Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 09:16

Δίκη στο Γύθειο: «Να ζητήσουν συγχώρεση από το Θεό και από την ψυχούλα του παιδιού μου»

Γράφτηκε από την

Με τις καταθέσεις, μεταξύ άλλων, του Ελευθέριου Κομμάτη, πατέρα του ενός από τα θύματα και των γονέων του Π.Μ. ενός από τους κατηγορούμενους, συνεχίστηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό, στο Γύθειο, η δίκη των Π.Μ. και Ν.Μ. για το διπλό φονικό πέρυσι τον Αύγουστο στα Αλτομιρά, με θύματα τους Κώστα Σγούρο και Γιάννη Κομμάτη, η οποία θα συνεχιστεί την επόμενη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στις 9.30 το πρωί.

Από τις χαρακτηριστικές στιγμές της χθεσινής ημέρας η έκφραση συγγνώμης από τον πατέρα και τη μητέρα του Π.Μ. προς τους γονείς και τους συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι όμως δεν την αποδέχθηκαν -“να μου φέρουν πίσω το γιο μου” είπε η μητέρα του Κ. Σγούρου, ενώ ο πατέρας του Γ. Κομμάτη παρατήρησε “να ζητήσουν συγχώρεση από το Θεό και από την ψυχούλα του παιδιού μου”.

Δεν αποφεύχθηκαν, εξ άλλου, και στιγμές έντασης μεταξύ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης, κυρίως όσον αφορά για τον τρόπο που η κάθε πλευρά εκλάμβανε ότι η άλλη εξέταζε τους μάρτυρες.

 

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΗ

Ο Ελ. Κομμάτης εξήγησε, καταθέτοντας, ότι η σύζυγός του δεν περιλαμβάνεται στους μάρτυρες επειδή από τότε που χάθηκε ο γιος τους, δεν μπορεί πλέον να μιλήσει. Συνεχίζοντας δήλωσε ότι ο γιος του -μόνιμος υπαξιωματικός στις Ειδικές Δυνάμεις- ήταν αγαπητός από όλους στη Σάμο και στο Κοκκάρι ειδικότερα όπου κατοικούν, προσθέτοντας ότι από μικρός είχε αγάπη στον αθλητισμό και φρόντιζε πολύ τη διατροφή του και το σώμα του, σε σημείο -όπως είπε- να στερείται ακόμα και απλές απολαύσεις, όπως ένα ποτήρι κρασί.

Ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο να έπαιρνε ο γιος του αναβολικά, καθώς στις Ειδικές Δυνάμεις που αυτός υπηρετούσε, υποβάλλονται συχνά σε ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες και θα αποκάλυπταν κάτι τέτοιο. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι χρησιμοποιούσε συμπληρώματα διατροφής και αναφερόμενος σε παραστατικά τράπεζας για κατάθεση εκ μέρους του Γ. Κομμάτη χρημάτων σε λογαριασμό του Κ. Σγούρου δήλωσε πως ο γιος του τον είχε ενημερώσει ότι τα εύρισκε φθηνότερα.

Τόνισε πάντως ότι ο γιος του -που έμενε στο πατρικό σπίτι- δεν είχε οικονομικό πρόβλημα, δεδομένου, όπως εξήγησε, ότι οι συχνές ασκήσεις που έκανε με τις Ειδικές Δυνάμεις απέφεραν επιπλέον χρήματα, εκτός από τον βασικό μηνιαίο μισθό του. Δήλωσε άγνοια πάντως όταν η πλευρά της υπεράσπισης τον ενημέρωσε ότι το όνομα του γιου του εμφανιζόταν -μαζί με άλλα- σε διαφήμιση του Κ. Σγούρου στο Facebook σχετική με συμπληρώματα διατροφής και προγράμματα γυμναστικής.

Πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ότι ο γιος του πράγματι έψαχνε να βρει ένα πιο οικονομικό αυτοκίνητο από εκείνο που είχε ήδη και το οποίο είχε δώσει σε συνεργείο για να αναπρογραμματίσουν τον ηλεκτρονικό του εγκέφαλο. Δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό για “κλεμμένο αυτοκίνητο” και εκτιμά ότι συνόδευσε τον Κ. Σγούρο ίσως για να δώσει τη γνώμη του σχετικά με κάποιο αυτοκίνητο, θεωρεί δε ότι ο γιος του δεν ήξερε πού πήγαινε ξεκινώντας με τον φίλο του από την παραλία της Καλαμάτας πέρυσι τον Αύγουστο.

Ο Ελ. Κομμάτης είπε ότι ο γιος του αγαπούσε την πατρίδα του και τις Ειδικές Δυνάμεις, αγνοούσε πάντως τις πολιτικές του πεποιθήσεις και -ερωτώμενος σχετικά από την πολιτική αγωγή- δήλωσε ότι η οικογένειά του ψήφιζε ΠΑΣΟΚ. Αγνοια δήλωσε και για τις αναρτήσεις που -η πλευρά της υπεράσπισης παρουσίασε ότι- έκανε ο γιος του στην ιστοσελίδα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, με ύμνους της απριλιανής δικτατορίας και σημείωση, μεταξύ άλλων ''θα σε έχω υπόψη'' και ''αν κυβερνήσει η Αριστερά θα αναλάβει ο στρατός'', τις οποίες χαρακτήρισε “αστείες”.

ΦΙΛΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Ακολούθησε ο μηχανικός αυτοκινήτων Γεράσιμος Σάντος, ο οποίος εκείνο το μοιραίο βράδυ του περυσινού Αυγούστου βρισκόταν στην παρέα του Κ. Σγούρου και του Γ. Κομμάτη σε κατάστημα, στο λιμάνι της Καλαμάτας. Ο εν λόγω δήλωσε ότι είχε κατέβει την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου για ολιγοήμερες διακοπές στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, όπου είχε έναν γνωστό και έτυχε τις επόμενες ημέρες, να συναντήσει στην παραλία τον Γ. Γεωργίου, όπως επίσης και τα δύο θύματα και τις κοπέλες τους.

Οπως είπε, το συγκεκριμένο βράδυ, οι δύο φίλοι έφυγαν χωρίς να πουν πού πάνε, ενώ όταν πέρασε η ώρα, περί τις 3.30 το πρωί, η ανησυχία για την τύχη τους είχε ενταθεί και αποφάσισαν -ο ίδιος, ο Γεωργίου και οι δύο κοπέλες- να πάνε μια βόλτα μέχρι τη Μαντίνεια, μήπως πετύχουν τον Κ. Σγούρο και τον Γ. Κομμάτη. Παραδέχθηκε ότι έγινε ένα τηλεφώνημα, γύρω στη 1.30 τη νύχτα, ωστόσο δήλωσε πως ο Γεωργίου, που μίλησε σε αυτό, του είπε πως οι Κ. Σγούρος και Γ. Κομμάτης θα γυρνούσαν γρήγορα, ενώ άλλοι μάρτυρες -όπως παρατήρησαν οι συνήγοροι της υπεράσπισης- έχουν δηλώσει πως ο Γεωργίου μετέφερε στην παρέα ότι οι δύο φίλοι του είπαν πως θα αργούσαν.

Στην παρατήρηση από την πλευρά της υπεράσπισης ότι είναι “τραβηγμένη” σύμπτωση που βρέθηκαν σε μια παρέα μόνο άτομα σχετικά με αυτοκίνητα, ο Γ. Σάντος δεν είχε να επισημάνει κάτι, ενώ αρνήθηκε ότι ειπώθηκε κάτι για “κλεμμένο αυτοκίνητο”, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είχε σηκωθεί να φύγει.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΝΤΙ ΜΠΙΛΝΤΙΓΚ

Ακολούθησε ο πατέρας του κατηγορούμενου Π.Μ. ο οποίος δήλωσε ότι ο γιος του ήταν εξαιρετικό παιδί και άριστος μαθητής, με πολλές αθλητικές δραστηριότητες, ενώ βοηθούσε και τον ίδιο στις οικοδομικές εργασίες, αλλά και στα χτήματα. Παραδέχθηκε όμως ότι στην τελευταία τάξη του λυκείου οι επιδόσεις του γιου του καταβαραθρώθηκαν, ενώ και ο ίδιος είχε γίνει πιο νευρικός, με μοναδική του έννοια το γυμναστήριο και το μπόντι μπίλντιγκ.

Ερωτώμενος εκτίμησε ότι ο γιος του είχε επηρεαστεί από τον Κ. Σγούρο, πρόσθεσε πάντως ότι δεν γνώριζε αρχικά πως το παιδί του είχε καταθέσει 800 ευρώ, από την υποτροφία που είχε λάβει, σε λογαριασμό του Κ. Σγούρου, παρά μόνο μετά το αποκάλυψε. Πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πως το διπλό φονικό έγινε για τα πιο πάνω χρήματα, αλλά επειδή ο Π.Μ. και ο Ν.Μ. φοβούνταν, υποστηρίζοντας ότι αυτοί που συνάντησαν τα δύο παιδιά ήταν “άνθρωποι σκληροί”, προσθέτοντας ότι “ο κόσμος φοβάται να μιλήσει”.

Σε άλλη ερώτηση υποστήριξε ότι τα δύο παιδιά πιέστηκαν να δείξουν ένα αυτοκίνητο και γι' αυτό οδήγησαν τον Κ. Σγούρο και Γ. Κομμάτη μακριά από την Καλαμάτα, με την ελπίδα -όπως είπε- ότι αυτοί θα παραιτούνταν από την απαίτησή τους. Δήλωσε επίσης πως όταν επισκέφθηκε το γιο του στη φυλακή αυτός του δήλωσε ότι οι Σγούρος και Κομμάτης τον έβγαλαν διά της βίας από το αυτοκίνητο, ενώ όταν ρωτήθηκε για το σημείο που βρέθηκαν τα σώματα των δύο νεκρών είπε πως εκεί ήταν πολυσύχναστη περιοχή και αν πράγματι ήθελαν να τα εξαφανίσουν θα μπορούσαν να το κάνουν στην απόκρημνη περιοχή των Αλτομιρών.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Ανάλογη εικόνα για τον γιο της έδωσε και η μητέρα του Π.Μ. η οποία αναφερόμενη στη σχέση του με τον δεύτερο κατηγορούμενο Ν.Μ. είπε πως ήταν γνωστοί από το κικ μπόξινγκ που κάποια εποχή πήγαιναν μαζί και επανασυνδέθηκαν όταν ο γιος της νοίκιασε σπίτι στην Καλαμάτα για να τελειώσει τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου.

Οπως είπε η μητέρα του Π.Μ. παρατήρησε αλλαγές στο σώμα του παιδιού της, αλλά και σταδιακά και στο χαρακτήρα του, αν και τις τελευταίες τις απέδωσε, σε μεγάλο βαθμό, στην εφηβεία. Πρόσθεσε ότι η σωματική αλλαγή του γιου της ήταν αφορμή να του κάνει εξετάσεις αίματος -που πάντως δεν αποκάλυψαν κάτι ανησυχητικό- αλλά και να τον οδηγήσει σε δύο γιατρούς, κυρίως, όπως είπε, για να τον αποτρέψουν να πάρει αναβολικά, αν είχε τέτοιο σκοπό. Μίλησε ακόμα για αγορά και λήψη πρωτεϊνών από τον γιο της, στο μπουφάν του οποίου, μετά τη σύλληψή του, της είπε ο ίδιος ότι είχε σακουλάκια με συμπληρώματα διατροφής, για τα οποία είχε δώσει 350 ευρώ.

Η ίδια εκτιμά ότι τα 800 ευρώ ο γιος της τα διέθεσε για ενέσιμα αναβολικά και δήλωσε ότι το παιδί της είχε επηρεαστεί απόλυτα από τον Κ. Σγούρο, ενώ για το μοιραίο γεγονός εκτίμησε ότι έγινε επειδή ο γιος της και ο φίλος του φοβούνταν.

Σε ερώτηση γιατί ο γιος της πήρε μια καραμπίνα στο αυτοκίνητο, πηγαίνοντας στη συνάντηση, είπε ότι του τηλεφώνησε να τον ρωτήσει -επειδή η ίδια τον είδε να βάζει το όπλο στο όχημα- κι αυτός της δήλωσε ότι θα πήγαιναν με το φίλο του για αγριογούρουνα.

Η μητέρα του Π.Μ. έκανε λόγο για δύο συναντήσεις, η πρώτη στο Αλμυρό όπου τα δύο παιδιά ζήτησαν εξηγήσεις γιατί καθυστερεί η παραγγελία του Π.Μ. για την οποία είχε πληρώσει 800 ευρώ, αλλά διαπληκτίστηκαν με τους Σγούρο και Κομμάτη και έφυγαν. Σύμφωνα με την ίδια, που επικαλέστηκε όσα της είπε ο γιος της εκ των υστέρων, ο Π.Μ. και ο Ν.Μ. φθάνοντας στην Κοσκάρακα δέχθηκαν τηλεφώνημα από τους Σγούρο και Κομμάτη, οι οποίοι -όπως είπε- τους ζήτησαν “να τους δείξουν το αμάξι”. Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση από την πολιτική αγωγή, δεν μπόρεσε να δώσει εξήγηση γιατί τα δύο παιδιά πήγαν και στη δεύτερη συνάντηση, αφού φοβούνταν.

Τελευταίος στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε ο αστυνομικός Αναστάσιος Τζαμαλής, ο οποίος δήλωσε πως ο Π.Μ. “όταν προσήλθε φαινόταν πρόθυμος να ομολογήσει τις πράξεις του”, όπως επίσης και ότι ο Ν.Μ. προσήλθε αυθόρμητα, χωρίς να προηγηθεί σύλληψή του.