Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 16:40

Κλήθηκε μάρτυρας - κλειδί στη δίκη για το φονικό στην Ασούταινα

Γράφτηκε από την


Ρεπορτάζ
Νικολέττα Κολυβάρη

Να καταθέσει ως μάρτυρας ο Ρουμάνος που απομάκρυνε το αυτοκίνητο του κτηνοτρόφου Μανώλη Βλάχου από τον τόπο του εγκλήματος πρότεινε ο εισαγγελέας Δημήτρης Σταύρου χθες, τρίτη μέρα της δίκης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας για το φονικό στην Ασούταινα. Η κατάθεση του Ρουμάνου θα δείξει αν οι κτηνοτρόφοι έκλεισαν το δρόμο στον κατηγορούμενο ή αν ο κατηγορούμενος έκλεισε το δρόμο στα θύματά του με σκοπό να τους προκαλέσει βλάβη.
Ο κατηγορούμενος είχε υποστηρίξει εξ αρχής ότι το ζευγάρι των κτηνοτρόφων Μανώλη και Αναστασίας Βλάχου εναντίον των οποίων πυροβόλησε, του είχε κλείσει το δρόμο και επιτεθεί, βγαίνοντας με το αυτοκίνητο από παράδρομο. Χθες στην κατάθεσή του ο γιος του ζευγαριού Φώτης Βλάχος που σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα έδωσε την εντολή στο Ρουμάνο να απομακρύνει το αυτοκίνητο, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το έκανε για να αλλοιώσει τα πειστήρια και τα ευρήματα.
Επίσης, χθες κατέθεσε ένας ακόμη μάρτυρας, γιος και αυτός του ζευγαριού, ο Βασίλης Βλάχος ο οποίος στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι το προηγούμενο βράδυ αυτός και ο αδελφός του Φώτης είχαν απειληθεί από τον κατηγορούμενο και ένα φίλο του.
Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου.

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Ο Φώτης Βλάχος έφτασε στον τόπο που έγινε το φονικό αμέσως μετά τον αδελφό του, Παναγιώτη Βλάχο. Οπως κατέθεσε στο δικαστήριο, ο αδελφός του είχε ήδη βάλει τη μητέρα τους στο μπροστινό κάθισμα και τον πατέρα τους στην καρότσα του αυτοκινήτου του, για να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο. Εκεί, ήταν και η τελευταία φορά που -όπως είπε- είδε τη μάνα τους ζωντανή, ενώ τον πατέρα τους, με τη βοήθεια του αδελφού του και του Ρουμάνου που εργαζόταν για την οικογένεια, τον μετέφεραν στο δικό του αγροτικό αυτοκίνητο. Οταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο Θεοδώρα Σταυράκου γιατί έδωσε εντολή στον Ρουμάνο να απομακρύνει το αγροτικό του πατέρα του, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε σκοπό να αλλοιώσει τα στοιχεία στον τόπο του εγκλήματος. Μάλιστα αρχικά υποστήριξε πως δεν ήθελε να μείνει το αυτοκίνητο ανοιχτό και ξεκλείδωτο στο δρόμο, ενώ στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι ο Ρουμάνος δεν είχε άλλο τρόπο για να φύγει από κει, γι’ αυτό του είπε να πάρει το αγροτικό του πατέρα του και να περιμένει στο σπίτι της οικογένειας, στο Κλωνί. Στις επίμονες ερωτήσεις της κ. Σταυράκου σε ποιο σημείο βρισκόταν το αυτοκίνητο όταν αυτός έφτασε στο σημείο, είπε ότι εκείνη την ώρα τον ενδιέφερε να μεταφέρει τον πατέρα του γρήγορα στο νοσοκομείο και δεν έδωσε σημασία. Ωστόσο, διαβεβαίωσε το δικαστήριο ότι δεν έκλεινε το δρόμο, διαφορετικά δεν θα μπορούσε να πλησιάσει κοντά στο αγροτικό του αδελφού του για να πάρει τον πατέρα τους.
Εκεί, παρενέβη ο εισαγγελέας Δ. Σταύρου για να επισημάνει πως ο γιος του ζευγαριού Παναγιώτης Βλάχος ο οποίος έφτασε πρώτος στο σημείο του εγκλήματος, είχε καταθέσει προανακριτικά πως μετακίνησε το αυτοκίνητο του πατέρα του.

"ΠΙΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΕΡΓΟΣ"
Χθες κατέθεσε και ο Βασίλης Βλάχος, γιος του ζευγαριού των κτηνοτρόφων. Ο Β. Βλάχος είχε ειδοποιήσει το προηγούμενο βράδυ τον πατέρα του Μανώλη ότι ο κατηγορούμενος είχε πυροβολήσει τα γελάδια τους. Μαζί με τον αδελφό του Φώτη βρίσκονταν εκεί κοντά και είχαν μάλιστα ζητήσει το λόγο από τον κατηγορούμενο Α.Λ. Τα αδέλφια διαπληκτίστηκαν με τον Α.Λ. και όπως υποστήριξε ο Β. Βλάχος, ο κατηγορούμενος και ο φίλος του, κτηνοτρόφος και αυτός και μοναδικός κάτοικος της Ασούταινας, τους απείλησαν ότι θα τους "κάνουν κομμάτια" αν δεν φύγουν από το χωριό. Μάλιστα ο Β. Βλάχος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ο φίλος του κατηγορούμενου είναι και συνεργός στο έγκλημα. Οπως ισχυρίστηκε ο άνθρωπος αυτός ήθελε να ελέγχει την περιοχή και δεν μπορούσε να δεχτεί την παρουσία της οικογένειας Βλάχου. Υποστήριξε ακόμα, ότι θα μπορούσε να παρακολουθεί τις κινήσεις των γονιών του και να ήταν εκείνος που ειδοποίησε τον κατηγορούμενο πότε "να στήσει το καρτέρι" για να τους σκοτώσει. Ανέφερε επίσης πως όταν έφτασε στον τόπο του εγκλήματος και είδε εκεί τον φίλο του κατηγορουμένου μαζί με τους ανιψιούς του, φώναξε αυθόρμητα στην Αστυνομία "πιάστε τον είναι ο συνεργός".
Ο επόμενος μάρτυρας που θα καταθέσει την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου είναι ο φίλος του κατηγορουμένου και φερόμενος ως ηθικός αυτουργός του εγκλήματος από την οικογένεια Βλάχου.


NEWSLETTER