Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 17:44

2,5 χρόνια σε θυρωρό, που έδωσε σε κλέφτη τα κλειδιά του Διοικητηρίου Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
2,5 χρόνια σε θυρωρό, που έδωσε σε κλέφτη τα κλειδιά του Διοικητηρίου Μεσσηνίας

Σε 2,5 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο θυρωρός του Διοικητηρίου, που έδωσε τα κλειδιά τον Αύγουστο του 2013 και έκλεψαν από μέσα υπολογιστές. Ο θυρωρός καταδικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων και για παράβαση καθήκοντος, ενώ ο καθηγητής Γερμανικών (όπως ο ίδιος δήλωσε ως επάγγελμα στο δικαστήριο), ο οποίος έκλεψε τους 9 υπολογιστές, 7 οθόνες και 2 πληκτρολόγια από τα γραφεία, καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση. Το δικαστήριο αναγνώρισε και στους δύο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την κλοπή διατάχθηκε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και το πόρισμα αθώωνε τον θυρωρό, ο οποίος συνεχίζει να εργάζεται ως υπάλληλος της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Τον 38χρονο κατηγορούμενο καθηγητή Γερμανικών έπιασαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας την ώρα που έβγαζε ξημερώματα Σαββάτου 17 Αυγούστου του 2013 τους υπολογιστές από το κτήριο. Είχε τηλεφωνήσει περίοικος ότι μες στη νύχτα κάποιος κλέβει το Διοικητήριο. Οι αστυνομικοί που έφτασαν για να δουν τι συμβαίνει, τον βρήκαν να έχει γεμάτο ένα καρότσι του σούπερ μάρκετ με οθόνες και πληκτρολόγια, ενώ στην είσοδο και το ασανσέρ είχε τα υπόλοιπα. Ο κατηγορούμενος είπε τότε ότι έχει συνεννοηθεί με το θυρωρό να περάσει και να πάρει τους υπολογιστές γιατί ήθελαν φτιάξιμο. Μάλιστα υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι είναι ηλεκτρονικός και έχει και κατάστημα στην Αριστομένους. Κι όταν είδε πως δεν πείθει, πήγε να τρέξει για να ξεφύγει, αλλά τον πρόλαβαν. Ετσι, μετά άλλαξε αυτά που έλεγε αρχικά και τους είπε ότι συνεννοήθηκε με το θυρωρό, ο οποίος του έδωσε και τα κλειδιά της εισόδου, να τα πάει στο κατάστημα στην Αριστομένους και για τον... κόπο του θα του έδινε 200 ευρώ. 

Ως μάρτυρες κατέθεσαν η Παναγιώτα Κουράκλη, διευθύντρια Πολεοδομίας και ο προϊστάμενος Εκτέλεσης Εργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων Σταύρος Καρτερολιώτης. Είπαν ότι οι υπολογιστές κλάπηκαν μέσα από τα γραφεία του 3ου ορόφου αντικρούοντας τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου καθηγητή Γερμανικών ότι οι υπολογιστές, οι οθόνες και τα πληκτρολόγια ήταν σε αχρησία και στοιβαγμένα στο υπόγειο. Αντίθετα, οι μάρτυρες διαβεβαίωσαν ότι λειτουργούσαν κανονικά και πως σε αυτούς περιέχονταν αρχεία των υπηρεσιών και έγγραφα, όπου καθημερινά οι υπάλληλοι δούλευαν. Σημείωσαν ακόμα ότι από την Πολεοδομία πήρε 6 υπολογιστές, 7 οθόνες και 2 πληκτρολόγια -από 5 γραφεία που οι κλειδαριές είχαν χαλάσει και δεν μπορούσαν να κλειδώσουν- και από την Διεύθυνση Τεχνικών Εργων 3 υπολογιστές από 4 γραφεία, που επίσης δεν κλείδωναν οι πόρτες. 

Στην απολογία του ο καθηγητής υποστήριξε ότι ο θυρωρός τον πλησίασε όταν είχε πάει για μια δουλειά στο ΚΕΠ, στο ισόγειο του Διοικητηρίου. Τον άρχισε στην κουβέντα και του έδειξε ένα χαρτί που έλεγε ότι μέσω ενός προγράμματος του ΕΣΠΑ θα άλλαζαν τους υπολογιστές στο Διοικητήριο. Ισχυρίστηκε δε ότι ο θυρωρός τού είπε πως ο κάθε υπάλληλος δικαιούτο να πάρει έναν από τους παλιούς, αλλά αν τον βοηθούσε να τους βγάλει νύχτα από το κτήριο, θα μπορούσε να πάρει περισσότερους και ο καθηγητής θα έπαιρνε ως αμοιβή 200 ευρώ. Μάλιστα επικαλέστηκε στην απολογία του ότι ο θυρωρός φώναξε και κάποιον "πρόεδρο", εργαζόμενος και αυτός στο Διοικητήριο για να του πει για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υπολογιστών. Σε ερώτηση του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος απάντησε πως κατάλαβε ότι οι δύο υπάλληλοι ήθελαν να κάνουν μια "μικρολαμογιά" και δεν ήθελαν να εμφανιστούν αυτοί στον υποψήφιο αγοραστή, γι' αυτό και ήθελαν έναν άλλον να πάρει... προσφορές και να τους μεταφέρει. 

Ο 47χρονος θυρωρός, ο οποίος έχει απαλλαγεί από την ΕΔΕ που έγινε και μέχρι το δικαστήριο είχε αλλάξει πόστο και δούλευε σε γραφείο, αρνήθηκε τα πάντα. Υποστήριξε ότι ποτέ του δεν είχε δει τον καθηγητή και ούτε έδωσε αυτός κλειδιά πουθενά. Εκτίμησε πως σε κάποια απογευματινή βάρδιά του, την ώρα που θα είχε πάει για να κλείσει τη βάνα ποτίσματος του γκαζόν έξω από το κτήριο, ο καθηγητής βρήκε ευκαιρία και χώθηκε μέσα. Υποθετικά μιλώντας, υποστήριξε ότι το πιθανότερο γι' αυτόν είναι ο καθηγητής να κρύφτηκε σε κάποιο γραφείο και όταν νύχτωσε και άδειασε τελείως το κτήριο (η βάρδια του θυρωρού έληγε μετά τις 9 το βράδυ), βγήκε κι έκλεψε τους υπολογιστές από τα γραφεία. Οσο για το πώς άνοιξε την είσοδο του Διοικητηρίου για να βγει, ο κατηγορούμενος εκτίμησε ότι ο καθηγητής έψαξε και βρήκε στο θυρωρείο κάποιο κλειδί -όμως δεν έπεισε το δικαστήριο γιατί από τη μια δεν απαντούσε πειστικά για το πόσα κλειδιά υπήρχαν και ποιοι γνώριζαν γι' αυτά, και από την άλλη αρνιόταν ότι, ακόμα και ο ίδιος ως θυρωρός, ήξερε αν υπάρχει ανάμεσά τους κλειδί για την είσοδο του κτηρίου. 

Στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισης του θυρωρού κατέθεσαν συνταξιούχος υπάλληλος της Π.Ε. Μεσσηνίας και ιερέας, οι οποίοι μίλησαν για έναν άνθρωπο απόλυτης εμπιστοσύνης, που ποτέ δεν θα έκλεβε.

Ν.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER