Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 14:50

Το φονικό στη Ναυαρίνου

Γράφτηκε από την
Το φονικό στη Ναυαρίνου

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΑ Ο ΞΕΝΑΚΗΣ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΣΠΑΝΙΔΗ
"Αν είσαι άντρας, ρίξε μου"

"Αν είσαι άντρας, ρίξε μου" είπε ο Χρήστος Ξενάκης στο Νίκο Σπανίδη λίγο πριν το φονικό στη Ναυαρίνου: Αυτό κατέθεσε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας η μάρτυρας Αγγελική Μιχαλέα. Λίγη ώρα αργότερα ο Σταύρος Σπανίδης, πατέρας του κατηγορούμενου, καταθέτοντας ως μάρτυρας ζήτησε συγγνώμη τουλάχιστον 2 φορές από την οικογένεια του θύματος Χρήστου Ξενάκη.
Πρώτος χθες κατέθεσε ο μάρτυρας Ναούμι Νικολίν, ο οποίος μένει ακριβώς πάνω από το μαγαζί της οδού Ναυαρίνου όπου έγινε το φονικό. Είπε ότι το βράδυ του καβγά που προηγήθηκε της δολοφονίας, ο ίδιος βρισκόταν σε διπλανό μαγαζί και είδε να βγαίνουν από το άλλο μαγαζί ο Ξενάκης με το Σπανίδη φωνάζοντας, και μια κοπέλα να προσπαθεί να τους χωρίσει. Ο μάρτυρας είπε ότι είδε τον Ξενάκη να έχει πιάσει από το λαιμό το Σπανίδη (και έδειξε παραστατικά τη λαβή κεφαλοκλείδωμα) αλλά δεν είδε να χτυπάει ο ένας τον άλλο. Στη συνέχεια, τόνισε ο κ. Νικολίν, αφού ο Σπανίδης είχε καλέσει την Αστυνομία, τον άκουσε να λέει πως θέλει να κάνει μήνυση για ξυλοδαρμό.
Για τη δολοφονία ο μάρτυρας ανέφερε πως, όταν άκουσε τον πρώτο πυροβολισμό, ήταν στο πεζοδρόμιο προς την πλευρά της θάλασσας και νόμισε ότι ήταν τρακάρισμα. «Τότε», κατέθεσε, «άκουσα να λέει κάποιος περαστικός ότι κάτι έγινε, και γυρνώντας το κεφάλι είδα τον Ξενάκη στο δρόμο να πηγαίνει προς το μαγαζί και τον κατηγορούμενο να τον πυροβολεί 2η φορά». Σύμφωνα με τον κ. Νικολίν, ο Ξενάκης έπεσε κάτω κι ο Σπανίδης έφυγε. Ο μάρτυρας είπε ότι στο άτομο που πυροβόλησε αναγνώρισε εκείνον που είχε τσακωθεί με το θύμα τις προηγούμενες μέρες.
Στην συνέχεια ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήματα της πολιτικής αγωγής. Τότε σημειώθηκε ένταση μεταξύ πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης και το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ
ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ

Επιστρέφοντας, και αφού δεν υπήρχαν άλλες ερωτήσεις στον Ν. Νικολίν, κλήθηκε να καταθέσει ο αστυνομικός της ομάδας Ζ ο οποίος είχε πάει στον τσακωμό που προηγήθηκε της δολοφονίας. Ο αστυνομικός είπε ότι πηγαίνοντας εκεί βρήκε τον κατηγορούμενο που είχε κάνει κλήση στην Αστυνομία. Ανέφερε ότι ο Σπανίδης του είπε ότι πήγε στο μαγαζί να μιλήσει στην κοπέλα του κι ο Ξενάκης τον έβγαλε έξω, ενώ του έδωσε και σφαλιάρα.
Απαντώντας σε ερωτήματα της Δέσποινας Τσιλιβαράκη από την πολιτική αγωγή, ο αστυνομικός ανέφερε πως δε διαπίστωσε να έχει κάποια σημάδια ο κατηγορούμενος, ενώ σημείωσε πως ο ίδιος ενημερώθηκε αργότερα στο Τμήμα ότι τελικά ο Σπανίδης δεν επιθυμούσε την ποινική δίωξη του Ξενάκη.

Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ
ΔΕ ΘΥΜΟΤΑΝ

Ακολούθησε η κατάθεση του μπάρμαν Κωνσταντίνου Κομηνού, εργαζόμενου στο ίδιο μαγαζί με το Χρήστο Ξενάκη, ο οποίος τη μέρα της δολοφονίας δούλευε μέσα στο κατάστημα. Δεν μπόρεσε όμως να φωτίσει την υπόθεση, αφού πολύ συχνά στην κατάθεσή του ανέφερε ότι δε θυμόταν. Είπε όμως ότι είχε δει τον Ξενάκη να έρχεται προς το μαγαζί και να λέει «πάρε τηλέφωνο την Αστυνομία». Κατέθεσε επίσης ότι πριν τους πυροβολισμούς είχε δει τον Ξενάκη να μιλά με το Σπανίδη την ώρα που ο δεύτερος είχε παρκάρει κι ήταν ακόμη μέσα στο αμάξι του.

"ΑΦΟΥ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟ
ΧΟΡΟ ΘΑ ΧΟΡΕΨΩ"

Στη συνέχεια κατέθεσε η μάρτυρας Αγγελική Μιχαλέα, εργαζόμενη σε διπλανό μαγαζί. Καταθέτοντας για το φονικό είπε πως είδε «ένα αυτοκίνητο να σταματά στο δρόμο και να κατεβαίνει ένας τύπος με μούσι και μαλλιά που κάτι κρατούσε». Στη συνέχεια ο άνθρωπος αυτός, σύμφωνα με τη μάρτυρα, πήγε προς το μέρος του Ξενάκη που ήταν στην πλευρά της παραλίας.
Η κ. Μιχαλέα ανέφερε πως άκουσε το θύμα να λέει «αν είσαι άντρας, ρίξε μου». Κατέθεσε ότι τότε ο Σπανίδης τού έριξε και ο Ξενάκης πήγε πίσω από το αυτοκίνητο και μετά προς τη μεριά του καταστήματος. Ενώ ο Ξενάκης έτρεχε, πριν προλάβει να ανέβει στο πεζοδρόμιο, ο Σπανίδης του έριξε από πίσω και στη συνέχεια μπήκε στο αυτοκίνητο κι έφυγε γρήγορα, είπε η μάρτυρας.
Απαντώντας σε ερωτήματα της εισαγγελέα Ιωάννας Τσάλη η Αγγελική Μιχαλέα σημείωσε πως γνώριζε τον Σπανίδη, ότι ήταν καλό παιδί και δεν δημιουργούσε προβλήματα, όπως επίσης γνώριζε και τον Ξενάκη, που κι αυτός ήταν καλό παιδί.
Οταν η Δέσποινα Τσιλιβαράκη από την πολιτική αγωγή της είπε πως αυτή τη φράση «αν είσαι άντρας ρίξε μου» δεν την είχε αναφέρει μέχρι τώρα στις καταθέσεις της, η μάρτυρας απάντησε ότι το ένιωθε βάρος που δεν το είχε πει, όμως δεν ήθελε να μπλέξει. «Αλλά αφού μπήκα στο χορό θα χορέψω», συμπλήρωσε. Η κ. Τσιλιβαράκη εστίασε επίσης στο πώς είδε η μάρτυρας ότι κρατούσε όπλο ο κατηγορούμενος ενώ ήταν σε μια απόσταση 60 μέτρων περίπου, όπως είπε, και το όπλο ο Σπανίδης το είχε στο χέρι που ήταν στην αντίθετη πλευρά. Η Αγγελική Μιχαλέα απάντησε πως, όταν κατέβαινε, το είδε που το κρατούσε.
Ακολούθησε η κατάθεση του αστυνομικού από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, ο οποίος έσπευσε στο χώρο του φονικού. Το θύμα, είπε, πρέπει να ζούσε εκείνη τη στιγμή αλλά δε μιλούσε. Ηταν αρκετά άτομα από πάνω του, ανέφερε - για να συμπληρώσει: «Μας έδωσαν τον αριθμό του αυτοκινήτου, αλλά είπαν ότι δράστης είναι ο Σπανίδης που είχαν μαλώσει το προηγούμενο βράδυ». Στην συνέχεια ο μάρτυρας κατέθεσε ότι έγιναν έρευνες στο σπίτι του κατηγορούμενου, όπου βρέθηκαν στο δωμάτιο του 3 γραμμάρια χασίς και σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού 3 όπλα, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας παραδόθηκε. Εκεί, είπε ο αστυνομικός, τους είπε ότι το έκανε για τη φίλη του, που τον είχε αφήσει, αλλά και για το επεισόδιο με το ξύλο που είχε φάει και τον είχε σύρει ο Ξενάκης στο δρόμο.
Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο αστυνομικός της Ασφάλειας τόνισε ότι ο Σπανίδης παραδόθηκε αφού είχε ξυρίσει το μούσι του, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης διευκρίνισε ότι τα όπλα ήταν κυνηγετικά.

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ

Η ακροαματική διαδικασία χθες ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του Σταύρου Σπανίδη, πατέρα του κατηγορούμενου, ο οποίος ζήτησε τουλάχιστον 2 φορές συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος. Σημείωσε ότι ο γιος του γνώριζε αυτή την κοπέλα 6 χρόνια και τη λάτρευε, ενώ τον τελευταίο χρόνο του είχε πει ότι σκόπευε να πάνε σε γάμο. Ερχόταν σπίτι μας, είπε ο κ. Σπανίδης, και την ήθελα, όμως μετά τα Χριστούγεννα άλλαξα γνώμη, από κάποιες κουβέντες που μου είχε πει, από τον τρόπο που ντυνόταν κι από το γεγονός ότι ο γιος μου έφευγε για να την πάρει να βγουν για διασκέδαση, αν και ήξερε ότι την επόμενη μέρα είχε δουλειά.
Ο κ. Σπανίδης είπε ότι ο γιος του τα Χριστούγεννα της είχε πάρει δαχτυλίδι και αρραβωνιάστηκαν μόνοι τους. Δήλωσε ότι μέχρι το τέλος έβγαιναν μαζί κι ότι δεν ήξερε ότι έβγαινε με άλλον. Ολα αυτά τα έμαθα εκ των υστέρων, είπε ο πατέρας του κατηγορούμενου. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Σπανίδης είπε πως από το Μάιο και μετά έβλεπε το γιο του αναστατωμένο - είχε εμπλακεί σε 2 τροχαία ατυχήματα, όπου στο πρώτο η κοπέλα ήταν στο σπίτι του και στο δεύτερο μαζί του στο αυτοκίνητο. «Εβλεπα το γιο μου φορτισμένο», είπε ο μάρτυρας, «αλλά νόμιζα ότι ήταν από τα τροχαία καθώς δεν μου είχε αναφέρει ότι τον απατά η κοπέλα».

"ΕΚΑΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ"

Ο πατέρας του κατηγορούμενου δήλωσε ότι ο γιος του δεν του είπε τίποτα για τον καβγά της 30ής Ιουνίου. «Την ημέρα του φόνου είχε πάει κανονικά στη δουλειά και στις 12 η ώρα σχόλασε. Στις 3 παρά, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έκανε ένα μεγάλο κακό», είπε ο Σταύρος Σπανίδης. Στη αρχή, όπως κατέθεσε, ο γιος του δεν του είπε πού βρίσκεται αλλά αργότερα του είπε ότι ήταν στην περιοχή του Αγίου Νικήτα. Εκεί, είπε ο μάρτυρας, πήγε ο ίδιος και τον βρήκε και του ζήτησε να του δώσει το όπλο, παρακαλώντας τον να παραδοθεί στην Αστυνομία. Ο πατέρας του τού είπε να κόψει το μούσι, να είναι πιο κόσμιος και να πάει στην Αστυνομία να παραδοθεί, όπως και έγινε.
Απαντώντας σε ερωτήματα της πολιτικής αγωγής, ο Σταύρος Σπανίδης τόνισε ότι δεν κατάλαβε ποτέ ότι η κοπέλα είχε άλλη σχέση. Επίσης είπε ότι από τα Χριστούγεννα και μετά κατάλαβε πως ο γιος του κι η κοπέλα είχαν σοβαρό σκοπό - ενώ για το δαχτυλίδι που αγόρασε ο γιος του, όπως είπε, το έμαθε από τον χρυσοχόο που το είχε πάρει. Επίσης ο πατέρας του κατηγορούμενου τόνισε πως μετά από όλα αυτά έψαξε ο ίδιος να βρει την αλήθεια και τι είχε προηγηθεί.
Με την κατάθεση αυτή ολοκληρώθηκε ο κατάλογος με τους μάρτυρες του κατηγορητηρίου, και έτσι καθώς είχε περάσει η ώρα και ο γραμματέας δεν μπορούσε να παραμείνει άλλο στην έδρα, η συνεδρίαση διακόπηκε για σήμερα το πρωί στις 9.30.


NEWSLETTER