Τρίτη, 08 Απριλίου 2014 12:24

Ειρηνοδικείο Καλαμάτας: "Στοπ" σε τραπεζική διαταγή πληρωμής

Γράφτηκε από την
Ειρηνοδικείο Καλαμάτας: "Στοπ" σε τραπεζική διαταγή πληρωμής

 

Δικαίωση ήταν για δανειολήπτη η απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας να σταματήσει τη διαταγή πληρωμής τράπεζας, που θα δέσμευε την περιουσία του και θα την έβγαζε σε πλειστηριασμό.

Συγκεκριμένα η τράπεζα απαίτησε με διαταγή πληρωμής το ποσό των 5.257,75 ευρώ για ένα καταναλωτικό δάνειο που είχε πάρει ο δανειολήπτης προκειμένου να αγοράσει αυτοκίνητο. Οπως εξήγησε στην "Ε" ο δικηγόρος του Βασίλης Φωτεινάκης, με την διαταγή πληρωμής η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας ή ακόμα και πλειστηριασμό. Ο ιδιώτης για να αμυνθεί μπορεί να ασκήσει ανακοπή και αίτηση αναστολής κατά της διαταγής πληρωμής. «Ο ιδιώτης, άμεσα μετά την επίδοση οφείλει να ενεργήσει, συμβουλευόμενος ειδικευμένο δικηγόρο, για το πώς μπορεί να ετοιμάσει καλύτερα την άμυνά του και να ασκήσει ανακοπή και αίτηση αναστολής κατά της διαταγής πληρωμής», ανέφερε. Ωστόσο είπε πως «δεν είναι καθόλου εύκολο να ακυρωθεί η ανακοπτόμενη διαταγή πληρωμής, ειδικά όταν αυτή αφορά διαφορά μεταξύ τράπεζας κατά ιδιώτη». 

Ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση με την απόφαση του Ειρηνοδικείου ακυρώθηκε η διαταγή πληρωμής, με την οποία η τράπεζα απαιτούσε από τον ιδιώτη ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό από δανειστική σύμβαση. Πλέον, «η τράπεζα δεν μπορεί να αναγκάσει με αυτό τον τρόπο τον ιδιώτη σε άμεση καταβολή και εξόφληση».

Να σημειωθεί ότι στο σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρεται ότι τα έγγραφα στα οποία στηρίχθηκε η έκδοση της διαταγής πληρωμής δεν ήταν επικυρωμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου. Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται ότι το απόσπασμα που προσκομίστηκε για την επίδικη σύμβαση λογαριασμού προκειμένου να εκδοθεί η διαταγή πληρωμής έχει μόνο βεβαίωση τραπεζικού υπαλλήλου, όμως για τη γνησιότητα της εκτύπωσής του θα έπρεπε να υπάρχει και η βεβαίωση δικηγόρου, υποθηκοφύλακα, συμβολαιογράφου ή άλλου αρμόδιου δημόσιου υπαλλήλου. Κι έτσι δεν έχει αποδεικτική δύναμη σύμφωνα με το νόμο. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER