Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 14:55

Διακόπηκε η δίκη για το θάνατο βρέφους στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Διακόπηκε η δίκη για το θάνατο βρέφους στην Καλαμάτα

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεων, κάθισαν χθες δύο γιατροί γυναικολόγοι.

Τους δύο γιατρούς μήνυσε ζευγάρι που το μωρό τους γεννήθηκε νεκρό στις 21 Οκτωβρίου του 2008 στη Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση μαρτύρων κατηγορίας αλλά δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί την Τετάρτη 13 Μαΐου, με την εξέταση των υπόλοιπων μαρτύρων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η 21χρονη μητέρα του βρέφους, έγκυος στο πρώτο της παιδί, μια εβδομάδα πριν έρθει η ώρα για να γεννήσει ένιωθε ενοχλήσεις και πίστευε ότι γεννάει. Μάλιστα κάποιες ημέρες πήγαινε ακόμα και δύο φορές μέσα στο 24ωρο στο Νοσοκομείο αλλά οι γιατροί της έλεγαν ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα και έφευγε. Δύο από αυτές τις φορές μάλιστα την κράτησαν στην κλινική, ενώ μία τρίτη φορά και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου, οι γιατροί είπαν να της κάνουν εισαγωγή αλλά η ίδια υπέγραψε και έφυγε. Στις 21 Οκτωβρίου πήγε στο Νοσοκομείο για να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό όπως ήταν προγραμματισμένο από την αρχή. Ομως οι παλμοί του μωρού έπεφταν όπως διαπίστωσαν οι γιατροί όταν έβαλαν στο ειδικό μηχάνημα τη μητέρα. Ο θεράπων ιατρός της και όλη η ομάδα της Κλινικής πήραν απόφαση ότι έπρεπε να μπει για καισαρική γιατί ανησύχησαν που έπεφταν οι παλμοί της καρδιάς του μωρού. Δυστυχώς, η θέση που είχε πάρει το βρέφος ήταν τέτοια που δεν μπορούσαν να το βγάλουν και σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση πέθανε από ενδομήτρια ανοξία. 

Ο ένας κατηγορούμενος είναι ο θεράπων ιατρός της μητέρας, ο οποίος πλέον δεν δουλεύει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Η έτερη κατηγορούμενη εκείνη την ημέρα απεργούσε, όμως ειδοποιήθηκε για το περιστατικό και έσπευσε στο Νοσοκομείο αλλά ήταν ήδη αργά και έτσι φρόντισε μόνο για τη συρραφή της μητέρας. Οι γονείς κατέθεσαν τη μήνυση γιατί θεώρησαν πως κυρίως έφταιγε ο  θεράπων ιατρός επειδή δεν έκανε από την αρχή καισαρική. Ωστόσο, όταν η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τέθηκε στο αρχείο γιατί δεν προέκυπταν ευθύνες για τους γιατρούς -καθώς ο πραγματογνώμονας, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που όρισε ο εισαγγελέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι ιατρικές ενέργειες οι οποίες έγιναν ήταν ορθές, ανεξάρτητα από το τραγικό αποτέλεσμα. Επίσης, έγινε και ΕΔΕ, η οποία ήταν απαλλακτική για τους κατηγορούμενους γιατρούς. 

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του Πλημμελειοδικείου όταν οι γονείς προσέφυγαν στην Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας και η εισαγγελέας αποφάσισε να εκδικαστεί.

Ν.Κ.  


NEWSLETTER