Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 15:44

Συνεχίζεται η δίκη για το φονικό της Ναυαρίνου

Γράφτηκε από την

Με την απολογία του κατηγορούμενου Νικόλαου Σπανίδη, συνεχίστηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας η δίκη για την δολοφονία του Χρήστου Ξενάκη στις 2 Ιουλίου 2009 στην Καλαμάτα. Πλέον απομένουν οι αγορεύσεις από την εισαγγελέα της έδρας Ιωάννα Τσάλη και των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. O κατηγορούμενος Νίκος Σπανίδης δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση στα επανειλημμένα ερωτήματα της εισαγγελέα γιατί σκότωσε τον Ξενάκη. Είπε μόνο ότι δεν ήθελε να κάνει κακό χωρίς να εξηγήσει γιατί πήρε μαζί του το όπλο. "Δεν ήμουν ο εαυτός μου. Κάποιος άλλος είχε μπει μέσα μου. Καλύτερα να είχα αυτοκτονήσει εκεί πάνω για να μην τραβάω όλα αυτά" είπε στο τέλος της απολογίας του.
Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με την κατάθεση δύο μαρτύρων από την πλευρά της πολιτικής αγωγής φίλων του Χρήστου Ξενάκη, οι οποίοι μίλησαν για ένα καλό άνθρωπο που δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα. Οι μάρτυρες είπαν ότι το θύμα ασχολιόταν με τον αθλητισμό (μπάσκετ), ήταν εργατικός και ότι γνώριζαν για την σχέση του με την Ειρήνη.

ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ακολούθησε η ανάγνωση των εγγράφων που κατατέθηκαν στο δικαστήριο μεταξύ των οποίων ήταν και οι δύο «ερωτικές» επιστολές της Ειρήνης προς τον κατηγορούμενο ενώ αυτός ήταν στην φυλακή. Αναγνώστηκαν επίσης μηνύματα που είχε στείλει η Ειρήνη στο κινητό του θύματος. Επίσης επιδείχθηκαν προσωπικά της αντικείμενα που είχαν βρεθεί στο σπίτι του θύματος.
Ακολούθησαν οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης μεταξύ των οποίων ήταν και η μητέρα του κατηγορούμενου και ένας φίλος της οικογένειας.
Μια φίλη του Νίκου Σπανίδη κατέθεσε ότι ο κ. Σπανίδης είχε κάνει πρόταση σε αυτή και τον άντρα της να τον παντρέψουν με την Ειρήνη.
Μια άλλη αυτόπτης μάρτυρας του επεισοδίου που προηγήθηκε της δολοφονίας, κατέθεσε ότι είδε τον Ξενάκη να χτυπά τον Σπανίδη και να τον βρίζει.

ΣΠΑΝΙΔΗΣ: ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ
Αφού το δικαστήριο διέκοψε για λίγη ώρα, η διαδικασία συνεχίστηκε με την απολογία του Νικόλαου Σπανίδη ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας: «Θέλω να ζητήσω μια μεγάλη συγγνώμη πρώτα από όλα από την οικογένεια του Χρήστου και μετά από την οικογένειά μου».
"Αγάπησα την Ειρήνη" είπε στην συνέχεια της απολογίας του. Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου Σοφίας Λυχνού, ο κατηγορούμενος είπε πως έκανε πρόταση γάμου στην Ειρήνη την Πρωτοχρονιά στα γενέθλιά της. "Μαζί εκείνο το βράδυ ήταν και ο Χρήστος Ξενάκης τον οποίο γνώρισα εκείνη την ημέρα ως φίλο της" είπε ο κ. Σπανίδης.
Στην συνέχεια της απολογίας του τόνισε ότι έμενε μαζί με την Ειρήνη ανά διαστήματα. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν γνώριζε να έχει άλλες σχέσεις, απάντησε ότι δεν γνώριζε κάτι τέτοιο καθώς η Ειρήνη του υποσχόταν ότι αγαπούσε μόνο αυτόν. "Χτύπησε και τατουάζ με το όνομά μου. Πίστευα ότι με αγαπούσε. Δεν μου είχε πει για άλλον άνδρα" είπε ο κατηγορούμενος. Μάλιστα πρόσθεσε ότι τον Μάρτιο πήγε μαζί με την Ειρήνη στην Αθήνα σε γιατρό γιατί πίστευε ότι ήταν έγκυος, αλλά τελικά δεν ήταν.
Ο κ. Σπανίδης είπε ότι προς το τέλος η συμπεριφορά της Ειρήνης είχε αλλάξει και για αυτό της είχε πει πολλές φορές να χωρίσουν αλλά αυτή του απαντούσε ότι ήταν μια απλή κρίση, όπως αυτή που περνούν όλα τα ζευγάρια.

Ο ΚΑΥΓΑΣ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ
Ο κατηγορούμενος μιλώντας για τον καυγά, στο μαγαζί που εργαζόταν ο Ξενάκης το βράδυ της 30ής Ιουνίου προς 1η Ιουλίου, είπε πως πήγε στο μαγαζί για να βρει το Χρήστο και να μιλήσουν επειδή είχε ακούσει ότι βρίζει την Ειρήνη. Ο Σπανίδης κατέθεσε ότι τότε τον είδε η Ειρήνη και όταν του είπε να μιλήσουν της ζήτησε να χωρίσουν. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο η Ειρήνη του είπε ότι είχε φιλική σχέση με το Χρήστο και όταν της ζήτησε να φύγουν μαζί από το μαγαζί αυτή είπε ότι θέλει να τελειώσει το ποτό της.
Ο Σπανίδης είπε ότι δεν έφυγε μακριά από το μαγαζί και όταν είδε την Ειρήνη να μπαίνει στο αυτοκίνητο του Ξενάκη την έβγαλε έξω. "Ο Ξενάκης βγήκε από το αυτοκίνητο και τότε ένιωσα ένα πόνο στα μαλλιά και κάποιον να με σέρνει κάτω" είπε ο κατηγορούμενος.
Οταν η πρόεδρος ρώτησε τον κατηγορούμενο γιατί δεν αντέδρασε, αυτός απάντησε λόγω σεβασμού στην κοπέλα και επειδή είχαν μαζευτεί πολλά άτομα. Συνεχίζοντας την απολογία του ο Σπανίδης είπε ότι μετά πήγε στην οδό Σταδίου και πήρε τηλέφωνο την Αστυνομία. Ο Ξενάκης γύρισε με χτύπησε και είπε ότι θα κάνει κακό στην οικογένειά μου" είπε ο κατηγορούμενος.
Ο Σπανίδης είπε ότι απέσυρε τη μήνυση επειδή όταν τον πήρε τηλέφωνο η Ειρήνη άκουσε τον Ξενάκη να βρίζει και φοβήθηκε. Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος πήρε τηλέφωνο την Ειρήνη και της είπε ότι απέσυρε τη μήνυση.
Σύμφωνα με την απολογία του κατηγορούμενου το πρωί πήγε για καφέ με την Ειρήνη και όταν της είπε ότι τον κοροϊδεύει αυτή του απάντησε ότι πήγε με τον Χρήστο για να τον ηρεμήσει.
Σύμφωνα με το Σπανίδη κανόνισαν να πάνε για ποτό στις 9 το βράδυ, αλλά όταν της τηλεφώνησε το σήκωσε ο Ξενάκης ο οποίος τον έβρισε και τον απείλησε.
Ο κατηγορούμενος είπε ότι πήγε στις 10 το βράδυ στο μαγαζί του Ξενάκη για να τον βρει να μιλήσουν και να δώσουν ένα τέλος στο θέμα αλλά δεν τον βρήκε. Ο Σπανίδης δήλωσε είπε ότι μετά τα μεσάνυχτα τον πήρε τηλέφωνο η Ειρήνη και τον ρώτησε γιατί πήρε τηλέφωνο ενώ μέσα από τη γραμμή ακούστηκε ο Ξενάκης να βρίζει και να απειλεί.

ΕΙΡΗΝΗ: "ΚΑΛΥΤΕΡΑ 50 ΕΧΘΡΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ"
Ο κατηγορούμενος είπε ότι το πρωί πριν το φονικό έπαιρνε τηλέφωνο την Ειρήνη αλλά δεν το σήκωνε. Τότε πήρε τηλέφωνο τη μητέρα της και της εξήγησε όλα όσα έγιναν. Ο Σπανίδης είπε ότι μετά από περίπου μια ώρα τον πήρε τηλέφωνο η Ειρήνη και του είπε μεταξύ άλλων με επιθετικό ύφος: «Καλύτερα 50 εχθρούς παρά την αγάπη σου».
Ο Σπανίδης είπε στο δικαστήριο: "Εγώ τότε τρελάθηκα και έφυγα από το μαγαζί που δούλευα. Πήγα σπίτι και προσπάθησα να ηρεμήσω καπνίζοντας ένα τσιγάρο που είχε μέσα και ινδική κάνναβη αλλά δεν ηρέμησα".

ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ
Ο κατηγορούμενος είπε ότι τότε πήγε βρει τον Χρήστο για να μιλήσουν. Σε ερώτηση της προέδρου πώς βρέθηκε το όπλο στο αμάξι του απάντησε ότι αυτός το πήρε μαζί του, αλλά όχι για κακό αλλά για να μην γίνουν τα ίδια. Ο κατηγορούμενος είπε ότι την πρώτη φορά που πέρασε από τη Ναυαρίνου δεν είδε το θύμα. Ο Σπανίδης είπε ότι όταν ξαναπέρασε τον είδε ο Ξενάκης και άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού απότομα. Τότε πρόταξε το όπλο και ο Ξενάκης κινήθηκε προς το μέρος του.
Ο κατηγορούμενος δήλωσε: "Βγήκα έξω από το αυτοκίνητο με το όπλο. Του είπα να σταματήσει όλο αυτό εδώ και αυτός μου απάντησε: «Αν είσαι άντρας, ρίξε μου». Από εκεί και πέρα θυμάμαι 2 πυροβολισμούς και τον Ξενάκη να περπατά προς το μέρος του πεζοδρομίου αλλά και αυτό το θυμάμαι αμυδρά".
Ο Σπανίδης είπε ότι μετά πήγε στο βουνό σοκαρισμένος και ήθελε να βάλει τέρμα στην ζωή του. Ομως όταν πήρε τηλέφωνο τον πατέρα του, αυτός τον έπεισε μετά από πολύ ώρα να παραδοθεί.
"Δεν ήμουν ο εαυτός μου. Κάποιος άλλος είχε μπει μέσα μου. Καλύτερα να είχα αυτοκτονήσει εκεί πάνω για να μην τραβάω όλα αυτά" είπε ο κατηγορούμενος.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου παρατήρησε ότι για να λύσει ο κατηγορούμενος την παρεξήγηση έκανε λάθος χειρισμούς. Ούτε στους γονείς του το είπε και έφυγε από το σπίτι με ένα όπλο γεμάτο, το οποίο είχε έξω από τη θήκη. Δηλαδή με ένα όπλο σε ετοιμότητα, παρατήρησε η πρόεδρος.
Σε ερωτήσεις της εισαγγελέα γιατί τον σκότωσε, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι δεν ήθελε να κάνει κακό. Τότε η εισαγγελέας είπε ότι περίμενε να ακούσει κάποιο επιχείρημα. Τον ρώτησε επίσης αν του είχε πει να τελειώσουν τη σχέση τους η Ειρήνη. Ο κατηγορούμενος απάντησε ότι δεν του το είχε πει κάτι τέτοιο. Η εισαγγελέας παρατήρησε όμως ότι η Ειρήνη δημόσια ήταν μαζί με τον Ξενάκη και πως το βράδυ του καβγά αφού είδε ότι έφυγε μαζί με τον Ξενάκη, τι άλλο περίμενε να δει και να ρωτήσει;
Ο Σπανίδης απάντησε: "Ρώτησα την Ειρήνη και της ζήτησα εξηγήσεις. Αλλά από ό,τι φαίνεται έπαιζε και με τους δύο". Η εισαγγελέας τον ρώτησε γιατί ενώ είχε φοβηθεί ξαναπήγε στο σημείο που ήταν ο φόβος του; Ο κατηγορούμενος απάντησε ότι πήγε για να μιλήσουν και να σταματήσει αυτό το πράγμα.
Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα στις 10 ώρα το πρωί.