Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015 08:17

«Δυσμενέστερα μέτρα για την πρώτη κατοικία» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Δυσμενέστερα μέτρα για την πρώτη κατοικία» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Δυσμενέστερα αναμένονται τα νέα μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από το Σεπτέμβριο, καθώς και οι αντίστοιχες τροποποιήσεις στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Αυτό δήλωσε χθες ενώπιον των συναδέλφων του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, στη συνέλευση των δικηγόρων για την ενημέρωσή τους σχετικά με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οπως είπε, πρόκειται για ένα νόμο - δώρο στις τράπεζες που διευκολύνει τους πλειστηριασμούς.

Ο Κώστας Μαργέλης ξεκινούσε λίγο νωρίτερα την ενημέρωσή του προς τους δικηγόρους της Καλαμάτας με το ρητορικό ερώτημα ποιος νομοθετεί αλλά και ποιος κυβερνά σε αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα. Για να συνεχίσει λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μια ελεύθερη χώρα, γιατί ό,τι ψηφίζεται έρχεται στα Αγγλικά και μεταφράζεται. Ειδικότερα για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είπε ότι δεν ήταν απαίτηση των θεσμών η αλλαγή του, αλλά της εσωτερικής τρόικας: των τραπεζών, των γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης και των μεγάλων δικηγορικών γραφείων - εταιρειών. Μάλιστα πρόσθεσε ότι μακάρι να ερχόταν αυτούσιος προς ψήφιση στη Βουλή ο αντίστοιχος γερμανικός Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, γιατί «στο γερμανικό σύστημα δεν έχουμε δικαστήρια χωρίς μάρτυρες».

Ο κ. Μαργέλης χαρακτήρισε σε άλλο σημείο το νόμο ως δώρο στις τράπεζες και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, εξηγώντας ότι το να λέει πως διαφωνεί με κάποιες διατάξεις και να καλεί παράλληλα τους βουλευτές να το ψηφίσουν, ενώ είναι και καθηγητής, σημαίνει ότι δεν ξέρει την αξία της παραίτησης.

Ο πρόεδρος του ΔΣΚ τόνισε ακόμη πως αυξάνονται τα προνόμια των τραπεζών ακόμη και σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου, και το σημαντικότερο, οι πλειστηριασμοί θα γίνονται βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου, όταν ακόμα και ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται βάσει της αντικειμενικής αξίας, χαρακτηρίζοντάς το αυτό ως κρατικό παραλογισμό. Προς το παρόν ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την πρώτη κατοικία, αν και εξέφρασε το φόβο ότι από Σεπτέμβριο κανείς δεν μπορεί να ξέρει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η διασφάλιση της πρώτης κατοικίας, αλλά θεωρεί προς το δυσμενέστερο με αλλαγές στο νόμο Κατσέλη.

Είπε ακόμα ότι θα διαλύσει την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα γιατί δίνει το δικαίωμα στον νέο ιδιοκτήτη του ακινήτου να αποβάλει μέσα σε δύο μήνες το μισθωτή.

Ειδικότερα στη δική τους δουλειά, η πρώτη αλλαγή που φέρνει είναι οι βουβές δίκες, καθώς ο δικαστής θα έχει μόνο ένορκες συμβολαιογραφικές βεβαιώσεις ενώ η παρουσία των δικηγόρων δεν θα είναι απαραίτητη. Ακόμα δήλωσε τη σιγουριά του ότι «ο νόμος κατασκεύασμα μη δικηγόρων» αποκλείεται να πετύχει να γίνεται μια δίκη σε 150 μέρες, όπως προβλέπει ο νέος Κώδικας. Το άλλο μεγάλο πρόβλημα όπως είπε είναι ότι αντί να εφαρμοστεί από τις αρχές του νέου δικαστικού έτους το Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσει η εφαρμογή του στις 1 Ιανουαρίου του 2016 με αποτέλεσμα να είναι σε ισχύ δύο αντίθετες δικονομίες και δεν θα ξέρει κανείς τι δικάζει και με τι διαδικασία.

Σχετικά με την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, ο κ. Μαργέλης είπε ότι κακώς δεν λαμβάνει υπόψιν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των δικηγόρων για αποχή διαρκείας από τα δικαστήρια, που έφτασε σε ποσοστό το 93%. Αν και όπως είπε τέθηκε αυτό από τον ίδιο στην Ολομέλεια, η πλειοψηφία αποφάσισε την αναστολή της αποχής μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, στηριζόμενοι σε μια υπόσχεση του υπουργού ότι μέσα στο καλοκαίρι θα επανεξεταστούν κάποιες τροποποιήσεις.

Κλείνοντας την ενημέρωσή του προς τους συναδέλφους του ο Κώστας Μαργέλης αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρηθεί η απόφαση του δημοψηφίσματος των δικηγόρων και η απόφαση για αποχή διαρκείας να ανατραπεί μόνο με νέο δημοψήφισμα. Κάτι που έθεσε και στον πρόεδρο της Ολομέλειας Βασίλη Αλεξανδρή, στον οποίο πρότεινε δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και κλείσιμο των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Ν.Κ.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER