Τρίτη, 21 Μαϊος 2013 08:30

Εκδικάστηκαν στο Εφετείο 177 απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών: Εντονες αντιρρήσεις για τον περιφερειακό

Γράφτηκε από τον

Με ενστάσεις και έντονες αντιρρήσεις από δικηγόρους ιδιοκτητών και ιδιοκτήτες εκδικάστηκαν χθες στο Εφετείο Καλαμάτας οι συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις 177 ιδιοκτησιών, που αφορούν κυρίως τους κόμβους Αρτέμιδος (στην Αγιάννα) και Λεΐκων, καθώς και παράπλευρους δρόμους σε όλο τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο. 

Οι ενστάσεις αφορούσαν τις προτεινόμενες τιμές του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ), κυρίως για νέα χάραξη και όχι συμπληρωματική, καθώς επίσης το κατεπείγον της εκδίκασης που προώθησε το Ελληνικό Δημόσιο, φέρνοντας το θέμα στο Εφετείο πριν εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο. 

Από τους διαφωνούντες ιδιοκτήτες, από εκείνους που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον προτεινόμενο κόμβο της Αρτέμιδος στην Αγιάννα, με αλλαγή της αρχικά εγκεκριμένης χάραξης, ο Γιώργος Μπένος σημείωσε ότι το υπουργείο θέλει να προλάβει το ΣτΕ - ενώ επέκρινε τον υπουργό Υποδομών του 2011 για αυθαίρετη απόφαση, για παραβίαση του ΓΠΣ και για ρουσφέτι.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων για αναβολή και συζήτησε κανονικά την υπόθεση, ενώ η απόφαση αναμένεται σε ένα μήνα περίπου.

Ο Γιάννης Σκάνδαλος, εκπρόσωπος του υπουργείου υπεύθυνος για τις απαλλοτριώσεις, υπερασπίστηκε το κατεπείγον του θέματος για να απελευθερωθούν οι υπό απαλλοτρίωση εκτάσεις και να προχωρήσει το έργο, γιατί ο κατασκευαστής μπορεί να ζητήσει αποζημίωση 3 εκ. ευρώ. Ο ίδιος έδωσε απαντήσεις σε θέματα που έθεσαν οι δικηγόροι, ενημερώνοντας ότι οι 120-130 ιδιοκτήτες έχουν ήδη παραδώσει τις εκτάσεις τους, καθώς έχουν πάρει επιτάξεις για τα επικείμενα. Για τον κόμβο της Αρτέμιδος παραδέχτηκε ότι άλλαξε η χάραξη και μετατοπίστηκε 400 μέτρα δυτικότερα, για περιβαλλοντικούς λόγους όπως είπε.

Δικηγόροι και εκτιμητές από την πλευρά τους παρατήρησαν ότι οι τιμές που έχει ορίσει το ΣΟΕ για τις αποζημιώσεις είναι κατά 50% μικρότερες από τις πραγματικές, ενώ μίλησαν για σημαντικά προβλήματα, όπως η αυταποζημίωση.

Ο Γ. Μπένος έκανε λόγο για «αυθαίρετη απόφαση, ρουσφέτι του υπουργού» και τόνισε: «Αυθαιρετούσε, πήγαινε τους δύο κλάδους όπου ήθελε να γίνουν. Το νέο ΓΠΣ λέει ότι ο κόμβος είναι στην αρχή της οδού Αρτέμιδος. "Ας λέει το ΓΠΣ, εγώ τον κάνω εδώ!" είπε ο υπουργός. Παραβιάζουν το ΓΠΣ. Θέλουν να μας φέρουν προ τετελεσμένων, ενόψει του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεδριάζει στο τέλος Ιουνίου. Είναι η μοναδική απαλλοτρίωση που φέρνουν με τη γρήγορη διαδικασία, με το 7Α, γι’ αυτόν το λόγο, λόγω του ΣτΕ. Εκοβαν κορδέλες για να δείξουν έργο προεκλογικά».

Γ.Σ.