Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015 19:31

Διαφωνούν οι δικηγόροι με το νόμο για τα "κόκκινα" δάνεια 

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαφωνούν οι δικηγόροι με το νόμο για τα "κόκκινα" δάνεια 

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας δηλώνει με ανακοίνωση του προέδρου της Βασίλη Αλεξανδρή την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή της σε διατάξεις του σχεδίου νόμου για τα "κόκκινα" δάνεια.

Συγκεκριμένα διαφωνεί με διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες «η κυβέρνηση επιβάλλει μεροληπτικά, δυσμενή διάκριση σε βάρος των δικηγόρων που απασχολούνται στο Δημόσιο με σχέση πάγιας εντολής, έναντι των υπολοίπων απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα». Γι' αυτό και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ζητεί την άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων και όπως αναφέρει «δραστηριοποιείται ήδη προς άρση των διακρίσεων που αυτές επιφέρουν παραβιάζοντας τη συνταγματική αρχή της ισότητας». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ολομέλειας αναφέρει τα εξής:

«Με το υπό ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόμο με τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» εισάγονται, ιδίως με τα άρθρα 9, 11, 13, 27, αντισυνταγματικές δυσμενείς διακρίσεις κατά των εμμίσθων δικηγόρων. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

1. Ενώ το άρθρο 9 παρ. 1 προβλέπει ότι τα μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ) για τους υπαλλήλους των κατηγοριών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) ορίζονται σε 19, στην παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι οι δικηγόροι με σχέση πάγιας και περιοδικής έμμισθης εντολής στους φορείς που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος κατατάσσονται ως εξής:

Α. Οι δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο ΜΚ 3 της ΠΕ κατηγορίας,

Α. οι δικηγόροι στο Εφετείο στο ΜΚ 10 της ΠΕ κατηγορίας,

Α. οι δικηγόροι στον ΑΠ στο ΜΚ 15 της ΠΕ κατηγορίας

και μάλιστα χωρίς τη μισθολογική εξέλιξη που προβλέπεται για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους στο άρθρο 11 του νομοσχεδίου.

Επιπλέον, ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί ή επιστημονικοί συνεργάτες, συνεργάτες δήμων κ.λπ. κατατάσσονται σε ανώτερα ΜΚ από δικηγόρους στο Πρωτοδικείο βάσει του ίδιου άρθρου.

2. Δυνάμει των άρθρων 13 («Ορισμός αποδοχών») και 27 του νομοσχεδίου («Διασφάλιση αποδοχών») προβλέπεται η διατήρηση της τυχόν μισθολογικής διαφοράς υπέρ όσων υπαλλήλων η εφαρμογή του νόμου επάγεται μειώσεις σε σχέση με το μισθό που ελάμβαναν μέχρι 31.12.2015, αλλά ως προσωπικής διαφοράς.

3. Με βάση στοιχεία του Λογιστηρίου ΔΣΑ τυχόν εφαρμογή τής προς ψήφιση διάταξης συνεπάγεται για όσους νεοπροσλαμβανόμενους δικηγόρους υπαχθούν σε αυτή μείον 400 περίπου ευρώ το μήνα σε μια πάγια αμοιβή της τάξης των 1.600 ευρώ.

Η Ολομέλεια δηλώνει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή της στις παραπάνω διατάξεις, με τις οποίες η κυβέρνηση επιβάλλει μεροληπτικά, δυσμενή διάκριση σε βάρος των δικηγόρων που απασχολούνται στο δημόσιο με σχέση πάγιας εντολής, έναντι των υπολοίπων απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα. Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ζητεί την άμεση απόσυρση των ως άνω διατάξεων και δραστηριοποιείται ήδη προς άρση των διακρίσεων που αυτές επιφέρουν παραβιάζοντας τη συνταγματική αρχή της ισότητας». 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER