Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 07:45

Δίκες για ρύθμιση οφειλών το Σεπτέμβριο του... 2014

Γράφτηκε από την
Δίκες για ρύθμιση οφειλών το Σεπτέμβριο του... 2014

Ολοένα και μακραίνει ο κατάλογος με τις εκκρεμείς αποφάσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Μόνο για φέτος -και μέχρι χθες- είχαν κατατεθεί στο δικαστήριο 164 αιτήσεις για ρύθμιση τέτοιων οφειλών. 

Για να ανταποκριθεί το Ειρηνοδικείο όρισε δικάσιμους και μέσα στο καλοκαίρι, κι η τελευταία συζήτηση αίτησης έγινε στις 14 Αυγούστου. Ομως ο όγκος των υποθέσεων είναι τέτοιος που οι δικάσιμοι για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ορίζονται πλέον για το Δεκέμβριο του 2014, ενώ για οφειλές προς το ΙΚΑ, ανακοπές πληρωμής κ.λπ. οι δικάσιμοι ορίζονται για το Σεπτέμβριο του 2014. Ετσι, αν κάποια από αυτές τις υποθέσεις πάρει έστω και μία αναβολή όταν έρθει η ώρα να συζητηθεί, θα πάει προς εκδίκαση το 2016! 

Σύμφωνα με δικαστηριακές πηγές, η μεταφορά νέας δικαστηριακής ύλης από τα Μονομελή Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία έχει προκαλέσει επιπλέον προβλήματα - ενώ και οι ειρηνοδίκες είναι πλέον 4, αντί για 5 που ήταν παλαιότερα. Αλλά και το προσωπικό της εν λόγω δικαστικής υπηρεσίας φαίνεται ότι δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στον όγκο αυτό της δουλειάς, παρότι ενισχύθηκε με 6 επιπλέον υπαλλήλους (4 από τα Ειρηνοδικεία που συγχωνεύτηκαν με αυτό της Καλαμάτας και 2 από το Δήμο Καλαμάτας). Βέβαια από τους υπαλλήλους που πρόσφατα τοποθετήθηκαν στο Ειρηνοδικείο μόνο μία είναι γραμματέας και προέρχεται από το Ειρηνοδικείο Οιχαλίας. Από τους υπόλοιπους, οι 3 είναι δικαστικοί επιμελητές και οι 2 δουλεύουν για πρώτη φορά στα Δικαστήρια.

Οσον αφορά τις αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, από τις 54 που έχουν εκδοθεί φέτος, οι 15 δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί καθώς δεν έχουν καθαρογραφεί. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι σχεδόν οι μισές από τις 54 αποφάσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (για την ακρίβεια οι 25) είναι απορριπτικές, ενώ στις υπόλοιπες οι αιτήσεις ρύθμισης γίνονται δεκτές, άλλες εξ ολοκλήρου και άλλες εν μέρει. 

Από τις 15 υποθέσεις για τις οποίες το Ειρηνοδικείο έχει εκδώσει αποφάσεις το τελευταίο διάστημα, αλλά εκκρεμεί η δημοσιοποίησή τους, οι 7 απορρίπτονται. Μία αίτηση κηρύσσεται ως απαράδεκτη και για τις υπόλοιπες 7 γίνεται δεκτή η ρύθμιση χρεών στους δανειολήπτες και ορίζονται μηνιαίες καταβολές. Μάλιστα σε 2 από αυτές το δικαστήριο διασώζει την πρώτη κατοικία εξαιρώντας τη από την εκποίηση. 

Να σημειώσουμε ότι φέτος έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα σχεδόν οι διπλάσιες αποφάσεις από όσες εκδόθηκαν στη διάρκεια όλης της περσινής χρονιάς: Πέρυσι εκδόθηκαν συνολικά 32 αποφάσεις, και μόλις 11 από αυτές ήταν απορριπτικές.

 

Ν.Κ.


NEWSLETTER