Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 16:45

Σεκιουριτάδες θα φυλάνε εξωτερικώς το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

Σε ιδιωτική εταιρεία ανατέθηκε η 24ωρη εξωτερική φύλαξη του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας, ενώ ήδη κάμερες ασφαλείας τοποθετούνται περιμετρικά του κτηρίου. Μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο στα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν παραληφθεί και οι νέες πόρτες ασφαλείας για την είσοδο από την πλευρά της Ψαρών, καθώς και για συγκεκριμένα γραφεία του Μεγάρου.

Επίσης, σύντομα ξεκινά και η τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στους κοινόχρηστους χώρους, εσωτερικά του κτηρίου. Οπως μάθαμε τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα, καθώς το κονδύλι υπήρχε αλλά δεν ήταν ενεργοποιημένο και αξιοποιήθηκε πρόσφατα. Η παραγγελία για τις πόρτες έχει γίνει στην Ιταλία, γι' αυτό και μπορεί να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση - ενώ δεν επιλέχθηκε ελληνική εταιρεία γιατί η είσοδος από την Ψαρών έχει κάποιες κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες, όπως μας εξήγησαν. Ως εναλλακτική λύση συζητείτο να τοποθετηθούν ρολά ασφαλείας στις σκάλες που οδηγούν στους ορόφους του κτηρίου, σαν αυτά που υπάρχουν από την πλευρά της Αριστομένους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έδινε άδεια για την τοποθέτησή τους. Οπότε έπρεπε να επιλεγεί μια λύση που και ασφάλεια θα προσέφερε αλλά και δεν θα εμπόδιζε την εκκένωση του κτηρίου σε μια πυρκαγιά ή άλλη έκτακτη ανάγκη. Ετσι τον περασμένο Οκτώβριο η Επιτροπή Διαχείρισης του Δικαστικού Μεγάρου είχε εισηγηθεί την αντικατάσταση της πόρτας εισόδου από την οδό Ψαρών με θωρακισμένη ασφαλείας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει εισηγηθεί επανειλημμένα να υπάρχει μόνιμη φύλαξη του Μεγάρου από αστυνομικό φρουρό, τουλάχιστον για τις ώρες που λειτουργούν τα ακροατήρια. Μέχρι τώρα τα Δικαστήρια της Καλαμάτας ήταν ουσιαστικά αφύλαχτα, αφού κανένας έλεγχος δεν υπήρχε για το ποιοι μπαίνουν. Ο κυριότερος φόβος δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων ήταν πάντα μια ενδεχόμενη απώλεια σοβαρών δικογραφιών και άλλων εγγράφων, τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Μάλιστα κατά το παρελθόν είχαν γίνει και κλοπές, τόσο στο κυλικείο του υπογείου όσο και σε γραφεία. Με την αντικατάσταση της εισόδου από την οδό Ψαρών με μια πόρτα ασφαλείας, καθώς και αντικατάσταση με θωρακισμένες, πόρτες γραφείων όπου φυλάσσονται σημαντικά έγγραφα απομακρύνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επιπλέον η φύλαξη του κτηρίου έστω και εξωτερικά, καθώς και οι κάμερες που τοποθετούνται εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ν.Κ.


NEWSLETTER