Πέμπτη, 09 Μαϊος 2013 20:15

3 απορριπτικές αποφάσεις για ρύθμιση οφειλών

Γράφτηκε από την
3 απορριπτικές αποφάσεις για ρύθμιση οφειλών

Τρεις απορριπτικές αποφάσεις για ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών έβγαλε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Σε μια περίπτωση το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ανδρόγυνου (άνεργοι και οι δύο από το Φεβρουάριο του 2012), γιατί έκρινε ότι το ποσό των 355 ευρώ που προτείνουν να καταβάλουν το μήνα στις τράπεζες στις οποίες χρωστούν, δεν θα μπορούν να το δίνουν λόγω της άσχημης οικονομικής τους κατάστασης.

 Πρόκειται για έναν 49χρονο και μια 39χρονη με τρία παιδιά, τα δύο ανήλικα, ενώ το τρίτο υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Οι συνολικές οφειλές τους προς δύο τράπεζες από δύο στεγαστικά και ένα καταναλωτικό δάνειο ανέρχονται σε 88.564 ευρώ. Επιπρόσθετα ο σύζυγος χρωστά επιπλέον 4.044 ευρώ από ένα καταναλωτικό δάνειο. Και οι δύο σύζυγοι εργάζονταν με σύμβαση ως εργάτες καθαριότητας σε μεσσηνιακό δήμο, από τον Ιούνιο του 2011 έως το Φεβρουάριο του 2012, οπότε και έμειναν άνεργοι. Την περίοδο κατά την οποία εργάζονταν έπαιρναν και οι δύο μαζί μισθό 1.784,70 ευρώ (892,35 ευρώ ο καθένας). Επιπλέον μέχρι το 2011 η γυναίκα έπαιρνε επίδομα τριτεκνίας 263,17 ευρώ το μήνα και μαζί με το σύζυγό της απασχολούνταν σε αγροτικές εργασίες. Μάλιστα ο άνδρας είναι ερασιτέχνης ψαράς και έχει ένα αλιευτικό σκάφος, με το οποίο ψαρεύει για να τρέφει την οικογένειά του, της οποίας το μηνιαίο κόστος διαβίωσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. Επιπλέον, ο σύζυγος νέμεται δύο ελαιοπερίβολα, με συνολικά 80 δέντρα από γονική παροχή και έτσι εξασφαλίζει το λάδι της οικογένειάς του. Η σύζυγος έχει στο όνομά της ένα ακίνητο 10 στρεμμάτων σε χωριό του Δήμου Μεσσήνης και στο οποίο η οικογένεια έχει εγκαταστήσει και διαμένει σε λυόμενη κατοικία, που της παραχωρήθηκε από καποδιστριακό δήμο. Επίσης η οικογένεια διαθέτει δύο παλιά αυτοκίνητα (ένα του 1996 και ένα του 1981), τα οποία εξυπηρετούν τις μετακινήσεις τους, καθώς το κοντινότερο αστικό κέντρο απέχει 23 χλμ. από το χωριό τους.

Στην αίτησή του το ανδρόγυνο ζητά ρύθμιση των οφειλών του και εξαίρεση από την εκποίηση της πρώτης κατοικίας τους. Επιπλέον προτείνει να καταβάλει το μήνα 205 ευρώ προς τις τράπεζες στις οποίες χρωστά τα δύο στεγαστικά και το καταναλωτικό δάνειο -ενώ ο σύζυγος για το στεγαστικό δάνειο που έχει στο όνομά του να καταβάλει το ποσό των 150 ευρώ το μήνα. Ωστόσο το δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση γιατί δεν αποδείχθηκε ότι το ποσό που προτείνουν οι αιτούντες ανταποκρίνεται στις οικονομικές τους δυνατότητες, εφόσον και οι δύο είναι άνεργοι και δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος. 

Απορριπτική ήταν η απόφαση και για 30χρονη άγαμη δανειολήπτρια η οποία υπηρετεί στα Σώματα Ασφαλείας. Η αιτούσα παίρνει μισθό 1.037 ευρώ το μήνα, αλλά συντηρεί τους άνεργους γονείς της (ο πατέρας της είναι άρρωστος και δεν μπορεί να δουλέψει), καθώς και τα δύο αδέλφια της. Οι οφειλές της προέρχονται από ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 95.952 ευρώ, ενώ είναι και εγγυήτρια σε δύο επιχειρηματικά δάνεια του πατέρα της, ύψους 145.000 ευρώ. Η αίτησή της απορρίφθηκε ως αόριστη και μη νόμιμη, γιατί σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου «η αιτούσα μη νομίμως δεν συμπεριέλαβε προς ρύθμιση και τις οφειλές στις οποίες ενέχεται ως εγγυήτρια και δεν διευκρινίζεται αν εξυπηρετεί αυτά τα δάνεια». 

Η τρίτη απορριπτική απόφαση αφορά την περίπτωση μιας 62χρονης, η οποία από το 2005 έως το 2009 είχε κατάστημα με τουριστικά είδη. Η αιτούσα ζήτησε ρύθμιση οφειλών που προέρχονται από τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης της επιχείρησής της, καθώς και από μια σύμβαση πίστωσης. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση γιατί η οφειλέτρια είχε την ιδιότητα της εμπόρου όταν έλαβε τα δάνεια, οπότε η περίπτωσή της δεν καλύπτεται από το νόμο Κατσέλη.

 


NEWSLETTER