Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015 19:26

580 χρόνια σε 2 Ουκρανούς διακινητές μεταναστών  

Γράφτηκε από την
580 χρόνια σε 2 Ουκρανούς διακινητές μεταναστών  

Σε κάθειρξη 290 ετών και χρηματική ποινή 2.950.500 ευρώ καταδίκασε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων δύο Ουκρανούς, οι οποίοι φέτος τον Αύγουστο μετέφεραν 56 Σύρους μετανάστες με ιστιοπλοϊκό από τα παράλια της Τουρκίας στην Ιταλία.

Ενας από τους μεταφερόμενους μετανάστες κάλεσε με το κινητό του τηλέφωνο το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας ενώ βρίσκονταν 8 ναυτικά μίλια νότια του Ταίναρου και το σκάφος ρυμουλκήθηκε στον όρμο του Γερολιμένα. Να σημειωθεί ότι από τα 290 χρόνια οι κατηγορούμενοι θα εκτίσουν σύμφωνα με το νόμο τα 25.

Στο ιστιοπλοϊκό επέβαιναν 56 μετανάστες, μεταξύ τους και 5 μικρά παιδιά, ενώ η δυνατή θαλασσοταραχή και τα ελλιπή σωστικά μέσα θα μπορούσαν να τους έχουν κοστίσει τη ζωή. 

Ως μάρτυρες κατέθεσαν ο κυβερνήτης του πλωτού περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου Γυθείου που κλήθηκε να οδηγήσει το ιστιοπλοϊκό στον Γερολιμένα και ο μηχανοδηγός του ναυαγοσωστικού σκάφους της Μονεμβασιάς που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης. Οπως είπαν, δεν υπήρχαν αρκετά σωσίβια για τα άτομα που βρίσκονταν πάνω στο σκάφος -το οποίο μπορούσε να μεταφέρει μέχρι 10 ανθρώπους ενώ επέβαιναν 58- και επομένως υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή τους αφού στην περιοχή επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή, παρόλο που ήταν 23 Αυγούστου. Μάλιστα, το σκάφος συνόδευσε ένα μεγάλο πλοίο για να το προστατεύει από τα ψηλά κύματα, και με το φως της μέρας το ρυμούλκησε μέχρι έξω από τον όρμο του Γερολιμένα το ναυαγοσωστικό της Μονεμβασιάς. 

Οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους παραδέχτηκαν ότι αυτοί κυβερνούσαν το σκάφος και είπαν ότι ταξίδευαν 4 μέρες στη θάλασσα και οι άνθρωποι ήταν κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι. Υποστήριξαν ότι τους ανάγκασαν να οδηγήσουν το σκάφος στην Ιταλία, τους χτύπησαν και πήραν τα χαρτιά τους, ενώ δεν είχαν ιδέα ότι θα καταλήξουν να μεταφέρουν μετανάστες. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ήθελαν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία και πείστηκαν από έναν ομοεθνή τους να δουλέψουν σε καρνάγιο επισκευής πλοίων στην Τουρκία, κι έτσι βρέθηκαν εκεί. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER