Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 08:04

794 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών στο Ειρηνοδικείο

Γράφτηκε από την

Εκρηξη αιτήσεων στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για την υπαγωγή υπερχρεωμένων νοικοκυριών στο νόμο Κατσέλη, υπό το φόβο των πλειστηριασμών. Την ίδια ώρα όμως καταγράφονται καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων, αφού από τον Απρίλιο του 2011 έως και χθες έχουν κατατεθεί 794 αιτήσεις και έχουν εκδοθεί αποφάσεις για 136! Φέτος από τις αρχές του χρόνου έως και χθες είχαν κατατεθεί 88 αιτήσεις, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα κατατέθηκαν 62 αιτήσεις, ενώ το 2012 κατατέθηκαν 45. 

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός τους φέτος αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ, σε σύγκριση με τα τελευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα λοιπόν με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας ήταν 116 το 2011, το 2012 εκτινάχθηκαν στις 307 και μειώθηκαν στις 283 πέρυσι, ενώ φέτος ο αριθμός τους αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και δικαστηριακοί κύκλοι το αποδίδουν στο ότι πολύς κόσμος τρέχει να υπαχθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του. Ωστόσο, τα δικαστικά έξοδα -εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι- που θα χρειαστεί κάποιος να καταβάλλει, συχνά λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πολλούς, οπότε θεωρούν ότι είναι και αυτός ένας λόγος που οι περισσότεροι δεν προσφεύγουν για δικαστική ρύθμιση των χρεών τους. Εν τω μεταξύ αρκετός κόσμος περνάει από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας προκειμένου να συμβουλευτεί δικηγόρο, να μετρήσει τι έξοδα χρειάζονται και να καταθέσει αίτηση. 

ΔΥΟ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 

Πάντως, στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι καταθέτουν αιτήσεις στο νόμο Κατσέλη δικαιώνονται από το δικαστήριο, εφόσον βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Ετσι και στις δύο από τις τελευταίες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας το δικαστήριο ρυθμίζει τα χρέη των αιτούντων. Στη μια περίπτωση μια 43χρονη σε διάσταση από το σύζυγό της και με ένα ανήλικο παιδί θα πληρώσει σε βάθος 4ετίας για χρέος 126.007 ευρώ, το ποσό των 9.600 ευρώ. Και επιπλέον, για να σώσει την πρώτη κατοικία της από τον πλειστηριασμό θα πληρώσει σε διάστημα 16 χρόνων συνολικά 59.500 ευρώ.

Στην άλλη περίπτωση το δικαστήριο για έναν 37χρονο αιτούντα προσδιορίζει νέα δικάσιμο για τις 12 Φεβρουαρίου του 2015, ενώ μέχρι τότε θα πληρώνει 100 ευρώ το μήνα για συνολικό χρέος 45.521 ευρώ. Ο 37χρονος ο οποίος ήταν άνεργος και πρόσφατα ξεκίνησε μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά πληρώνεται με ποσοστά και έτσι τα κέρδη του δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ το μήνα, χρωστά σε 3 διαφορετικά πιστωτικά ιδρύματα. Μένει με τους συνταξιούχους γονείς του, οι οποίοι καλύπτουν σχεδόν στο σύνολό τους τα μηνιαία έξοδα του γιου τους, τα οποία ανέρχονται σε 400 ευρώ το μήνα. 

Οσον αφορά την πρώτη περίπτωση της 43χρονης αιτούσας η οποία είναι σε διάσταση και έχει ένα ανήλικο παιδί, τα χρέη της ύψους 126.007 ευρώ είναι προς 4 διαφορετικές τράπεζες και προέρχονται από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, μεταξύ αυτών και ένα στεγαστικό 48.769 ευρώ. Η αιτούσα είναι υπάλληλος του ευρύτερου δημόσιου τομέα και παίρνει μισθό 1.200 ευρώ το μήνα. Στο όνομά της έχει ένα διαμέρισμα 100,56 τ.μ., που η εμπορική του αξία εκτιμάται στα 70.000 ευρώ και είναι προσημειωμένο στην τράπεζα. Επιπλέον έχει και ένα αυτοκίνητο, το οποίο το δικαστήριο εξαίρεσε από την πώληση γιατί χρησιμεύει για τις μετακινήσεις της. Και αποφάσισε να πληρώνει για μια 4ετία το ποσό των 200 ευρώ το μήνα - ενώ για να μη βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι που αποτελεί και την κύρια κατοικία της, σε βάθος 16 χρόνων θα πληρώνει 309,90 ευρώ το μήνα.

Ν.Κ.