Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 19:06

Περιφερειακός Καλαμάτας: Κίνδυνος για ποινικές ρήτρες εκατομμυρίων στο "Μορέα"

Γράφτηκε από την

Ποσό 3 εκατ. ευρώ το μήνα κινδυνεύει να πληρώσει το Δημόσιο στο "Μορέα", γιατί καθυστερεί να του παραδώσει τα ακίνητα που πρέπει να απαλλοτριωθούν για την κατασκευή του περιφερειακού της Καλαμάτας.

 

Αυτό επεσήμανε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο ο εκπρόσωπος του Δημοσίου Παντελής Δημητρακόπουλος, στη συζήτηση για τον προσδιορισμό της προσωρινής τιμής των συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων 83 ιδιοκτησιών στο κομμάτι από τη Σπερχογεία μέχρι το εργοστάσιο Καρέλια, στα όρια Ασπροχώματος και Λεΐκων. 

Οπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, υπάρχει ποινική ρήτρα στη σύμβαση παραχώρησης, αν το Δημόσιο καθυστερήσει να παραδώσει στην εταιρεία όλα τα ακίνητα. Σημειώνεται ότι μεταξύ των 83 ιδιοκτησιών είναι και οι 8 ιδιοκτησίες οι οποίες θα πρέπει να απαλλοτριωθούν για να κατασκευαστεί ο κόμβος στο ύψος του εργοστασίου Καρέλια και να συνδεθεί ο περιμετρικός με την οδό Αθηνών. Γι' αυτές τις 8 ιδιοκτησίες, για τις οποίες υπάρχουν αντιδράσεις, θα προσδιοριστεί για πρώτη φορά προσωρινή τιμή απαλλοτρίωσης. 

Πάντως η πλειοψηφία των 83 ιδιοκτητών δεν φέρνει αντίρρηση. Απαιτούν όμως οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να είναι ανάλογες της αξίας των οικοπέδων τους και επισημαίνουν ότι με την κατασκευή των παράδρομων απαιτείται να παραχωρήσουν μεγαλύτερη έκταση από την αρχικά εκτιμώμενη, κι έτσι πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό. Η απόφαση για την προσωρινή τιμή απαλλοτρίωσης αναμένεται να βγει μέχρι το Δεκέμβριο - ενώ η συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη για τον προσδιορισμό της προσωρινής τιμής των συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων για το κομμάτι από τα όρια Ασπροχώματος - Λεΐκων μέχρι και τη Λακωνικής αναμένεται να αναβληθεί εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων. Μέσα σε αυτές τις ιδιοκτησίες είναι και κάποιες στην περιοχή της Αγιάννας. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η κρίσιμη απόφαση, η οποία αναμένεται στο τέλος του μήνα, είναι αυτή του Εφετείου για την οριστική τιμή απαλλοτρίωσης. 

 

Ν.Κ.