Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 15:13

3 χρόνια με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε εργοτάξιο στην Καλαμάτα 

Γράφτηκε από την
3 χρόνια με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε εργοτάξιο στην Καλαμάτα 

Σε φυλάκιση 3 χρόνων με αναστολή ο καθένας, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας οι πέντε κατηγορούμενοι για το θάνατο 27χρονου εργάτη από ηλεκτροπληξία στις 8 Μαρτίου του 2008, στο εργοτάξιο του πολυκαταστήματος Praktiker.

Πρόκειται για τους δύο εκπρόσωπους και τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας που είχε αναλάβει τη γενική εργολαβία κατασκευής του πολυκαταστήματος Praktiker στην Καλαμάτα, τον εκπρόσωπο της εταιρείας που είχε αναλάβει την υπεργολαβία και τον επιβλέποντα μηχανικό. Οι 5 κατηγορούμενοι βρέθηκαν ένοχοι όπως και πρωτόδικα και τους επιβλήθηκε η ίδια ποινή, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού τού πρότερου έντιμου βίου, καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, δεν φρόντισαν να ενημερώσουν τη ΔΕΗ για να απομακρυνθούν τα καλώδια του ρεύματος που περνούσαν πάνω από το εργοτάξιο και σε ύψος χαμηλότερο από αυτό που προβλέπει ο νόμος για την ασφάλεια στην εργασία. Το αποτέλεσμα ήταν, όταν σκέπαζαν το κατάστημα στις 8 Μαρτίου του 2008, ένας εργαζόμενος να χτυπηθεί από το ρεύμα και να πεθάνει 6 μήνες μετά. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το εργατικό δυστύχημα συνέβη όταν ο 27χρονος Γιαννιώτης εργαζόμενος βρισκόταν στη στέγη του πολυκαταστήματος όπου φορτωτής κατέβαζε παλέτες με πάνελ και κεραυνοβολήθηκε από τα ηλεκτροφόρα καλώδια ισχύος 20.000 volt, τα οποία περνούσαν από πάνω σε ύψος μόλις 1,42 μέτρων. Οπως ανέφεραν μάρτυρες στη δίκη, ο θανών, αν και ήταν βαφέας, δούλεψε Σάββατο για να κάνει μια δουλειά εντελώς άσχετη με το αντικείμενό του, ενώ η σύμβασή του προέβλεπε να εργάζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή. 

Επιπλέον, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες και προβλέπει ο νόμος, τα ηλεκτροφόρα καλώδια θα πρέπει να είναι σε απόσταση τουλάχιστον 2,5 μέτρων πιο ψηλά από εκεί που δουλεύει κάποιος. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι δεν υπήρξε άμεση επαφή του άτυχου νεαρού με τα ηλεκτροφόρα καλώδια, αλλά κεραυνοβολήθηκε από το ρεύμα και για 6 μήνες πριν καταλήξει νοσηλευόταν στην εντατική. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER