Πέμπτη, 28 Μαϊος 2015 19:51

Από 10 χρόνια στους 3 Αλβανούς για ληστεία στη Χοχλαστή Γαργαλιάνων

Γράφτηκε από την

Ποινή κάθειρξης 10 ετών επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας στον καθένα από τους τρεις Αλβανούς ληστές που τον Οκτώβριο του 2012 έστησαν ενέδρα σε έναν 69χρονο επιχειρηματία έξω από το σπίτι του, στη Χοχλαστή Γαργαλιάνων.

Οι ληστές τού επιτέθηκαν με μαχαίρια, τον έσυραν με τη βία στο σπίτι, και αφού του πήραν χρήματα, ρούχα, το i-phone και ηλεκτρονικές του συσκευές, τον κλείδωσαν στο μπάνιο. Μαζί τους ήταν κι ένας τέταρτος ομοεθνής τους και γείτονας του επιχειρηματία, ο οποίος εξαφανίστηκε με ένα μέρος των κλοπιμαίων. 

Πρωτόδικα τους είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών στον καθένα.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, με τα περισσότερα από τα κλοπιμαία στην κατοχή τους, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στον Πύργο τρεις ώρες μετά τη ληστεία. Προδόθηκαν από το GPS του κινητού i-phone του 69χρονου, που το έκλεψαν μαζί με τα υπόλοιπα πράγματα, ενώ διέφυγαν με το αυτοκίνητο του παθόντα - το οποίο αργότερα παράτησαν στον Πύργο. 

Οπως ο ίδιος ο παθών είχε περιγράψει στο πρωτόδικο δικαστήριο (την κατάθεσή του τη διάβασε η πρόεδρος γιατί ο ίδιος δεν προσήλθε χθες), λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα οι Αλβανοί τον περίμεναν κρυμμένοι έξω από την εξοχική του κατοικία. Μόλις κατέβηκε από το αυτοκίνητο τον έζωσαν από όλες τις μεριές, και οι δύο από αυτούς τού έβαλαν ένα μαχαίρι στο λαιμό και ένα στην κοιλιά. Είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες που είχαν φτιάξει από σκισμένες μπλούζες, και αφού τον τράβηξαν μέσα στο σπίτι, ο ένας συνέχισε να τον απειλεί με το μαχαίρι και οι άλλοι τρεις αναστάτωσαν τα δωμάτια. Αφού του πήραν 1.800 ευρώ, τον κλείδωσαν στο μπάνιο και έφυγαν παίρνοντας μαζί τους δύο κινητά τηλέφωνα, μια μικρή τηλεόραση, τρία λάπτοπ, ρούχα και... ένα ηλεκτρικό τρυπάνι. Παράλληλα βούτηξαν και το κλειδί του αυτοκινήτου του, και οι τρεις από αυτούς έφυγαν μ' αυτό για τον Πύργο όπου το παράτησαν κοντά στο σταθμό του τρένου. 

Εν τω μεταξύ ο επιχειρηματίας έσπασε το παραθυράκι του μπάνιου και, αφού περπάτησε 2,5 χιλιόμετρα, βρήκε ανοιχτό ένα μπαρ, θαμώνες του οποίου τον μετέφεραν στο Τμήμα. Οι αστυνομικοί με τη βοήθεια της τεχνολογίας, χάρη στο GPS, εντόπισαν την κίνηση των ληστών και ειδοποίησαν την Ασφάλεια Πύργου, όπου σήμανε συναγερμός και ξεκίνησαν οι έρευνες. 

Περίπου στις 5 τα ξημερώματα οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν στην περιοχή του ΚΤΕΛ Πύργου κουβαλώντας δύο σακ-βουαγιάζ με ένα μέρος από τα κλοπιμαία. Προσήχθησαν στο Τμήμα όπου ο ένας από αυτούς, 21 χρόνων τότε που έγινε η ληστεία, ομολόγησε τα πάντα και οδήγησε τους αστυνομικούς στο εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο. Οι αστυνομικοί είχαν βρει πάνω του το i-phone του παθόντα - ενώ φορούσε και μια από τις μπλούζες του, κι έτσι τον αναγνώρισε και ο ίδιος ο παθών ως έναν από τους ληστές. 

Για τον δεύτερο συγκατηγορούμενο, 23 ετών όταν έγινε την ληστεία, μίλησε το DNA, βεβαιώνοντας την παρουσία και τη συμμετοχή του. Ο τρίτος κατηγορούμενος είναι πιο μεγάλος σε ηλικία από τους άλλους και ισχυρίστηκε πως δεν έχει συμμετοχή. Εφερε μάλιστα και μάρτυρα να βεβαιώσει πως στις 14 Οκτωβρίου, όταν έγινε η ληστεία, ήταν μαζί και γλένταγαν σε ένα μπαρ με γυναίκες. Αθώο προσπάθησαν να τον βγάλουν και οι συγκατηγορούμενοί του, οι οποίοι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους πως τον είδαν για πρώτη φορά έξω από το ΚΤΕΛ του Πύργου - αλλά δεν μπόρεσαν να δώσουν πειστική εξήγηση γιατί είπαν από την πρώτη στιγμή ότι τη ληστεία την έκαναν όλοι μαζί.  

Ν.Κ.