Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 18:14

13 χρόνια φυλακής σε δυο Αλβανούς για κλοπές σε εξοχικά στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

Ποινή κάθειρξης 10 ετών στον έναν και φυλάκισης 3 ετών στον άλλον επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας σε 2 Αλβανούς κατηγορούμενους που, μαζί με φυγόδικους ομοεθνείς τους, είχαν ρημάξει στα τέλη του 2012 και στις αρχές του 2013 εξοχικά Αγγλων, Ολλανδών και Γερμανών στο Πεταλίδι, την Κορώνη, τη Φοινικούντα και τη Μεθώνη, στέλνοντας ολόκληρες οικοσκευές στην Αλβανία με φορτηγό.

Πρωτόδικα οι 2 Αλβανοί είχαν καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη ο καθένας, ενώ ένας τρίτος ομοεθνής τους είχε αθωωθεί. Χθες το δικαστήριο πείστηκε πως η συμμετοχή του ενός περιοριζότανε μόνο στο να φυλάει τσίλιες και έτσι μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή συνέργεια στις συνολικά 18 κλοπές που είχαν διαπράξει, και του μείωσε την ποινή. Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Ιανουάριο του 2013, όταν αυτός που αθωώθηκε πρωτόδικα πήγε στην Αστυνομία και κατήγγειλε ότι οι δύο κατηγορούμενοι ομοεθνείς του επιχείρησαν να τον εκβιάσουν για να τους δώσει χρήματα. Αυτό φάνηκε περίεργο στους αστυνομικούς, που άρχισαν να ερευνούν την καταγγελία. Σε ένα σπίτι όπου μπήκαν, βρήκαν μέσα έναν ομοεθνή τους ο οποίος στη συνέχεια τους οδήγησε στις αποθήκες με τα κλοπιμαία και στους κατηγορούμενους.

 

Η ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟ

Συγκεκριμένα, ο αθωωθείς στην πρωτοβάθμια δίκη πήγε στις 18 Ιανουαρίου του 2013 στην Ασφάλεια Καλαμάτας και κατήγγειλε ότι, καθώς έφευγε από τη δουλειά του στο Ασπρόχωμα πριν από δυο μέρες, 2 ομοεθνείς του, τους οποίους δεν ήξερε, ζήτησαν να τους πάρει μέχρι τη Μεσσήνη. Οταν έφτασαν, είπε, έβγαλαν μαχαίρι και τον απείλησαν για να τους πάει μέχρι το Χαρακοπιό όπου έμεναν. Επειδή όμως δεν είχε χρήματα, είπε ότι κράτησαν το αυτοκίνητό του και αυτός έφυγε με λεωφορείο για να γυρίσει στο σπίτι του και να τα βρει. Ομως η αφήγηση αυτή δεν έπεισε τους αστυνομικούς, κι έτσι τον πήραν για να τους πάει στο σπίτι των ομοεθνών του. 

Αντί όμως για αυτούς που είχε καταγγείλει ως τους απαγωγείς του ο καταγγέλλων, οι αστυνομικοί βρήκαν εκεί έναν νεαρό Αλβανό. Αυτός είναι ο άνθρωπος που οδήγησε τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας στις καβάτζες των κλεφτών στο Χαρακοπιό και στο χωριό Ζιζάνι, όπου η συμμορία έκρυβε τις κλεμμένες οικοσκευές. Ο νεαρός άλλωστε ενοχοποίησε και τους ομοεθνείς του που κάθισαν χθες στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Καλαμάτας. Μάλιστα ο ίδιος νεαρός είπε στους αστυνομικούς ότι το υποτιθέμενο θύμα απαγωγής, ήταν και αυτός μέλος της συμμορίας που έκλεβε σπίτια αρπάζοντας ό,τι έβρισκε και στη συνέχεια συσκεύαζε τα κλοπιμαία και τα έστελνε με φορτηγά στην Αλβανία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αποθήκη στο Χαρακοπιό η Αστυνομία βρήκε φούρνους, κεραμικές εστίες, απορροφητήρες, κουζίνες και πλυντήρια, ξύλινα ντουλάπια κουζίνας, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις, ηλεκτρικές σκούπες, ηλεκτρικά εργαλεία, ραπτομηχανές, κι ακόμη βαλίτσες, εργαλειοθήκες, φωτιστικά, λάμπες, μέχρι και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, αναπτήρες και... χριστουγεννιάτικα στολίδια.

 

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Η αποθήκη βρισκόταν μέσα σε χτήμα με ελιές, που είχε αναλάβει να μαζεύει ο κατηγορούμενος, του οποίου μειώθηκε η ποινή και είχε εκεί και κότες, οπότε πήγαινε συχνά. Χθες πάντως στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι δεν είχε κλειδιά για την αποθήκη και στο χτήμα είχαν βάλει κότες με την γυναίκα του λίγο καιρό πριν - ενώ στο ελαιοπερίβολο πήγαινε μόνο για να μαζέψει τις ελιές και να κάψει τα κλαριά. Μάλιστα προσπάθησε με έμμεσο τρόπο να εμπλέξει συγγενικό πρόσωπο της ηλικιωμένης στην οποία ανήκει το χτήμα, λέγοντας πως ένας γαμπρός της πήγαινε συχνά εκεί. Επίσης ισχυρίστηκε ότι αυτός είχε μόνιμη δουλειά και δεν είχε ανάγκη για να πάει να κλέψει αρνούμενος κάθε συμμετοχή, όπως και ο συγκατηγορούμενός του. Κι επειδή οι αστυνομικοί βρήκαν στο σπίτι του κλοπιμαία, ο άλλος κατηγορούμενος υποστήριξε πως τα αγόρασε γιατί τα χρειαζότανε, χωρίς να ξέρει ότι είναι κλεμμένα.  

Ν.Κ.