Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 19:49

Αναβολή δίκης για το… 2017 για αδικήματα του 2009 και του 2011

Γράφτηκε από την
Αναβολή δίκης για το… 2017 για αδικήματα του 2009 και του 2011

Ξεκίνησε να εκδικάζεται χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η υπόθεση ενός μελισσοκόμου από τη Μεσσήνη, ο οποίος κατηγορείται ότι έκλεβε μελίσσια άλλων μελισσοκόμων.

Στη διάρκεια όμως της δίκης το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει την υπόθεση για τις 21 Φεβρουαρίου του 2017, για να προσέλθουν ως μάρτυρες οι άνθρωποι από τους οποίους επικαλείται ο κατηγορούμενος με έγγραφα ότι αγόρασε τις φερόμενες ως κλεμμένες κυψέλες. Χθες πάντως κατέθεσε μόνο ένας μάρτυρας μελισσοκόμος και είπε ότι ο ίδιος δεν πούλησε ποτέ μελίσσια, ενώ από τις 68 κυψέλες που του έκλεψαν το Μάιο του 2011 στην Πολιανή, βρήκε τις 51 από αυτές στο μελισσοκομείο του κατηγορουμένου στο Αχλαδοχώρι. Είπε επίσης ότι πέρα από την οικονομική ζημιά που έχει να κάνει με την υποδομή και τα σμήνη των μελισσών (οι κυψέλες ήταν δίπατες βάρους περίπου 60 κιλών εκείνη την περίοδο γιατί δεν είχε τρυγήσει), έχασε και από το μέλι που θα πωλούσε. Πρόσθεσε δε πως στην αποθήκη του κατηγορουμένου οι αστυνομικοί βρήκαν κυψέλες με παραποιημένο τον κωδικό, ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε ιδιοκτήτη και υπάρχει σε κάθε κυψέλη. Οι παθόντες στη δικογραφία φέρονται συνολικά να είναι 11 και όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας, την περίοδο από το 2009 έως το 2011, γίνονταν πάρα πολλές κλοπές μελισσιών. Ο μελισσοκόμος ο οποίος κατέθεσε χθες είπε μάλιστα πως όταν συνελήφθη ο κατηγορούμενος και ένας ακόμα μελισσοκόμος, ο οποίος θα καθίσει στο εδώλιο κατηγορούμενος τον επόμενο μήνα, σταμάτησαν να γίνονται κλοπές σε τόσο μεγάλη κλίμακα. 

 

Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου έδωσε πάντως στην έδρα μια υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την οποία ο πελάτης του είχε αγοράσει το Σεπτέμβριο του 2007 από έναν Αλβανό το εσωτερικό των κουβουκλίων (πλαίσια), στα οποία υπήρχε πάνω ο κωδικός που έχει στις κυψέλες του ο μάρτυρας που κατέθεσε χθες και είναι μοναδικός για κάθε μελισσοκόμο. Επίσης ο κατηγορούμενος επικαλείται ότι και για άλλες κυψέλες με μελίσσια τα οποία φέρεται πως έκλεψε, αυτός τα αγόρασε από δύο μελισσοκόμους τον Αύγουστο του 2003 και το Φεβρουάριο του 2008. Το δικαστήριο λοιπόν προκειμένου να διακριβώσει αν οι υπεύθυνες δηλώσεις που προσκόμισε η υπεράσπιση είναι γνήσιες, αποφάσισε να αναβάλει τη δίκη προκειμένου να κληθούν ως μάρτυρες ο Αλβανός και οι μελισσοκόμοι από το Ναύπλιο και την Καζάρμα που κατονομάζονται ως πωλητές. Επίσης το δικαστήριο αποφάσισε να κληθούν για να καταθέσουν ως μάρτυρες η γεωπόνος της αρμόδιας Διεύθυνσης της Π.Ε. Μεσσηνίας και ο αρμόδιος υπάλληλος που φτιάχνει στα μελισσοκομικά βιβλιάρια τις μεταβολές του αριθμού των μελισσοσμηνών και παραλαμβάνει τις υπεύθυνες δηλώσεις για τις αγοραπωλησίες. 

Λίγο νωρίτερα ο μάρτυρας εξηγούσε ότι κάθε μελισσοκόμος έχει το δικό του μοναδικό κωδικό ο οποίος αναγράφεται στις κυψέλες και μελισσοκομικό βιβλιάριο όπου καταγράφεται κάθε μεταβολή στα μελισσοσμήνη. Ενώ είναι υποχρεωτικό να κατατίθεται η υπεύθυνη δήλωση πώλησης στο Τμήμα Μελισσοκομίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για να καταγράφεται στο μελισσοκομικό βιβλιάριο. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER