ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΠΙΚΑ

Παρασκευή, 08 Μαϊος 2015 18:31

Δίκη εγκληματικής οργάνωσης: Καταστηματάρχες πήραν πίσω τα περί "προστασίας"

Γράφτηκε από την
Δίκη εγκληματικής οργάνωσης: Καταστηματάρχες πήραν πίσω τα περί "προστασίας"

Τη δολοφονία του 35χρονου Φιλίπ Μεσάι, αλλά όχι του 3χρονου Κέρι, παραδέχτηκε -όπως είχε κάνει και πρωτόδικα- ο Αλβανός Χ.Τ. χθες στο δικαστήριο. Ο Αλβανός εκτελεστής αρνήθηκε διά στόματος του συνηγόρου του Χρήστου Κουτσουρούπα ότι έσφαξε το μικρό αγόρι, επικαλούμενος απλή συνέργεια στη δολοφονία του.

Πρωτόδικα ο Χ.Τ. είχε υποστηρίξει ότι με τον δολοφονημένο συμπατριώτη του είχαν διαφορές και γι' αυτό τον σκότωσε - ενώ καταδικάστηκε ότι μαζί με το Νησιώτη Β.Δ. σκότωσε και τον Κέρι μαζί με τον πατέρα του. 

Χθες, δεύτερη μέρα της δευτεροβάθμιας δίκης της εγκληματικής ομάδας που πουλούσε ναρκωτικά και εκβίαζε καταστηματάρχες στην Καλαμάτα, η διαδικασία κύλησε με την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας - μεταξύ αυτών, και ιδιοκτητών νυχτερινών μαγαζιών της πόλης, οι οποίοι αρνήθηκαν ότι ο κατηγορούμενος Γ.Π. τους πουλούσε προστασία ή τους εκβίαζε. Αντίθετα, ισχυρίστηκαν ότι αυτοί κάλεσαν τον Γ.Π. να κάνει μερικά μεροκάματα, γιατί είχαν καλές συστάσεις για το άτομό του και τον θεωρούσαν άνθρωπο εμπιστοσύνης. Συγκεκριμένα είπαν ότι ο Γ.Π. καθόταν λίγες ώρες στο μαγαζί τους, στην πόρτα ή μέσα, για να αποτρέψει τυχόν φασαρίες. Στις επισημάνσεις της προέδρου Εφετών ότι στην Αστυνομία είχαν καταθέσει ότι έδιναν χρήματα για προστασία στον Γ.Π., ο ένας είπε ότι ήταν λανθασμένη η διατύπωση, ενώ ο άλλος απέφυγε να απαντήσει. Αλλά και ένας έμπορος ο οποίος είχε καταθέσει στην Αστυνομία ότι είχε απειληθεί για να επιστρέψει χρήματα σε δύο κατηγορούμενους, κατέθεσε χθες ότι κοντραρίστηκε στα λόγια με τον Γ.Π. μέσα στο μαγαζί του αλλά δεν τον απείλησε. 

Ο συνήγορος του Γ.Π. Βασίλης Καπερνάρος υπαινίχθηκε κατά την εξέταση του μάρτυρα ότι τα οφειλόμενα χρήματα ύψους 40.000 ευρώ ήταν ένα τοκογλυφικό δάνειο και κατέθεσε αίτημα για να προσκομίσει ο έμπορος τα σχετικά τιμολόγια. 

Εν τω μεταξύ, ευθέως αμφισβήτησαν ότι οι πελάτες τους (πατέρας και γιος) χρωστούσαν χρήματα στον έμπορο, οι συνήγοροί τους Κώστας Μαργέλης και Θανάσης Μακαρούνης. Τελικά, το δικαστήριο ζήτησε από τον έμπορο να φέρει στην επόμενη συνεδρίαση, που θα γίνει την Τετάρτη 20 του μήνα, τα τιμολόγια.

 

«ΑΣΠΡΟ ΣΑΝ ΚΟΥΚΛΑ»

Επίσης χθες κατέθεσαν ο αστυνομικός του Τμήματος Μεσσήνης, καθώς και ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, που βρήκαν το αυτοκίνητο του Φιλίπ Μεσάι, πεσμένο μέσα στο αρδευτικό κανάλι. Ο αστυνομικός είπε ότι υπήρχαν σταγόνες νερού στον χωμάτινο δρόμο, που έδειχναν ότι δύο άτομα είχαν βγει από το αυτοκίνητο όπου δολοφονήθηκε ο 3χρονος Κέρι και ο πατέρας του. Οι συνήγοροι του Β.Δ., Φώτης Λαπιώτης και Μαρίνα Λαθούρη, αμφισβήτησαν ωστόσο ότι εκείνη την ώρα (γύρω στις 6.30 το απόγευμα τέλη Νοεμβρίου), είχε αρκετό φως για να διακρίνει ο αστυνομικός τα ίχνη. 

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής είπε πως όταν έφτασαν στο σημείο, λίγο πριν τις 6.30 το απόγευμα, είχε σκοτεινιάσει. Οσοι ήταν εκεί κατάλαβαν ότι πρόκειται για έγκλημα και όχι για τροχαίο, όταν απεγκλώβισαν το Φιλίπ Μεσάι και είδαν ότι είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι. Για τον μικρό Κέρι είπε ότι μόλις πήγαν να ανασύρουν το πτώμα του είδαν ότι του είχαν κόψει στο λαιμό, αλλά δεν είχε αίματα και έμοιαζε «άσπρο σαν κούκλα».

 

«ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ»

Οσον αφορά τον αστυνομικό ο οποίος κατηγορείται ως μέλος της συμμορίας, οι συνάδελφοί του κατέθεσαν ότι υπήρξε ένας εξαίρετος και τίμιος αστυνομικός, και πολύ καλός συνάδελφος. Εμπαινε -είπαν- πάντα μπροστά σε όλες τις επιχειρήσεις και είχε συλλάβει τρεις φορές τους δίδυμους αδελφούς οι οποίοι φέρονται ως αρχηγικά μέλη της συμμορίας κι έχουν παραιτηθεί της έφεσης. 

Επίσης χθες κατέθεσε και συνταξιούχος αξιωματικός της ΕΛΑΣ ο οποίος επανέλαβε, όπως είχε διαβεβαιώσει και πρωτόδικα το δικαστήριο, ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Ασφάλεια Καλαμάτας ήξεραν ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός μιλάει με τον Χ.Β. (έναν εκ των δίδυμων αδελφών). Είπε ακόμη ότι εκείνη την περίοδο ο Χ.Β. δεν ήταν καταζητούμενος και πρόσθεσε πως στη δουλειά τους έχουν επαφές με τέτοιους ανθρώπους.

Ο συνταξιούχος αστυνομικός επεσήμανε επίσης στην κατάθεσή του ότι η εμπλοκή του συναδέλφου του στην υπόθεση είναι δύο τηλεφωνήματα - και αναρωτήθηκε πώς γίνεται να είναι κάποιος μέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης, χωρίς να έχει συχνή επικοινωνία. Αιχμές άφησε για αστυνομικούς ότι, ενώ ήξεραν όταν κατηγορήθηκε ο συνάδελφός τους πως μιλούσε με το Χ.Β., έκαναν όλοι πέρα αφήνοντάς τον να καταλήξει στη φυλακή. 

Πάντως το δικαστήριο επέμεινε στο διάλογο του κατηγορούμενου πρώην αστυνομικού με το Χ.Β., ο οποίος του ζητάει να εξαφανίσει πειστήριο: Σε αυτήν, ο Χ.Β. καλεί τον αστυνομικό στο κινητό του τηλέφωνο στις 22 Δεκεμβρίου 2011, την ημέρα που έγιναν οι έφοδοι στα σπίτια των κατηγορούμενων, για να εξαφανίσει ένα όπλο από το σπίτι της συντρόφου του. Ο μάρτυρας απέδωσε αυτό το τηλεφώνημα στην ιδιοσυγκρασία του Χ.Β., ο οποίος -όπως είπε- μιλούσε για πολλά πράγματα μαζεμένα και δεν έβγαζες εύκολα άκρη. Σύμφωνα με το συνήγορο του κατηγορούμενου αστυνομικού, Δημήτρη Καούνη, ο Χ.Β. είχε πιο πριν κάνει χρήση κοκαΐνης και επιπλέον στο σπίτι της συντρόφου του δεν βρέθηκε κανένα όπλο.

 

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Χθες ολοκληρώθηκε η εξέταση 12 μαρτύρων κατηγορίας. Μεταξύ αυτών κατέθεσαν και αστυνομικοί, οι οποίοι περιέγραψαν ποια ήταν τα ευρήματα από τις κατ' οίκον έρευνες. Οπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, οι ποσότητες των ναρκωτικών δεν ήταν μεγάλες, ενώ βρέθηκαν και κάποια όπλα. Στα ευρήματα που ξεχωρίζουν -όπως κατέθεσε αστυνομικός- είναι χαρτάκια με ιδιόχειρες σημειώσεις με ποσά, και δίπλα ονόματα μαγαζιών. Τα σημειώματα αυτά βρέθηκαν, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του αστυνομικού, στο σπίτι του Γ.Π., όπως και δύο φάκελοι πάνω στους οποίους αναγράφονταν τα ποσά 330 + 300 ευρώ στον έναν και 600 ευρώ στον άλλον. Ο ένας από αυτούς (ο πρώτος) είχε μέσα 630 ευρώ ενώ ο άλλος τίποτα. 

Επίσης χθες κατέθεσαν τα δύο ξαδέρφια του Αλβανού Χ.Τ. και ένας κτηνίατρος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο Β.Β. είχε πρόβατα, σκυλιά και άλογα στο αγρόκτημά του. 

Δεκτό έγινε από το δικαστήριο το αίτημα του συνηγόρου Βασ. Καπερνάρου να κληθεί για να καταθέσει ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, ο οποίος δεν έχει καταθέσει ξανά, αν και ο Γ.Π. έχει καταδικαστεί ότι πουλούσε προστασία στο μαγαζί του συγκεκριμένου ανθρώπου. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER