Τετάρτη, 05 Ιανουαρίου 2011 20:36

Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Εισπρακτικό μέτρο η αύξηση των δικαστικών εξόδων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Εισπρακτικό μέτρο η αύξηση των δικαστικών εξόδων

Εισπρακτικό μέτρο για το κράτος χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας την αύξηση των δικαστικών εξόδων. Παράλληλα καταγγέλλει ότι οι αυξήσεις θα οδηγήσουν σε αποκλεισμό των λαϊκών στρωμάτων από την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
Αναλυτικά, η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει αύξηση των δικαστικών εξόδων σε όλες τις ποινικές διαδικασίες, ως εξής: Για αποφάσεις Πταισματοδικείου από 25 σε 50 ευρώ, Μονομελούς Πλημμελειοδικείου από 40 σε 80 ευρώ, Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου από 120 σε 360 ευρώ, Μικτού Ορκωτού Εφετείου και Πενταμελούς Εφετείου από 250 σε 500 ευρώ και για όλες τις υπόλοιπες αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων από 85 σε 200 ευρώ.
Στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρονται αναλυτικά οι αυξήσεις και στα δικαστικά παράβολα, που θα ισχύσουν από τα τέλη Ιανουαρίου: Συγκεκριμένα, με κοινή υπουργική απόφαση από τις 23 του μήνα το παράβολο για την υποβολή μήνυσης από 10 ευρώ αυξάνεται στα 100 ευρώ και η δήλωση για παράσταση πολιτικής αγωγής από 10 ευρώ φτάνει στα 50.
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης -η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστα Μαργέλη και τον γραμματέα Περικλή Ξηρογιάννη- αναφέρονται τα εξής:
"Είναι προφανές ότι με την αύξηση των δικαστικών εξόδων ακριβαίνει, και μάλιστα κατά πολύ, η δικαιοσύνη στην χώρα μας - και όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που η ελληνική Δικαιοσύνη είναι μία από τις πλέον αργές στην Ευρώπη, ταλαιπωρώντας τους διαδίκους με εκκρεμότητες αρκετών χρόνων και φτάνοντας την απονομή του δικαίου στα όρια της αρνησιδικίας.
Σκοπός της εν λόγω απόφασης είναι αφενός μεν να αυξήσει τα έσοδα του κράτους, με τις υπέρογκες αυξήσεις (πολλές φορές και πάνω από 300%!) των δικαστικών εξόδων και αφετέρου να αποτρέψει τους πολίτες από την υποβολή άσκοπων μηνύσεων, και τον περιορισμό έτσι της δικαστικής ύλης, με τελικό σκοπό την επιτάχυνση της ποινικής δίκης.
Εχουμε όμως επισημάνει και στο παρελθόν ότι παρόμοια  μέτρα που αποσκοπούν καθαρά σε αύξηση των εσόδων και τελικά οδηγούν σε περιστολή βασικών δικαιωμάτων των πολιτών, όπως αυτό της απρόσκοπτης πρόσβασης στη δικαιοσύνη, εκτός του γεγονότος ότι  είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας, είναι και αντισυνταγματικά, εφόσον θίγουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης δεν γίνεται με περιορισμό δικαιωμάτων και ουσιαστικό αποκλεισμό των λαϊκών στρωμάτων από την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, ούτε με παραγραφές αδικημάτων(!), αλλά με ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο των δικαστηρίων, με οργάνωση σε σύγχρονα πρότυπα, με σύγχρονες υποδομές, με δικαστές εκπαιδευμένους, με υπαλλήλους καταρτισμένους και με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και δικαστικά κτήρια κατάλληλα".

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER