Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 14:08

Αναβλήθηκε η δίκη για το διπλό φονικό στη Μάνη 

Γράφτηκε από την

Αναβλήθηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Γυθείου, για το Δεκέμβριο, με πιθανότερη ημερομηνία την 21η του επόμενου μήνα, η δίκη για το φόνο του 26χρονου Κώστα Σγούρου από την Καλαμάτα και του 25χρονου Γιάννη Κομμάτη από τη Σάμο, τον Αύγουστο του 2014 στη Δυτική Μάνη.

Κατηγορούμενοι είναι οι νεαροί, 19 χρονών τώρα, Π.Μ. και Ν.Μ., οι οποίοι έχουν ομολογήσει ότι σκότωσαν τα δύο θύματα με καραμπίνα σε χωματόδρομο προς τα Πηγάδια, κοντά στα Αλτομυρά, για εκκρεμή παραγγελία αναβολικών και πέταξαν τα πτώματα, μεταφέροντάς τα σε καρότσα αγροτικού, σε ξεροπόταμο, ανατολικά από τον οικισμό Οροβά, στο δρόμο προς τις Γαϊτσές Αβίας.

Η δίκη αναβλήθηκε, γιατί ο συνήγορος του δράστη Π.Μ. Αλέξης Κούγιας ήταν στη Ρόδο, σε άλλη δίκη για υπεξαίρεση. Για το λόγο αυτό ενημέρωσε το δικαστήριο συνεργάτης του, ενώ είχε ενημερώσει και νωρίτερα, γραπτώς, με φαξ, ο ίδιος. 

Από νωρίς το πρωί, η περιοχή έξω από το Πρωτοδικείο Γυθείου είχε ισχυρή αστυνομική παρουσία, ενώ οι κατηγορούμενοι είχαν μπει στην ισόγεια αίθουσα από πολύ νωρίς. Ηταν συγκεντρωμένοι η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι του Κώστα Σγούρου από την Καλαμάτα και το Νερόμυλο, ενώ απέναντι, δίπλα στην είσοδο του δικαστηρίου βρίσκονταν συγγενείς των δύο δραστών. Λίγο πιο πάνω βρίσκονταν μέλη της οικογένειας του Γιάννη Κομμάτη, που είχαν έρθει από τη Σάμο. Ο πατέρας και η μητέρα του Κ. Σγούρου κρατούσαν φωτογραφίες του άτυχου γιου τους. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν εμφανίστηκε ο πατέρας του δράστη Ν.Μ., στον οποίο εξαπέλυσαν επίθεση οι γονείς και ο ένας αδελφός του Σγούρου, βγάζοντας πόνο και οργή για το χαμό του αγαπημένου τους προσώπου. Μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία στην αίθουσα οι γονείς του Σγούρου έκαναν προτροπές και συστάσεις ή εξαπέλυαν κατάρες στους γονείς των δύο δραστών. Μέσα στο δικαστήριο, αργότερα, η μητέρα φώναξε ότι 475 ημέρες από την απώλεια του παιδιού της ζει τον πόνο.

Η δίκη άργησε να ξεκινήσει, καθώς για λόγους ασφαλείας έπρεπε να έρθει από την Καλαμάτα, η Ιάνα, το ειδικό σκυλί για τον έλεγχο εκρηκτικών στην αίθουσα και στο χώρο γύρω από το δικαστήριο. 

Μετά τον έλεγχο στη μικρή αίθουσα -περιορισμένος ο χώρος για μια τέτοια δίκη- μπήκαν συγγενείς, μάρτυρες και οι υποψήφιοι ένορκοι. Στις 10.40 μπήκαν οι δικαστές και αφού έγινε η ανάγνωση των παριστάμενων μαρτύρων, η συνεργάτιδα του κ. Κούγια ζήτησε την αναβολή. Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής δέχθηκαν την αναβολή, παρότι ο Ζαχαρίας Κεσσές, εκ των συνηγόρων της οικογένειας Κομμάτη, εξέφρασε την έντονη ενόχληση και τη δυσαρέσκεια της οικογένειας, που είχε έρθει από τη Σάμο.

Ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι ο εισαγγελέας Εφετών θα ορίσει την ημερομηνία της νέας δίκης, όμως όλοι αποδέχθηκαν ότι πιθανότερη ημερομηνία είναι η 21η Δεκεμβρίου.

Συνήγοροι του κατηγορούμενου Ν.Μ. είναι ο Γιώργος Ράλλης από την Καλαμάτα και ο Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος από την Αθήνα.

Συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας Σγούρου είναι ο Πέτρος Μαντούβαλος και της οικογένειας Κομμάτη ο Ζαχαρίας Κεσσές από την Αθήνα και ο Δημήτριος Πετρούσκας από τη Σάμο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι δικηγόροι δήλωσαν:

Πέτρος Μαντούβαλος: «Εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι για να κάνουμε τη δίκη, η οποία όσες προσπάθειες και να γίνουν, είτε για αναβολή, είτε για διακοπή, να ξέρουν ότι θα γίνει. Αρα, λοιπόν, στο αίτημα του συναδέλφου να μην γίνει σήμερα το δικαστήριο συμφωνήσαμε και εμείς για να δείξουμε ευγένεια, όπως και οι οικογένειες που ταλαιπωρήθηκαν να έρθουν και από τη Σάμο και από την Καλαμάτα. Ομως, το μήνυμα είναι ότι το δικαστήριο θα γίνει μέσα στο Δεκέμβριο. Τέλος, δεν υπάρχει ούτε άλλη αναβολή, ούτε άλλες…

Οποιος σκέφτεται κάτι για αναβολή για οποιονδήποτε λόγο, δεν υπάρχει άλλη λύση. Ο,τι πει το δικαστήριο το επόμενο, στο Γύθειο, το Μικτό Ορκωτό. Η οικογένεια θρηνεί όλες αυτές τις μέρες. Μάλιστα, η μητέρα τις είχε μετρήσει πόσες είναι, 475, οπότε αυτό είναι το βάθος του πόνου. Οτι κάθε μέρα είναι μια μέρα χειρότερη σε πόνο ψυχής για τους γονείς και τα αδέλφια. Αυτό να γνωρίζουν και να αφήσουν τις αναβολές και τα προσχήματα».

Ζαχαρίας Κεσσές: «Είναι ένα ιδιαίτερα ειδεχθές αδίκημα. Ενα αδίκημα αλόγιστου μίσους και ασύμμετρης βίας. Περιμένουμε με μεγάλη αναμονή να ακούσουμε τη διαδικασία. Θεωρούμε ότι θα αναδειχθούν όλες οι διαστάσεις του εγκλήματος, το οργανωμένο σχέδιο, η πλήρης απαξία της ανθρώπινης ζωής, η προσπάθεια να αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Πραγματικά η οικογένεια αναμένει τις απαντήσεις. Ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο Γιάννης Κομμάτης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το περιστατικό που έγινε. Ηταν εντελώς τυχαία η παρουσία του. Οφείλω να επισημάνω τη δυσφορία  που έχει προκαλέσει στην οικογένεια όλη αυτή η προσπάθεια εκ μέρους των υπερασπιστών των θυτών να παρουσιαστεί ο Γ. Κομμάτης ως ένα άτομο με ιδιαίτερο παρελθόν και με παραβατική συμπεριφορά, ενώ τουναντίον ήταν παιδί που υπηρετούσε στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με μεγάλη αξιοπρέπεια, με πολύ θετική παρουσία στην τοπική κοινωνία. Κανείς πραγματικά δεν έχει να πει κάτι εναντίον αυτού του παιδιού».

Από το γραφείο του Αλέξη Κούγια εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Λόγω επαγγελματικού κωλύματος του επικεφαλής του γραφείου μας κ. Αλεξίου Κούγια, ο οποίος παρίστατο στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ρόδου, ανεβλήθη η δίκη με κατηγορουμένους τους δύο νεαρούς μαθητές από την Καλαμάτα, οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση εις βάρος δύο νεαρών το προηγούμενο καλοκαίρι στην Καλαμάτα. Η υπόθεση πιθανότατα θα εκδικαστεί την 21/12/2015 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου».