Κυριακή, 10 Μαϊος 2015 08:00

Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι μήνυσαν τη διευθύντρια του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Δικηγόροι και συμβολαιογράφοι μήνυσαν τη διευθύντρια του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας

Μήνυση κατά της διευθύντριας του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και 14 συμβολαιογράφοι για το σοβαρό, όπως επικαλούνται, πρόβλημα της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι μηνυτές σε έγγραφη διαμαρτυρία τους την οποία κοινοποιούν στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου, την «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» (ΕΚΧΑ Α.Ε.) και τον υπουργό Δικαιοσύνης, τα προβλήματα αυτά μαστίζουν εδώ και χρόνια «τη νομική οικογένεια του Πρωτοδικείου Καλαμάτας (δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές κ.λπ.) αλλά και όλων των συναλλασσόμενων με το γραφείο». Στο ίδιο έγγραφο παρακαλούν μάλιστα για την άμεση επίλυσή τους και ζητούν «τις δέουσες ενέργειες από εσάς». Σε αυτό καταλογίζουν απαράδεκτες συμπεριφορές από την διευθύντρια του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας, η οποία -επισημαίνουν- έχει τη διεύθυνση και την ευθύνη της καλής και εύρυθμης λειτουργίας του. Αναφέρουν επίσης ότι καθημερινά γίνονται δέκτες και μάρτυρες απαράδεκτων συμπεριφορών από τη διευθύντρια του γραφείου αυτού. «Το διευκρινίζουμε αυτό γιατί κατά την προσφιλή της τακτική υποδεικνύει ως "φταίχτες" τις υπαλλήλους της και τον "ακήρυχτο πόλεμο" που επικρατεί στις σχέσεις τους», αναφέρουν σε άλλο σημείο. Ενώ σημειώνουν πως «η τοπική κοινωνία της Καλαμάτας και όχι μόνο, διότι έχει ενημερωθεί και ο ΕΚΧΑ, βοά για το συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο όχι μόνο καταρρακώνει την επαγγελματική μας υπόσταση σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες αλλά μας θίγει και ως άτομα, επιστήμονες και προσωπικότητες».

Επίσης, στο ίδιο κείμενο, οι μηνυτές αναφέρονται αναλυτικά στα προβλήματα αυτά: «Η περιπτωσιολογία των καθημερινών προβλημάτων, που καλείται όποιος συναλλάσσεται με το Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας να αντιμετωπίσει, είναι από σοβαρή έως φαιδρή και ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

1) Τα πιστοποιητικά των καταχωρίσεων των καταχωριστέων πράξεων εκδίδονται με καθυστέρηση ακόμα και μηνών. Εκκρεμεί η χορήγηση πιστοποιητικών καταχώρισης π.χ. συμβολαίων από το 2014.

2) Παρατηρήθηκαν περιπτώσεις που δεν είχε ενημερωθεί η ηλεκτρονική βάση (Η/Υ) του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας, την οποία συμβουλεύονται όλοι όσοι διενεργούν έλεγχο, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ασφάλεια των συναλλαγών.

3) Τα λεγόμενα «πρόδηλα», δηλαδή η διόρθωση λανθασμένων εγγραφών στα οικεία κτηματολογικά φύλλα καθυστερεί σε πολλές περιπτώσεις από 6 μήνες έως και χρόνο πάλι με αποτέλεσμα να ματαιώνονται πολλές φορές οι συναλλαγές.

4) Υποβαλλόμαστε όλοι, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας και τις συναλλαγές στην πόλη μας, σε διάφορες εξευτελιστικές πρακτικές και τακτικές, που με τον καιρό τείνουν να πάρουν χαρακτήρα «modus operandi» για το συγκεκριμένο γραφείο και είναι πλέον κοινός τόπος: Παρακαλάμε προφορικά, παρακαλάμε εγγράφως με «σημειωματάκια», επικαλούμαστε πραγματικούς και φανταστικούς λόγους που επειγόμαστε (δικαστήρια, κτηματολογικές αγωγές, επικείμενα συμβόλαια μεγάλης αξίας κ.λπ.) για να πείσουμε την κ. προϊσταμένη να εκδώσει τα αιτούμενα πιστοποιητικά, καβγαδίζουμε και λογομαχούμε. Εννοείται ότι σε καθημερινή βάση δεν λείπουν οι διαπληκτισμοί και οι φωνές και πολλές φορές το Κτηματολογικό Γραφείο θυμίζει πεδίο μάχης παρά υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

5) Τέλος γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες απαράδεκτων συμπεριφορών και σχολίων προς τις υπαλλήλους του γραφείου αυτού, οι οποίες καλούνται να λογοδοτήσουν ενώπιόν μας, με προτροπή της προϊσταμένης τους, ότι αυτές φταίνε που δεν διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις μας, να μας ζητάνε συγγνώμη που είναι ανεπαρκείς, να «δικάζονται και να καταδικάζονται» με συνοπτικές διαδικασίες ως οι αποκλειστικές ένοχες όλης αυτής της διογκούμενης δυσαρέσκειας και της κακοδαιμονίας του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας, να τις προτρέπει να παραιτηθούν, να τις παρατηρεί και να τις ψέγει «με τις ώρες» ενώπιον όλων των συναλλασσομένων, να μένει η δουλειά πίσω και ταυτόχρονα να εκδίδουν χειρόγραφες αποδείξεις με καρμπόν ενώ υπάρχει υπολογιστής (!) και άλλα τέτοια τραγελαφικά με ανάλογο σχολιασμό και καγχασμό φυσικά των παρισταμένων πολιτών, που πολλές φορές διασκεδάζουν και μας ρωτάνε πώς αντέχουμε».

Κλείνοντας αναφέρουν ότι «η δυσλειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας είναι τροχοπέδη για όλους του συναλλασσόμενους και τις συναλλαγές αλλά κυρίως θίγει τον επαγγελματικό και επιστημονικό κόσμο της πόλης μας και μας καθιστά πολλές φορές περίγελο ακόμα και των πελατών μας και επειδή έχουμε φτάσει στο αδιανόητο σημείο να «εκλιπαρούμε» με όποιον τρόπο για το αυτονόητο, θα θέλαμε την άμεση παρέμβασή σας, για την οριστική επίλυση της πραγματικά απελπιστικής κατάστασης που επικρατεί εδώ και πολύ καιρό στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας».

Επίσης αναφορά γίνεται και σε παλαιότερες κινητοποιήσεις δικηγόρων και συμβολαιογράφων της πόλης, αλλά «δυστυχώς πάλι βρισκόμαστε στην ίδια αδιέξοδη κατάσταση και είναι πλέον προφανές πως επειδή η κ. προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της και στα καθήκοντά της και μάλιστα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το είδος και το μέγεθος του προβλήματος, που η ίδια και μόνο έχει δημιουργήσει, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα».


NEWSLETTER