Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 19:23

10 χρόνια σε Πολωνή …θεία Αφγανού

Γράφτηκε από την
10 χρόνια σε Πολωνή …θεία Αφγανού

Σε 10 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη, καθώς και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, καταδικάστηκε μια Πολωνή από το Μονομελές Εφετείο Καλαμάτας, γιατί τον περασμένο Απρίλιο πήγε να βγάλει από τη χώρα έναν Αφγανό με πλαστή πολωνική ταυτότητα. Οι δυο τους θα ταξίδευαν από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας με πτήση για το Μόναχο της Γερμανίας.

Η Πολωνή κατηγορούμενη παρίστανε τη θεία του Αφγανού και θα ταξίδευε με τα νόμιμα χαρτιά της. Την πλαστή ταυτότητα για τον... ανιψιό της, τους έδωσε ένας Πολωνός στην Αθήνα ο οποίος καταδικάστηκε χθες σε φυλάκιση δύο χρόνων και χρηματική ποινή 3.500 ευρώ - ενώ ο Αφγανός καταδικάστηκε ερήμην σε 10 χρόνια και 3 μήνες κάθειρξη, καθώς και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.  

Τα σχέδιά τους ανέτρεψε μια νεαρή αστυνομικός που της φάνηκε παράξενη η συμπεριφορά του Αφγανού: με σκυμμένο το κεφάλι και νευρικός φώναζε από... μακριά ένοχος. Η Πολωνή και ο Αφγανός είχαν προλάβει να τσεκάρουν τα εισιτήρια τους, αλλά η περίεργη συμπεριφορά του έκανε την αστυνομικό να τους πλησιάσει και να ζητήσει τα χαρτιά τους. Κι επειδή η πολωνική ταυτότητα του Αφγανού δεν έπειθε για αληθινή, η αστυνομικός έβαλε τη... θεία του να του μιλήσει πολωνικά. Οπως περίμενε η αστυνομικός, ο Αφγανός δεν κατάλαβε λέξη και αμέσως κάλεσε την Ασφάλεια Καλαμάτας. Στο Τμήμα αποκαλύφθηκε όχι μόνο η πλαστότητα της ταυτότητας, αλλά και το όνομα και η διεύθυνση του έτερου Πολωνού κατηγορούμενου. Τα στοιχεία του έδωσε η ομοεθνής του, η οποία χθες στο δικαστήριο έκανε ότι δεν... τον ήξερε. Μόνο όταν πιέστηκε από την πρόεδρο θυμήθηκε ότι δήθεν η Ασφάλεια βρήκε το όνομα και τη διεύθυνσή του γραμμένα σε ένα χαρτί στην τσάντα της, γιατί συνήθιζε -όπως ισχυρίστηκε η κατηγορούμενη- να τον πηγαίνει στους γιατρούς και στις δημόσιες υπηρεσίες γιατί είχε την καρδιά του και χρειαζόταν βοήθεια. Οσο για τον... ανιψιό της, ισχυρίστηκε ότι η αστυνομικός είπε ψέματα ότι συστήθηκε ως θεία του, αφού αυτή τον γνώρισε εκείνη τη μέρα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

Ωστόσο, ο έτερος κατηγορούμενος (ο Πολωνός) δεν αρνήθηκε πως γνωρίζονται και ισχυρίστηκε ότι είναι φίλες με τη γυναίκα του. Τον Αφγανό υποστήριξε πως είχε δει μια φορά μόνο στην πλατεία Βικτωρίας να κάθεται στο ίδιο παγκάκι και να μιλά με την κατηγορούμενη. Για την μικρή ποινή του, ρόλο έπαιξε η κατάθεση αστυνομικού της Ασφάλειας Αττικής, ο οποίος είπε στο δικαστήριο ότι στο σπίτι του Πολωνού στην Αθήνα δεν βρήκαν μηχανήματα και υλικά για την κατασκευή πλαστών ταυτοτήτων. Οπότε το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του παρέμεινε η ομολογία της συγκατηγορουμένης του.

Ν.Κ. 


NEWSLETTER