Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 17:48

Από την αρχή η δίκη των γυναικολόγων στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Από την αρχή η δίκη των γυναικολόγων στην Καλαμάτα

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεων, κάθισαν χθες για να δικαστούν από την αρχή δύο γιατροί γυναικολόγοι.

Τους δύο γιατρούς τους μήνυσε ένα ζευγάρι που το μωρό τους γεννήθηκε νεκρό στις 21 Οκτωβρίου του 2008, στη Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Η δίκη ξεκίνησε στις 28 Απριλίου και διακόπηκε μετά από δύο συνεδριάσεις γιατί έπρεπε να αλλάξει μια από τις πρωτοδίκες. Ετσι χθες ξανάρχισε με την επανεξέταση μαρτύρων κατηγορίας, αλλά δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί στις 18 του μήνα, με την εξέταση των υπόλοιπων μαρτύρων. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 21χρονη μητέρα του βρέφους, έγκυος στο πρώτο της παιδί, μια εβδομάδα πριν έρθει η ώρα να γεννήσει, ένιωθε ενοχλήσεις και πίστευε ότι γεννάει. Μάλιστα κάποιες ημέρες πήγαινε ακόμα και δύο φορές μέσα στο 24ωρο στο Νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί της έλεγαν ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα κι έφευγε. Δύο από αυτές τις φορές μάλιστα την κράτησαν στην κλινική, ενώ μία τρίτη φορά -και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου- οι γιατροί είπαν να της κάνουν εισαγωγή αλλά η ίδια υπέγραψε κι έφυγε. 

Στις 21 Οκτωβρίου πήγε στο Νοσοκομείο για να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, όπως ήταν προγραμματισμένο από την αρχή. Ομως οι παλμοί του μωρού έπεφταν, όπως διαπίστωσαν οι γιατροί όταν έβαλαν στο ειδικό μηχάνημα τη μητέρα. Ο θεράπων ιατρός της και όλη η ομάδα της Κλινικής πήραν απόφαση ότι έπρεπε να μπει για καισαρική, γιατί ανησύχησαν που έπεφταν οι παλμοί της καρδιάς του μωρού. Ομως η θέση που είχε πάρει το παιδί ήταν τέτοια που δεν μπορούσαν να το βγάλουν, και σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση πέθανε από ενδομήτρια ανοξία. 

Οι γονείς κατέθεσαν μήνυση γιατί θεώρησαν ότι έφταιγε κυρίως ο  θεράπων ιατρός, επειδή δεν έκανε από την αρχή καισαρική. Ωστόσο, όταν η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, τέθηκε στο αρχείο γιατί δεν προέκυπταν ευθύνες για τους γιατρούς - καθώς ο πραγματογνώμονας καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον οποίο όρισε ο εισαγγελέας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι ιατρικές ενέργειες οι οποίες έγιναν ήταν ορθές, ανεξάρτητα από το τραγικό αποτέλεσμα. 

Επίσης έγινε και ΕΔΕ, η οποία ήταν απαλλακτική για τους κατηγορούμενους γιατρούς. 

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του Πλημμελειοδικείου όταν οι γονείς προσέφυγαν στην Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας και η εισαγγελέας αποφάσισε να εκδικαστεί η υπόθεση.

Ν.Κ. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER