Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 14:59

Καθεστώς Ζωνιανών στην Ασούταινα, σύμφωνα με μάρτυρα

Γράφτηκε από την
Καθεστώς Ζωνιανών στην Ασούταινα, σύμφωνα με μάρτυρα

Με τα Ζωνιανά παρομοίασε μάρτυρας υπεράσπισης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας το ιδιότυπο καθεστώς που έχει επιβληθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ασούταινας της Κοινότητας Τριπύλας, από την οικογένεια Βλάχου. Ο μάρτυρας κατέθεσε χθες στη διάρκεια της δίκης για τη δολοφονία της Αναστασίας Βλάχου και τον βαρύ τραυματισμό του συζύγου της Μανώλη Βλάχου με πιστόλι από τον κατηγορούμενο Α.Λ., πέρυσι το Σεπτέμβριο στην Ασούταινα.
Οι μάρτυρες περιέγραψαν τα μέλη της οικογένειας, και ειδικότερα τον πατέρα Μανώλη Βλάχο, ως καβγατζήδες και ανθρώπους εκδικητικούς που με τραμπουκισμούς προκαλούν το φόβο στην περιοχή για να επιβάλουν τα συμφέροντά τους. Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής δίκης συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση του εισαγγελέα Δημήτρη Σταύρου να κρατηθεί μέχρι το τέλος της διαδικασίας για ψευδομαρτυρία ο νομαρχιακός σύμβουλος και μάρτυρας στην υπόθεση Κώστας Γυφτάκης - ωστόσο το δικαστήριο δεν έκρινε ότι υπήρχε λόγος. Ο κ. Σταύρου αμφισβήτησε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Γυφτάκη με τον κατηγορούμενο την ημέρα που έγινε το φονικό και στην οποία -σύμφωνα με τον Κ. Γυφτάκη- ο κατηγορούμενος του είχε πει πως αν δεν είχε πυροβολήσει τους κτηνοτρόφους θα τον σκότωναν. Πάντως, η υπεράσπιση κατέθεσε τα έγγραφα της άρσης απορρήτου του κινητού τηλεφώνου του κατηγορούμενου, όπου φαίνεται ότι υπήρξε επικοινωνία.
Χθες στο δικαστήριο ανοίχτηκαν και τα πειστήρια από τον τόπο του εγκλήματος, μεταξύ των οποίων ήταν η μαγκούρα και προσωπικά αντικείμενα της Αναστασίας Βλάχου. Μεταξύ των πειστηρίων ήταν επίσης μια άδεια κασετίνα για όπλο και δύο οπλοθήκες, καθώς επίσης σφαίρες που βρέθηκαν στο σπίτι του κατηγορούμενου. Σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, τα παραπάνω ευρήματα στο σπίτι του κατηγορούμενου δείχνουν ότι ο Α.Λ. είναι άνθρωπος επικίνδυνος επειδή στο σπίτι του είχε ένα μικρό οπλοστάσιο.
Η δίκη διακόπηκε χθες και θα συνεχιστεί την προσεχή Παρασκευή με την απολογία του κατηγορούμενου.  

"ΘΑ ΜΕ ΣΚΟΤΩΝΑΝ"

Ο Κώστας Γυφτάκης μίλησε στην κατάθεσή του για εμπάθεια του Μανώλη Βλάχου στο πρόσωπο του κατηγορούμενου επειδή, όπως είπε, η παρουσία του Α.Λ. στην Ασούταινα θεωρήθηκε από τον κτηνοτρόφο ως απειλή. Τον Μανώλη Βλάχο ο Κ. Γυφτάκης τον χαρακτήρισε άνθρωπο ειρωνικό με υπεροπτική και αντικοινωνική συμπεριφορά, που προκαλούσε κλίμα φόβου για να επικρατήσει στην περιοχή. Ο μάρτυρας
είπε ακόμα ότι την ημέρα του φονικού ο ίδιος έσπευσε από το Ραφτόπουλο όπου βρισκόταν, στην Ασούταινα, μετά από τηλεφωνήματα γνωστών του ότι κάτι συνέβη στο χωριό. Εκεί ο ταξίαρχος Γιώργος Καραβίτης -συνέχισε ο μάρτυρας- του ζήτησε να τηλεφωνήσει στον κατηγορούμενο για να τον προτρέψει να παραδοθεί. Στις συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ του Κ. Γυφτάκη και του κατηγορούμενου -όπως κατέθεσε ο πρώτος, χθες στο δικαστήριο- ο κατηγορούμενος του είπε "θόλωσα, έπεσε ένα μαύρο πανί, κι αν δεν πυροβολούσα θα με σκότωναν".
Επίσης, χθες κατέθεσε και ο αστυνομικός Ρήγας Λυμπερόπουλος, στον οποίο το προηγούμενο βράδυ του φονικού ο Μανώλης Βλάχου είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του Α.Λ. για απόπειρα ζωοκτονίας. Ο αστυνομικός την ημέρα του φονικού, στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας άκουσε από το στόμα του Μανώλη Βλάχου ότι ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον ίδιο και τη γυναίκα του Αναστασία ήταν ο κατηγορούμενος Α.Λ. Αυστηρές παρατηρήσεις, γιατί δεν κίνησε τη διαδικασία του αυτόφωρου για να συλλάβει τον κατηγορούμενο και να μη γίνει το κακό την επομένη, δέχτηκε ο αστυνομικός από τον εισαγγελέα Δημήτρη Σταύρου.
Να πούμε εδώ ότι κατά τη χθεσινή διαδικασία οι εντάσεις ξεκίνησαν με το "καλημέρα". Ενας από τους γιους του κτηνοτρόφου έβρισε τον κατηγορούμενο κατά την προσέλευσή του στην αίθουσα, ενώ όταν ο συνήγορος υπεράσπισης Θόδωρος Μαντάς παρενέβη, διαπληκτίστηκε και μαζί του.

ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Ο Παύλος Κωνσταντόπουλος, ανιψιός του κατηγορούμενου, υποστήριξε ότι η ευρύτερη περιοχή της Ασούταινας βρίσκεται "υπό καθεστώς Ζωνιανών" από την οικογένεια Βλάχου. Ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη οικογένεια έχει προκλητική συμπεριφορά σε όσους στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Υποστήριξε ακόμη ότι μέσα στα σχέδια της οικογένειας Βλάχου είναι να καταπατήσει ολόκληρη την Ασούταινα - "και να μην ορίζουμε το χωριό μας", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο μάρτυρας.
Ο Π. Κωνσταντόπουλος είπε ακόμα ότι ο χαρακτήρας του κατηγορούμενου Α.Λ. και η μέχρι τότε ζωή του δεν ταιριάζουν με το προφίλ ενός στυγνού δολοφόνου, όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν.
Ο μάρτυρας Ανδρόνικος Γιαννόπουλος στη συνέχεια χαρακτήρισε "σωστό άνθρωπο στην κοινωνία" τον κατηγορούμενο, ενώ το Μανώλη Βλάχο τον περιέγραψε ως μοχθηρό και επιθετικό χαρακτήρα, που με φοβέρες προσπαθούσε να επιβάλει τα δικά του συμφέροντα. Μάλιστα υποστήριξε ότι και ο πεθερός του είχε πέσει θύμα εκφοβισμού από τον Μ. Βλάχο προ επταετίας, όταν ο τελευταίος -σύμφωνα με το μάρτυρα- πυροβόλησε στον αέρα με την καραμπίνα του για να φοβίσει τον πεθερό του και να λύσει με τον τρόπο αυτό τις μεταξύ τους διαφορές.
Ο μάρτυρας Δημήτρης Γκάφας είπε για τον κατηγορούμενο ότι είναι άνθρωπος αγαπητός και σεβαστός από την κοινωνία. Αντίθετα -όπως ισχυρίστηκε-, τα μέλη της οικογένειας Βλάχου προκαλούν το φόβο με την τραμπούκικη συμπεριφορά τους. Σε ερώτηση του κατηγορούμενου Α.Λ. αν γνωρίζει για ένα περιστατικό ξυλοδαρμού συγγενή της οικογένειας Βλάχου, από το Μανώλη Βλάχο και τη γυναίκα του Αναστασία, ο Δ. Γκάφας απάντησε πως έχει ακουστεί ότι οι κτηνοτρόφοι κρέμασαν ανάποδα από δέντρο και χτυπούσαν για μισή μέρα τον συγγενή τους.
Ο μάρτυρας Αναστάσιος Μητρόπουλος στην κατάθεσή του είπε ότι η οικογένεια Βλάχου τον κατήγγειλε 2 φορές ως εμπρηστή, για να τον εκδικηθεί επειδή δεν άφησε έναν από τους γιους των κτηνοτρόφων να περάσει με το αυτοκίνητό του μέσα από το πανηγύρι στο Λυκουδέσι, το 1992. Μάλιστα, προσκόμισε στο δικαστήριο την αθωωτική απόφαση του Εφετείου Ναυπλίου. Επίσης αναφέρθηκε και στην ιστορία του ξυλοδαρμού του συγγενούς της οικογένειας Βλάχου, στην οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα ο μάρτυρας Δ. Γκάφας.
Η τελευταία μάρτυρας που κατέθεσε ήταν η γυναίκα του κατηγορούμενου, Παρασκευή Παπαστεφάνου, η οποία περιέγραψε τον άντρα της ως άνθρωπο καλοσυνάτο, ευγενικό και αγαπητό στον κόσμο και την οικογένειά του. Είπε ακόμα ότι ο σύζυγός της, περιγράφοντάς της τι έγινε εκείνη τη μοιραία ημέρα, της είπε ότι οι κτηνοτρόφοι τον χτυπούσαν με ξύλα και μπαστούνια. Τότε -συνέχισε η μάρτυρας- εκείνος πήρε το πιστόλι το οποίο είχε σχεδόν πάντα μαζί του, "άνοιξε το παράθυρο του αυτοκινήτου και τράβηξε τη σκανδάλη για εκφοβισμό".


NEWSLETTER