Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 08:03

7 χρόνια σε Βούλγαρο που βασάνισε 96χρονο για 5 ευρώ

Γράφτηκε από την

Ποινή κάθειρξης 7 χρόνων επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων σε έναν Βούλγαρο κατηγορούμενο ο οποίος λήστεψε έναν 96χρονο γέροντα για... 5 ευρώ, στο Μαυρομάτι Παμίσου.

Ο ηλικιωμένος είχε ανοίξει την πόρτα νομίζοντας ότι ήταν η κόρη του, αλλά ο κατηγορούμενος και ένας ακόμα συνεργός του την έσπρωξαν με δύναμη πριν ο 96χρονος προλάβει να αντιδράσει, ρίχνοντάς τον κάτω. Ο ληστής δεν τον λυπήθηκε ούτε όταν έπεσε στο πάτωμα: Ανέβηκε πάνω του, τον άρπαξε από το λαιμό και του έκλεισε το στόμα για να μη φωνάξει, ενώ ο άλλος έψαχνε όλο το σπίτι.
Οπως είχε καταθέσει μετά το περιστατικό στην Αστυνομία ο ίδιος ο γέροντας (ο οποίος πέθανε 9 μήνες μετά τη ληστεία, που έγινε στις 24 Μαρτίου του 2011), κάποια στιγμή έβγαλε μόνος του τα 5 ευρώ από την τσέπη του, τα έδωσε στους ληστές και τους είπε: «Δεν έχω άλλα, πάρτε τα και φύγετε».
Το ηλικιωμένο τον βρήκε η κόρη του πεσμένο και παγωμένο εκεί που τον άφησαν οι ληστές. Εριξε πάνω του μια κουβέρτα και κάλεσε ασθενοφόρο. Στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι είχε σπάσει το ισχίο του.
Ο κατηγορούμενος μετά τη ληστεία έφυγε για τη Βουλγαρία και συνελήφθη με ένταλμα φέτος τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη, όταν ξαναμπήκε στη χώρα. Στην απολογία του αρνήθηκε ότι είχε ανάμειξη, αλλά στη μπαλκονόπορτα του σπιτιού είχε βρεθεί το παλαμικό του αποτύπωμα. Ισχυρίστηκε πως ένας Αλβανός ζήτησε να τον πάει στο σπίτι του γέροντα, και με έναν άλλο Βούλγαρο μπήκαν μέσα. Ο ίδιος, όπως υποστήριξε, περίμενε στο αυτοκίνητο, αλλά όταν τους είδε να φεύγουν πεζή βγήκε και πήγε να δει τι έγινε στο σπίτι, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- μια ομοεθνής του δούλευε για τον υπερήλικο και φοβήθηκε μήπως της συνέβη κάτι. Το ότι ο γέροντας τον είχε περιγράψει στους αστυνομικούς και τον είχε αναγνωρίσει σε φωτογραφία, το δικαιολόγησε λέγοντας ότι προσπάθησε να τον βοηθήσει.
Ν.Κ.