Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015 17:05

Ασφαλιστικά μέτρα της ΜΕΣΥΝΕΛ κατά Ενωσης και Δήμων Μεσσήνης και Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Συζητήθηκε χθες στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΜΕΣΥΝΕΛ (Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου) Α.Ε. με την οποία ζητεί 

να πάψει η Ενωση να χρησιμοποιεί τα ΚΕΠ του Δήμου Καλαμάτας -και της Μεσσήνης, εφόσον πάρει ανάλογη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο-, για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων σε αγρότες. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα και όπως αναφέρει ο δικηγόρος της ΜΕΣΥΝΕΛ Χρήστος Παναγιωτόπουλος, η εταιρεία έκανε ασφαλιστικά μέτρα όχι μόνο κατά της Ενωσης αλλά και κατά των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, γιατί όπως υποστηρίζει υπάρχει ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο ίδιος εξηγεί ότι στους εν λόγω δήμους πήγαν δύο εξώδικα, πριν την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και πριν πάρει σχετική απόφαση το Δ.Σ. Καλαμάτας. Μάλιστα όπως λέει ο δικηγόρος της ΜΕΣΥΝΕΛ «εγκάλεσα το Δήμο Καλαμάτας γιατί δεν ήταν τα έγγραφα αυτά μέσα στο φάκελο της εισήγησης, ούτως ώστε να ενημερωθούν οι παρατάξεις και να ξέρουν ότι συμπράττουν σε παράνομη πράξη». Και προσθέτει ότι από την πλευρά του Συνεταιρισμού «δεν θα είχαν καμία αντίρρηση να πάρουν τα Δ.Σ. όποια απόφαση θέλουν, αλλά να περιμένουν να κριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η νομιμότητά της -οπότε μας αναγκάζουν να πάρουμε ασφαλιστικά μέτρα». 

Τα ασφαλιστικά μέτρα αφορούν την απαγόρευση χρήσης των ΚΕΠ, που ήδη έχει παραχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας στην Ενωση. Η βασική θέση του Συνεταιρισμού είναι ότι με την παραχώρηση των ΚΕΠ στην Ενωση δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Γιατί πρόκειται για δύο εταιρείες οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες με αμοιβή και κάνουν αντιπαροχή υπηρεσίας για την ενεργοποίηση στους παραγωγούς. Είναι λοιπόν δύο ανταγωνίστριες επιχειρήσεις, που παρέχουν υπηρεσίες με κέρδος. Ετσι, σύμφωνα με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, όποια πράξη γίνεται και φέρνει τον έναν ανταγωνιστή σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τον άλλον είναι παράνομη, και αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο Χρ. Παναγιωτόπουλος εξηγεί γιατί είναι αθέμιτος ανταγωνισμός: «Ζήτησαν και χρησιμοποιούν από την Παρασκευή στην Καλαμάτα τους χώρους των ΚΕΠ, γιατί θέλουν να εκμεταλλευτούν τη συνήθεια του κόσμου να πηγαίνει για εξυπηρέτηση σε αυτούς τους χώρους. Δηλαδή ο κόσμος έχει ταυτίσει την εξυπηρέτησή του με τους χώρους των ΚΕΠ. Αυτοί λοιπόν αυτό το πράγμα θέλουν να το εκμεταλλευτούν και να παρέχουν υπηρεσίες στους παραγωγούς εκεί, εκμεταλλευόμενοι αυτή την εικόνα του κόσμου». Επιπλέον -σύμφωνα με τον ίδιο- η Ενωση δεν έχει καμία επιβάρυνση οικονομική, ενώ η ΜΕΣΥΝΕΛ έχει νοικιάσει γραφεία, έχει εγκαταστάσεις και έχει προσλάβει υπαλλήλους γι' αυτή τη δουλειά. Μάλιστα στη συζήτηση προσωρινής διαταγής αυτό που τονίστηκε είναι ότι τα ΚΕΠ περιβάλλονται με το κύρος μιας δημόσιας υπηρεσίας, επομένως ό,τι παρέχεται σε αυτό το χώρο δίνει τη σιγουριά ότι θα γίνει σωστά. Επιπρόσθετα, υπογραμμίστηκε ότι η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων δεν γίνεται δωρεάν στους αγρότες, που σημαίνει ότι πρόκειται για μια ανταγωνιστική δουλειά και αφήνει κέρδος. 

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Τα ασφαλιστικά μέτρα στρέφονται και κατά των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης γιατί η ΜΕΣΥΝΕΛ στην αίτησή της θεωρεί ότι μέχρι να κριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η νομιμότητα της απόφασης για την παραχώρηση, ο δήμος θα μπορούσε να περιμένει. Ομως το Δ.Σ. Καλαμάτας όπως ειπώθηκε στη συζήτηση της προσωρινής διαταγής, πήρε απόφαση την περασμένη Τετάρτη το βράδυ και την Παρασκευή το πρωί είχαν εγκατασταθεί υπάλληλοι της Ενωσης στο ΚΕΠ. «Ενας καλοπροαίρετος δήμος θα μπορούσε να πει "περιμένουμε την απόφαση του υπουργείου ή περιμένουμε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη νομιμότητα της πράξης μας, κι αν κριθεί νόμιμη θα σας τα δώσουμε», επισημαίνει ο Χρ. Παναγιωτόπουλος. 

Πάντως η άλλη πλευρά υποστήριξε ότι από τη στιγμή που υπάρχει μια απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή και δεν χρειαζόταν να περιμένει κανείς για τον έλεγχο νομιμότητας. 

Χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης αναβλήθηκε η συζήτηση του θέματος για την παραχώρηση του ΚΕΠ και η σχετική απόφαση θα ληφθεί μετά την απόφαση του δικαστηρίου. 

Ν.Κ.