Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 20:36

Αθώος ο φαρμακοποιός από το Βλαχόπουλο

Γράφτηκε από την

Αθωωτική ήταν η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για φαρμακοποιό από το Βλαχόπουλο, ο οποίος κατηγορείτο ότι πλαστογράφησε 518 συνταγές και πήρε τον Δεκέμβριο του 2008 από τον ΟΓΑ 24.000 ευρώ.

Ο φαρμακοποιός κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος για πλαστογραφία με χρήση κατ' εξακολούθηση και απάτη. Κατηγορίες για τις οποίες η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος, ωστόσο το δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορούν να αποδειχτούν. 

Ο έλεγχος στο φαρμακείο του κατηγορούμενου έγινε αιφνιδιαστικά το φθινόπωρο του 2008, μετά από μια καταγγελία στον ΟΓΑ για πλαστογραφημένες συνταγές. Ο ένας από τους ελεγκτές του Οργανισμού κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ότι βρήκανε μεγάλο αριθμό συνταγών με διαφορετικούς γραφικούς χαρακτήρες. Τις συνταγές υπέγραφαν γιατρός της περιοχής και ένας ακόμα συνάδελφός του, ο οποίος όμως είχε φύγει από εκεί πέρα. Μάλιστα όπως επεσήμανε η εισαγγελέας στην αγόρευσή της, όταν οι ελεγκτές του ΟΓΑ ρώτησαν το γιατρό από την περιοχή αν η υπογραφή στις συνταγές είναι δική του, αυτός απάντησε πως έχει πλαστογραφηθεί. Υπέγραψε μάλιστα και υπεύθυνη δήλωση όταν τον κάλεσαν να δώσει εξηγήσεις, στην οποία ανέφερε πως η υπογραφή του πλαστογραφήθηκε. Πάντως, ο εν λόγω γιατρός μετά αναίρεσε και είπε ότι αρχικά οι ελεγκτές τον έβαλαν να υπογράψει σε μια λευκή κόλα, για να αλλάξει και πάλι τον ισχυρισμό του λέγοντας ότι υπέγραψε την αρχική υπεύθυνη δήλωση χωρίς να διαβάσει το περιεχόμενό της. Γιατί ακολούθησε και δεύτερη υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο γιατρός βεβαίωνε ότι η υπογραφή του δεν έχει πλαστογραφηθεί. 

Μάρτυρες υπεράσπισης εξήγησαν στο δικαστήριο πως στα χωριά οι ηλικιωμένοι δύσκολα μπορούν να μετακινηθούν και να γράψουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους. Οπότε, όπως επεσήμανε και η συνήγορος υπεράσπισης Σοφία Αγγέλου, είναι συνηθισμένο οι συνταγές να γράφονται κατ' εντολή του γιατρού, αλλά από μια νοσηλεύτρια ή έναν αγροτικό γιατρό, όπως σύμφωνα με τη συνήγορο συνέβη και στην εν λόγω περίπτωση. Εξηγώντας έτσι τους διαφορετικούς γραφικούς χαρακτήρες πάνω στις συνταγές. 

Ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης Χρήστος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως μια συνταγή δεν μπορεί να είναι πλαστή, όταν τα φάρμακα που γράφει ανταποκρίνονται στην πάθηση του ασθενή, ο οποίος είναι υπαρκτό πρόσωπο και τα φάρμακα που παίρνει δίνονται καθ' υπόδειξη του γιατρού και στο χρόνο και την ποσότητα που αναγράφεται πάνω στη συνταγή. Ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος μάλιστα μετά την απόφαση είπε πως «είμαι ικανοποιημένος από το δικαστικό αποτέλεσμα γιατί έγινε απόλυτα κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρχει πλαστογραφία εγγράφου που έχει σχέση με έναν αριθμό ενεργειών, οι οποίες όλες στο δικαστήριο αποδείχτηκαν πραγματικές και αληθείς». 

Ν.Κ.