Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 07:25

"Λαβράκι" από έρευνα για συντάξεις... μαϊμού

Γράφτηκε από την

Τους πρώτους καρπούς έδωσε η εισαγγελική έρευνα για συντάξεις "μαϊμού" στη Μεσσηνία, με μια περίπτωση να έχει ήδη παραπεμφθεί για να εκδικαστεί στο Εφετείο Κακουργημάτων και 2 ακόμη να βρίσκονται στην ανάκριση. 

Ειδικότερα, μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που είχε παραγγείλει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτρης Σταύρου, προκειμένου να ελεγχθεί αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης πρόσωπα για τα οποία η εντολή να ελεγχθούν δόθηκε από τον Αρειο Πάγο, έχουν σχηματιστεί 8 δικογραφίες, για ισάριθμα άτομα που φαίνεται να λάμβαναν παράνομα συντάξεις. Μάλιστα οι 3 από αυτές πήγαν στον ανακριτή Καλαμάτας και ήδη -όπως προαναφέρθηκε- η μία παραπέμφθηκε για να εκδικαστεί στο Εφετείο Κακουργημάτων. Σημειώνεται ότι δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκείται όταν η ζημιά του κράτους ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. 

Εν τω μεταξύ δεν αποκλείεται -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- ο εντοπισμός και άλλων περιπτώσεων παράνομης είσπραξης συντάξεων, καθώς οι υπόλοιπες 5 υποθέσεις βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πάντως ότι μεταξύ των τριών που έχουν φτάσει στα χέρια του ανακριτή είναι και μια περίπτωση που αφορά την παράνομη είσπραξη σύνταξης αναπηρίας για χρονικό διάστημα... 25 χρόνων, η οποία διερευνήθηκε από την Εισαγγελία Καλαμάτας μετά από καταγγελία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στον Αρειο Πάγο. Η δεύτερη περίπτωση αφορά καταγγελία από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), ενώ η τρίτη πρόκειται για παράνομη είσπραξη της σύνταξης ενός πεθαμένου από συγγενή του.

Ν.Κ.