Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 15:23

Ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσαν οι σχολικοί φύλακες

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ασφαλιστικά μέτρα  κατέθεσαν οι σχολικοί φύλακες

Ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσαν χθες στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας οι 29 σχολικοί φύλακες, με το αίτημα συζήτησης προσωρινής διαταγής, για να επιστρέψουν εντός δύο ημερών στις θέσεις τους με τους ίδιους εργασιακούς όρους.

 

Η προσωρινή διαταγή συζητήθηκε και σήμερα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου. Ως μάρτυρας κατέθεσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος τόνισε ότι ο μισθός των σχολικών φυλάκων εξοικονομείται από τα χρήματα που γλιτώνει ο δήμος από τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές που αποτρέπονται χάρη στην 24ωρη φύλαξη των σχολείων. Επεσήμανε ακόμη ότι από το 2001, που οι σχολικοί φύλακες μπήκαν στα σχολεία, σταμάτησαν τα κρούσματα εγκληματικότητας στους σχολικούς χώρους. 

Ο δικηγόρος των σχολικών φυλάκων Δημήτρης Δρακόπουλος τόνισε προς το δικαστήριο ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας είναι αντίθετο με το Σύνταγμα και προσβάλλει την προσωπικότητα των εργαζομένων. Γιατί -είπε- δεν αξιολογεί τον καθένα ξεχωριστά, για τις ικανότητες, τα προσόντα, την ηλικία και την οικονομική και περιουσιακή τους κατάσταση, αλλά τους θέτει σε διαθεσιμότητα με μόνο κριτήριο την ειδικότητά τους. Επιπλέον -σημείωσε- προσβάλλει την αρχή της αναλογικότητας και της αξιοκρατίας, καθώς και την αρχή της ορθολογικής διάρθρωσης των υπηρεσιών του δήμου. Και εξήγησε ότι πριν βγουν οι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα στις 23 Ιουλίου, θα έπρεπε να είχε συνταχθεί ένα οργανόγραμμα στο δήμο στο οποίο θα αναφέρονταν οι ανάγκες του σε προσωπικό - που όμως δεν έγινε. 

Ο κ. Δρακόπουλος ανέφερε ακόμη ότι οι σχολικοί φύλακες θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους, γιατί καταπατάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ανέλυσε λοιπόν στο δικαστήριο ότι με την μείωση του μισθού τους στα 750 ευρώ το μήνα δεν προστατεύεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπει το άρθρο 1 της ΕΣΔΑ. «Η άμεση επαναφορά στην εργασία τους προκύπτει και από το ότι οι περισσότεροι έχουν άνεργες συζύγους και παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν», είπε. Και πρόσθεσε πως οικογένειες με υποχρεώσεις θα πρέπει ζήσουν με αυτά τα 750 ευρώ μέχρι τις 23 Μαρτίου που τελειώνει η διαθεσιμότητα, και χωρίς να ξέρουν με βεβαιότητα αν μετά θα έχουν δουλειά ή θα απολυθούν.

 

Ν.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER