Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 07:27

Ειρηνοδικείο Καλαμάτας: "Οχι" στον αλόγιστο δανεισμό, ευνοϊκή ρύθμιση σε απλήρωτο

Γράφτηκε από την

Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας απέρριψε την αίτηση υπερχρεωμένης καταναλώτριας για ρύθμιση των οφειλών της επειδή έκρινε ότι έπαιρνε δάνεια αλόγιστα, ξέροντας από πριν πως δεν θα είναι σε θέση να τα εξοφλήσει, ενώ σε μια άλλη περίπτωση ενός εργαζόμενου ο οποίος είναι απλήρωτος από τις αρχές του χρόνου, το δικαστήριο όρισε μηνιαία καταβολή 15 ευρώ για 4 χρόνια, για συνολικό χρέος 51.406 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση 55χρονης οφειλέτριας με συνολικά χρέη 87.568 ευρώ, προερχόμενα από 14 καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Σύμφωνα με το σκεπτικό τού δικαστηρίου "η αιτούσα, αλόγιστα, χωρίς επιμέλεια και σύνεση, προέβαινε σε διαρκείς συνάψεις δανειακών συμβάσεων, που εκ των προτέρων γνώριζε ότι ήταν αδύνατο να εξυπηρετήσει". Η οφειλέτρια είναι συνταξιούχος του Δημοσίου, παντρεμένη με αγρότη και η σύνταξή της είναι 910 ευρώ το μήνα. Οπως η ίδια αναφέρει στην αίτησή της, δανειζόταν για να καλύπτει τα έξοδα των χειρουργικών επεμβάσεων που χρειάστηκε να κάνει ο σύζυγός της μετά από ένα ατύχημα. Ενώ σταμάτησε να πληρώνει την τράπεζα όταν βγήκε σε διαθεσιμότητα -και πριν καταθέσει τα χαρτιά της για τη σύνταξη. Πριν βγει σε διαθεσιμότητα έπαιρνε από την υπηρεσία της μισθό 1.700 ευρώ το μήνα και -όπως υποστηρίζει στην αίτησή της- έτσι μπορούσε να καλύψει τις δόσεις των δανείων που ξεπερνούν τα 900 ευρώ το μήνα. Οι ισχυρισμοί της ωστόσο δεν έγιναν δεκτοί από το δικαστήριο, καθώς στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι η αιτούσα δανειζόταν "για να εξασφαλίσει ανώτερο επίπεδο διαβίωσης, από αυτό που επέτρεπε το εισόδημά της".

 

15 ΕΥΡΩ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ -ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

 

Σε μια άλλη περίπτωση 38χρονου οδηγού, εργαζόμενου σε ιδιωτική εταιρεία, το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας δέχεται την αίτηση για δικαστική ρύθμιση των οφειλών του, τα οποία προέρχονται από δύο στεγαστικά και τρία καταναλωτικά δάνεια, συνολικού ύψους 51.406 ευρώ. Ο αιτών έχει να πληρωθεί από την εταιρεία στην οποία δουλεύει από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ η σύζυγός του είναι άνεργη. Για να καλύψουν τα έξοδα του σπιτιού και των δύο ανήλικων παιδιών τους, χρειάζονται 800 ευρώ το μήνα. Το σπίτι που μένουν είναι μια παλιά διώροφη μονοκατοικία 73 τ.μ. και αποτελεί το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει ο αιτών, μαζί με ένα παλιό αυτοκίνητο αξίας 2.000 ευρώ.

Το δικαστήριο αποφάσισε για 4 χρόνια ο δανειολήπτης να πληρώνει 15 ευρώ το μήνα στην τράπεζα για το σύνολο του χρέους του, ενώ για να μην βγει στο σφυρί το σπίτι του -κι αφού περάσουν τα 4 χρόνια- θα αρχίσει να πληρώνει 83,34 ευρώ το μήνα για 20 χρόνια, προκειμένου να εξοφλήσει το ένα στεγαστικό δάνειο, ύψους 21.190 ευρώ. Το άλλο στεγαστικό δάνειο ύψους 13.496 ευρώ και τα τρία καταναλωτικά το δικαστήριο τα "κουρεύει", καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση "δεν μπορεί από το νόμο να επιβληθεί άλλη υποχρέωση". Να σημειωθεί ότι η αξία της μονοκατοικίας ανέρχεται σύμφωνα με την εκτίμηση του δικαστηρίου στα 40.000 ευρώ και στην απόφαση αναφέρεται ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώσει στην τράπεζα το 50% της αξίας της κατοικίας για να σωθεί .

Ν.Κ.