Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2014 07:44

Αόριστη κάθειρξη για… δημόσιο κίνδυνο από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αόριστη κάθειρξη για… δημόσιο κίνδυνο από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων

Σε ποινή αόριστης κάθειρξης καταδικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας 39χρονος κατηγορούμενος για 3 διακεκριμένες κλοπές και μια απόπειρα, ο οποίος επειδή έχει... πλούσιο παρελθόν σε καταδίκες και κακουργηματικές πράξεις κρίθηκε επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Ενώ ο έτερος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος μόνο για συμμετοχή σε απόπειρα απλής κλοπής και καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση. 

Με την επιβολή ποινής αόριστης κάθειρξης ο κατηγορούμενος θα κάνει φυλακή τουλάχιστον 7 χρόνια, ενώ όταν περάσει το διάστημα αυτό θα κριθεί αν θα αποφυλακιστεί ή όχι. Η ποινή αυτή επιβάλλεται για πρώτη φορά σε δικαστήριο της Καλαμάτας και ο ίδιος ο κατηγορούμενος ενώ σε όλη τη διάρκεια της δίκης έδειχνε ότι είναι καλό παιδί... εξερράγη στο τέλος. Γύρισε λοιπόν στην έδρα και ξεστόμισε... "μη χτίζετε εγκληματίες του μέλλοντος", για να λάβει από την πρόεδρο την απάντηση "εμείς θέλουμε να τους γκρεμίσουμε!". 

Ο 39χρονος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έκλεψε τον περασμένο Μάρτιο δύο μηχανές, τη μια από την οδό Λακωνικής και την άλλη από την οδό Βύρωνος στην Καλαμάτα. Λίγες μέρες μετά τις εγκατέλειψε την πρώτη στην Αγία Τριάδα και τη δεύτερη στο κέντρο της Καλαμάτας. 

 

15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Ο ίδιος ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι έκλεψε τη μηχανή από την οδό Λακωνικής για να πάει στη Σπερχογεία και να πάρει λεφτά από τον πατέρα του για τη δόση του. Επιστρέφοντας την παράτησε στην Αγία Τριάδα, ενώ και τη δεύτερη την πήρε, όπως υποστήριξε, γιατί δεν είχε λεφτά και την χρησιμοποίησε για να μετακινηθεί μέσα στην πόλη. 

Ακόμη καταδικάστηκε για τη διάρρηξη ενός αυτοκινήτου στις 15 Μαρτίου στην οδό Ακρίτα, απ' όπου πήρε 40 ευρώ και ένα μπουκάλι άρωμα, ενώ στις 8.30 το βράδυ της ίδιας ημέρας πήγε με κατσαβίδι να ξεκλειδώσει το τιμόνι μιας μηχανής με κατσαβίδι, επίσης στην οδό Ακρίτα, αλλά τον είδαν οι γείτονες ότι προσπαθούσε να την σπρώξει μαζί με ένα ακόμα άτομο και ειδοποίησαν τον ιδιοκτήτη και την Αστυνομία.  

Αίσθηση προκάλεσε στο δικαστήριο το ότι ο 39χρονος στην απολογία του υποστήριξε ότι 15 χρόνια στις φυλακές το μόνο που έμαθε να κάνει στη ζωή του ήταν να πουλάει ναρκωτικά και να κλέβει για να αγοράσει τη δόση του. Κι όταν η πρόεδρος τον ρώτησε γιατί δεν μπήκε σε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης μέσα στη φυλακή, δικαιολογήθηκε πως δεν μπορούσε να κρατήσει χαρακτήρα όταν οι άλλοι που ήταν μαζί στο κελί έκαναν χρήση. 

 

ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΑΟΡΙΣΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης εξηγώντας τι σημαίνει αόριστη κάθειρξη είπε ότι εφαρμόζεται από το δικαστήριο σε κατηγορούμενους οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 3 παλαιότερες καταδίκες. Οι καταδικασθείς σε αυτή την περίπτωση θεωρείται εγκληματίας καθ' έξη και επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. 

Η εν λόγω ποινή εκτίεται σε συγκεκριμένες φυλακές ή σε ειδικά τμήματα φυλακών και στην απόφαση καθορίζεται μόνο το ελάχιστο όριο διάρκειας της κάθειρξης. 

Η αόριστη κάθειρξη θα λήξει όταν εκτίσει ο κρατούμενος το ελάχιστο όριο που έχει καθοριστεί από το δικαστήριο και εξεταστεί η περίπτωσή του μετά από δική του αίτηση ή και αυτεπαγγέλτως. Στην περίπτωση που απορριφθεί, ο κρατούμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση μετά από 3 χρόνια. Η απόλυσή του από τις φυλακές διατάσσεται εφόσον δείξει καλή διαγωγή και για το θέμα αυτό αποφασίζει το Δικαστήριο Πλημμελειοδικών στην περιφέρεια του οποίου εκτελείται η ποινή, ύστερα από γνωμοδότηση της Διεύθυνσης των φυλακών. 

Ν.Κ. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER