Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 16:37

Αντίθεση στις ρυθμίσεις για φοροδίκες-εξπρές

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


Την αντίθεσή του στις ρυθμίσεις για τις φοροδίκες-εξπρές εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας. Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου έχει ως εξής:
"Σοβαρούς περιορισμούς των δικαιωμάτων των φορολογουμένων θα επιφέρουν οι νέες ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των φοροδικών. Οι αλλαγές αυτές θα πλήξουν καίρια την παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας στους πολίτες, οι οποίοι είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την καθυστέρηση της εκδίκασης των υποθέσεών τους στα διοικητικά δικαστήρια. Επίσης, με τρόπο πρωτοφανή και ακατανόητο επιδιώκεται τα όργανα των φορολογικών αρχών να απαλλαγούν από την «ενοχλητική» τήρηση των τύπων όταν διεξάγουν ελέγχους και επιβάλλουν φόρους και πρόστιμα.
Ειδικότερα:
- Η πρόβλεψη περιορισμού της διάρκειας ισχύος της προσωρινής διαταγής στις 30 ημέρες θα στερήσει από τον πολίτη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωρινή δικαστική προστασία, δεδομένου ότι σήμερα οι αποφάσεις των δικαστηρίων επί αιτήσεων αναστολής εκδίδονται κατά μέσο όρο 4 μήνες μετά την υποβολή της αίτησης. Με τη ρύθμιση αυτή, η χορήγηση προσωρινής διαταγής δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα και ο πολίτης θα πληρώνει την καθυστέρηση των δικαστηρίων να δικάσουν τις αναστολές και να εκδώσουν τις σχετικές αποφάσεις.
- Η επιδιωκόμενη «οριοθέτηση του βάρους απόδειξης και της εξουσίας του δικαστηρίου όταν δικάζει αναστολή με αντικείμενο φορολογική υπόθεση» συνιστά στην πραγματικότητα ακατανόητη πρόταση, καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα, ο πολίτης που ζητά την αναστολή εκτέλεσης, έχει και το βάρος απόδειξης της οικονομικής του αδυναμίας. Εξάλλου, τα διοικητικά δικαστήρια έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν μερική αναστολή. Συνεπώς, όταν ο δικαστής χορηγεί ολική αναστολή, τούτο σημαίνει ότι ο πολίτης του έχει αποδείξει είτε ότι βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία καταβολής του φόρου που βεβαιώνεται σε βάρος του είτε ότι η προσφυγή του είναι προδήλως βάσιμη. Τίθενται πλέον αυστηρές προϋποθέσεις ως προς τη χορήγηση αναστολής πριν από την εκδίκαση μιας φορολογικής διαφοράς στον πρώτο βαθμό, αφού πλέον υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις και ανατρέπουν το σημερινό καθεστώς, όπου ο φορολογούμενος, αν αποδείξει την φορολογική δυσκολία του, πετυχαίνει το «πάγωμα» της οφειλής του. Τώρα, προβλέπεται ότι η αναστολή θα χορηγείται μόνο όταν η εκτέλεση της απόφασης προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στον φορολογούμενο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον τα δικαστήρια θα δίνουν δύσκολα αναστολή, με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν μέρος του προστίμου.
- Επιδιώκεται η κατάργηση της έφεσης στις φορολογικές δίκες. Η αλλαγή αυτή μοιάζει αναπόφευκτη σήμερα. Ωστόσο, πρόκειται για λύση του τύπου «πονάει χέρι, κόβει χέρι». Πριν φθάσουμε στο σημείο αυτό, θα έπρεπε να αναζητηθούν τα πραγματικά αίτια διόγκωσης του αριθμού των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, μεταξύ των οποίων ο καταλογισμός φόρων και προστίμων για επουσιώδεις παραλείψεις και η επιβολή εξοντωτικών προσαυξήσεων, αποτέλεσμα της συνήθους πρακτικής των ΔΟΥ να ελέγχουν τις φορολογικές υποθέσεις κατά το τελευταίο έτος πριν την παραγραφή. Πλέον όλες οι φορολογικές υποθέσεις με οικονομικό αντικείμενο που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ θα δικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από το Διοικητικό Εφετείο, ενώ οι φορολογικές διαφορές από 20.000 ευρώ μέχρι 150.000 ευρώ θα δικάζονται από το Διοικητικό Πρωτοδικείο. Για να έχει όμως ο διάδικος την δυνατότητα να ασκήσει έφεση, θα πρέπει προηγουμένως να έχει καταβάλει το 50% της φορολογικής του υποχρέωσης.  
- Καμία τυπική πλημμέλεια και, πολύ περισσότερο, κανένας ουσιώδης τύπος της διαδικασίας, όπως λ.χ. το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης, δεν είναι «ανούσιος». Δεν υπάρχουν ανούσιοι ουσιώδεις τύποι, οι δε επουσιώδεις πλημμέλειες δεν οδηγούν σε ακύρωση των πράξεων. Η τήρηση των τύπων είναι αυτή που διασφαλίζει ότι ο φορολογούμενος θα πληροφορηθεί επαρκώς για όσα του καταλογίζονται και θα έχει το χρόνο να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Συνεπώς, η βλάβη του πολίτη από την μη τήρηση των τύπων δεν χρειάζεται απόδειξη.
Αντί να προσπαθεί η φορολογική διοίκηση να αποφύγει τις συνέπειες των πλημμελών ενεργειών της, θα μπορούσε να στελεχώσει τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ με εξειδικευμένους νομικούς - δικηγόρους, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν την αποτροπή λαθών που επαναλαμβάνονται με τραγελαφικό τρόπο στα φύλλα ελέγχου που συντάσσονται από τις ΔΟΥ.
Οι προτεινόμενες θεσμικές αλλαγές στην πραγματικότητα αποτελούν θεσμικές εκτροπές, με τις οποίες επιδιώκεται η ελαχιστοποίηση της δικαστικής προστασίας των πολιτών και τελικά η παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης.
Η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα κράτος σε οικονομική κρίση, τούτο όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να πάψει να είναι κράτος δικαίου".

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER