Σάββατο, 03 Μαϊος 2014 17:09

Αθώοι 8 αγρότες για το μπλόκο του Ασπροχώματος

Γράφτηκε από τον
Αθώοι 8 αγρότες για το μπλόκο του Ασπροχώματος

Αθώους έκρινε χθες το μεσημέρι, το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, τους 8 αγρότες της Μεσσηνίας που κατηγορούνταν για παρακώλυση συγκοινωνιών με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Ασπροχώματος, στις 26 Ιανουαρίου 2009, σε κινητοποίηση των αγροτών.

 

Οι αγρότες που κατηγορούνταν και αθωώθηκαν, είναι οι Γιάννης Αγγουράς από το Καρτερόλι, Κώστας Αποστολόπουλος από το Σουληνάρι, Βασίλης Βεργόπουλος από τον Αντικάλαμο, Γιώργος Καπακλής από το Δάρα, Παναγιώτης Παντελόπουλος από την Πύλο, Θανάσης Παπαδόπουλος από την Αμφιθέα, Νίκος Πράνταλος από την Καλαμάτα και Λάζαρος Σύρνος από το Κορυφάσιο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αναφορά αστυνομικού - τροχονόμου που συντάχθηκε 4 μήνες(!) μετά το συμβάν (στις 26 Μαΐου 2009), στις 9 το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου, τρακτέρ αγροτών που διαμαρτύρονταν, είχαν κλείσει τον κόμβο του Ασπροχώματος και η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς Καλαμάτας - Τρίπολης και Ασπροχώματος - Μεσσήνης γινόταν από παρακαμπτηρίους.

Οι αγρότες, εκτός από το Ν. Πράνταλο που δεν ήταν παρών σύμφωνα και με τους συγκατηγορούμενούς του, παραδέχθηκαν ότι συμμετείχαν στην κινητοποίηση και πως παρευρέθηκαν μαζί με άλλους εκατοντάδες συναδέλφους τους στον κόμβο του Ασπροχώματος. Επεσήμαναν, όμως, ότι τα τρακτέρ βρίσκονταν στην άκρη του δρόμου και δεν εμπόδιζαν την κυκλοφορία που διεξαγόταν κανονικά, αλλά με προσοχή, λόγω του συγκεντρωμένου κόσμου.

Ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος που κατέθεσε ως μάρτυρας και τότε ήταν νομαρχιακός σύμβουλος, υπενθύμισε ότι πολλοί από τους συγκεντρωμένους διαμαρτυρόμενους αγρότες παρευρέθηκαν εκείνο το βράδυ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, που έλαβε ψήφισμα συμπαράστασης για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας. Επεσήμανε ότι από τη συγκέντρωση στο Ασπρόχωμα δε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα στη συγκοινωνία, καθώς δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία από πολίτες και δεν κινήθηκε εναντίον τους καμία διαδικασία τότε, αλλά μετά από 4 μήνες έγινε η αστυνομική αναφορά.

Αλλοι μάρτυρες που κατέθεσαν, ήταν οι αγρότες Ηλίας Μπουντουβάς, Παναγιώτης Λάππας και Θανάσης Κατσάς.

Οι συνήγοροι των αγροτών Αντώνης Κατσάς, Φώτης Φουρτούνης και Παναγιώτης Νταής σημείωσαν ότι οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες δεν είχαν πρόθεση και δεν παρακώλυσαν τη συγκοινωνία, δεν ταλαιπώρησαν τους συνανθρώπους τους κι επεσήμαναν πως αν υπήρχε αδίκημα, θα εκινείτο σε βάρος τους η αυτόφωρη διαδικασία.

Το δικαστήριο δέχθηκε την πρόταση της αντιεισαγγελέα Μαρίας Κωλέττη, που είπε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για παρακώλυση συγκοινωνιών, ότι «αντικειμενικά και υποκειμενικά δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη συμπεριφορά από τους κατηγορούμενους» κι έκανε λόγο για οιονεί κατάσταση ανάγκης.

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER