οργανισμό με σταθερό μηνιαίο μισθό 1.083 ευρώ. Ο οφειλέτης έχει στο όνομά του ένα διαμέρισμα στην Αθήνα 68 τ.μ., το οποίο -όπως αναφέρει ο ίδιος στην αίτησή του- αξίζει 52.000 ευρώ. Ωστόσο, η ειρηνοδίκης επισημαίνει στο σκεπτικό της απόφασης ότι γι' αυτό το σπίτι ο αιτών πήρε επισκευαστικό δάνειο 70.000 ευρώ, καθώς και ένα ακόμη επισκευαστικό δάνειο 20.000 ευρώ από το Παρακαταθηκών και Δανείων, που δεν φαίνεται πού δαπανήθηκαν. Γι' αυτό λοιπόν στην απόφαση η δικαστής θεωρεί ότι ο αιτών προέβη σε αλόγιστο δανεισμό, χωρίς να σκεφτεί ότι η οικονομική του κατάσταση δεν θα του επέτρεπε να ανταποκριθεί στην κάλυψη των δανειακών του υποχρεώσεων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δανειολήπτης να καλύψει τις δόσεις των δανείων του, δεν οφείλονται στη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αλλά σε υπερδανεισμό στον οποίο προέβη γνωρίζοντας ότι δεν αντέχει οικονομικά. Ως ενδεικτικό της αλόγιστης χρέωσής του στις τράπεζες, η δικαστής αναφέρει στην απόφαση το ύψος της οφειλής του από μια πιστωτική κάρτα, που ανέρχεται στα 41.721 ευρώ.